Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Rusya'ya Karşı Sertlikten Yana


Cumhuriyetçiler Rusya'ya Karşı Sertlikten Yana
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Obama Yönetimine göre,yaptırımlar Rus ekonomisi üzerinde etkili oluyor. Ancak ara seçimlerden zaferle çıkarak Kongre’de çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçi Partililer, Rusya'ya uygulanan yaptırımların yetersiz kaldığını savunarak Kiev Hükümeti için doğrudan askeri yardım yapılmasını istiyor

Düşünce kuruluşu Atlantic Council’dan Robert Manning’e göre, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Başkan Obama’yı ara seçimler sonrasında güç kaybına uğramış bir lider olarak görüyor. Uzman bu nedenle de bu dönemde Rusya’nın desteklediği ayrılıkçılarla savaşan Ukrayna güçlerinin Avrupa ve Amerika’dan daha fazla destek alma arayışı içine girdiğini söylüyor:

“Örneğin Ukrayna’yı ele aldığımızda Putin’in Ukrayna’nın doğusunda ve Donetsk’te konumunu sağlamlaştırmaya çalıştığını görüyoruz. Putin, elini güçlendirmek için daha çok cesaret toplayacak.”

Putin, Pekin’deki Asya-Pasifik liderleri toplantısında Ukrayna konusunda çok fazla eleştiriye uğramadı. Putin’in eski danışmanlarından Andrei İllarianov’a göre bunun nedeni, Rusya’nın saldırılara taktiksel olarak ara vermesi:

“Amerika’daki Kongre ara seçimleri ve Putin’in Asya ziyareti de Putin’in çok eleştiri almamasının nedenlerinden bazıları. Çatışmaların tırmanması, Putin’in yabancı liderlerle görüşmeleri sırasında kötü bir ortam oluşmasına yol açacaktı. Ancak ziyaretler bittikten sonra şiddet tırmanacak.”

Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu’nun başına geçecek olan Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Rusya’ya karşı daha sert tavır takınması için Başkan Obama’ya baskı yapıyor.

Amerikan Üniversitesi’nden Profesör Keith Darden’a göre bu baskılar Obama’nın işine yarayabilir:

“Bu baskılar, Rusya’yla yapılan müzakerelerde Başkan Obama’nın elini güçlendirir. Kongre’nin tek başına hareket etme tehdidi, her zaman mevcut.”

Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Müsteşarı Eric Rubin, Ukrayna kriziyle ilgili olarak atılacak adımlara iki partinin de destek verdiğini söylüyor:

“Kilit soru şu: Ukrayna’nın ordusunu ve ulusal güvenlik ağını yeniden yapılandırmak için yardıma ihtiyacı var mı? Bu sorunun yanıtı, evet. Peki Amerika yardım taahhüdünde bulundu mu? Evet. Çok büyük yardımlar yaptık. Daha da yapacağız.”

Ukrayna’dan kopan bölgelerde yeni liderlerin başa geçmesi, Cumhuriyetçi Parti’nin Ukrayna’ya silah göndermek de dahil daha fazla yardımda bulunma çabalarını körükleyebilir.

Keith Darden: “Eğer Kongre araya girerse attığı adımlar daha sert olacak. Ukrayna’ya askeri ve ekonomik yardım talebinde bulunacaklar. Ayrıca Rusya’ya yönelik geriye dönüşü çok daha zor yaptırımları gündeme getirecekler.”

Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Federica Mogherini, Rusya’ya karşı daha sert yaptırımlar uygulanması konusunu ele almaya hazırlandıklarını söyledi:

“Sadece Rusya’ya yönelik yaptırımların arttırılmasını değil, aynı zamanda Ukrayna’yı, toprak bütünlüğü ve güvenliği tehlikeye girdiği bu zor zamanlarda nasıl destekleyeceğimizi tartışacağız.”

Ukrayna-Rusya sınırına asker konuşlandırılmasının güvenliği tehdit ettiğini kaydeden Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise şiddete yol açacak yüzleşmelerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG