Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Yeni Vergi Planını Açıkladı


ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi liderler, Başkan Donald Trump’ın desteğiyle, ülkenin vergi politikalarına geniş çaplı değişiklikler getirilmesini öngören planı açıkladı. Düzenleme, büyük şirketler ve bazı orta sınıf ailelere keskin düzeyde vergi indirimleri sağlıyor.

Aylar süren iç müzakerelerin ardından açıklanan 1,5 trilyon dolarlık plan, büyük şirketlerin vergi oranlarını mevcut yüzde 35 seviyesinden yüzde 20 seviyesine düşürüyor. Cumhuriyetçiler, Amerikan şirketlerine yabancı rakipleri üzerinde üstünlük tanımak ve Amerika’daki iş yerlerinin daha ucuz iş gücü için yabancı ülkelere gitmesini önlemek açısından uzun zamandır bunu hedefliyordu.

Teklif edilen düzenleme, bireylerin yıllardır vergi faturalarını düşürmede kullandıkları bir dizi hakkı kısarken, aynı zamanda da onların vergi oranlarını düşürüyor ve yüzde 12, 25 ve 35 düzeyinde üç yeni bireysel vergi oranı getiriyor.

Ancak planın halka açıklanmasından sonraki saatlerde, vergi mükelleflerinin birçoğunun bu plandan nasıl etkileneceği hala belirsizdi.

Vergilerde yeni düzenlemeye gidilmesini uzun süredir savunan isimlerden Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, “Bu planla birlikte, büyüme yanlısı reformları hayata geçiriyoruz, dolayısıyla evet, Amerikalılar dünyanın geri kalanıyla rekabet edebilecek” dedi.

Trump, Cumhuriyetçilerin çoğunluğu oluşturduğu Kongre’nin 25 Aralık’taki Noel’e kadar tasarıyı kabul etmesini istediğini söyledi. Ancak tasarı üzerinde hararetli tartışmaların yaşanması bekleniyor. Kongre’deki Demokrat azınlık büyük oranda düzenlemeye karşı çıkıyor ve bunun, daha düşük gelirlilerin pahasına zenginlere yarar sağlayacağını savunuyor.

Küçük işletmeler için çalışan bir lobi grubu, öngörülen değişikliklere, “çok sayıda küçük işletmenin geride kalmasına” neden olacağı gerekçesiyle muhalefetini dile getirdi. Emlak sektöründeki çıkar çevreleri de, yeni ev satın alanların vergi faturalarından düşebilecekleri ‘mortgage’ faizi miktarını sınırlandıran maddeye karşı çıkıyor.

Trump, görevinin ilk 9 ayında yasama alanında hanesine büyük bir zafer yazdırabilmiş değil. Sağlık sistemi düzenlemesinde kapsamlı değişiklikler içeren düzenleme Kongre’den geçememişti. Ama Trump bu sefer, vergi planının Kongre’de yeterli desteği bulacağından umutlu.

Başkan Trump, “Amerikalılara Noel’de dev bir vergi kesintisi getirmek için çalışıyoruz. Muazzam bir vergi indirimi şeklinde, onlara büyük, güzel bir Noel hediyesi veriyoruz. Ülkemizin tarihindeki en büyük kesinti olacak bu. Aynı zamanda vergi reformu oluşturacak ve istihdam yaratacak” diye konuştu.

Yeni düzenlemeyle, vergi yasalarının daha basit ve adil hale geleceğini savunan Trump, “30 yıldan sonra ilk kez iş dünyasının vergilerini düşürerek rekabet üstünlüğümüzü yeniden kazanacağız ve şu anda yurtdışında bulunan trilyonlarca doları geri getireceğiz. Bu sayede bu para, dünyanın diğer kesimlerinin yeniden inşası yerine, ABD’nin yeniden inşası çalışmasına aktarılabilecek” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG