Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Tartışmalı Etik Kurulu Kararını Geri Çektiler


Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler bağımsız etik kurulunu lağvetmeyi hedefleyen grup kararını geri çektiler.

20 Ocak günü başkanlık görevini devralmaya hazırlanan Donald Trump, Cumhuiyetçiler’in girişimini kınamış, “Kongre’nin yapması gereken bunca iş varken, Bağımsız Etik Kurulu’nu zayıflatmayı öncelik yapması gerçekten şart mıydı” diyerek eleştirmişti.

Trump yeni yasama dönemine giren Kongre’nin vergi reformu, sağlık sistemi gibi konulara eğilmesini istedi, kampanyası sırasında sık sık yinelediği gibi önce “bataklığı kurutun” dedi. Trump’ın bataklığı kurutma vaadi siyaseti paranın nüfuzu altından kurtarmayı hedefliyor.

Cumhuriyetçilerin kapalı kapılar ardında yaptıkları grup toplantısında kabul ettiği etik kurulu konulu teklif Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda bugün oya sunulacak yasa tasarısının bir parçası olarak düşünülmüştü.

Cumhuriyetçiler arasında yapılan oylamada teklif, 74 ret, 119 kabul oyu aldı.Bazı Cumhuriyetçiler, Bağımsız Etik Kurulu’nun, yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla açılan soruşturmalarda kendilerini haksız şekilde hedef aldığı görüşünde.

Teklife göre, bağımsız kurul Temsilciler Meclisi’ndeki Etik Komisyonu’na bağlanacaktı. 2008 yılında kurulan Bağımsız Etik Kurulu, değişiklik teklifi yasalaşsa, rüşvet ve yolsuzluk konusunda yapılan isimsiz ihbarları dikkate almayacaktı. Yine aynı şekilde 2011 yılından önce işlendiği iddia edilen yolsuzluklar da dikkate alınmayacaktı. Şimdiki haliyle komisyon 2008 yılına kadar işlendiği iddia edilen suçları soruşturuyor.

Yeni teklif Kongre üyelerinin açılmış soruşturmalarla ilgili hiçbir açıklama yapmasına izin de vermiyordu. Aynı şekilde kurulun basın sözcüsü de istihdam etmesi yasaklanıyordu.

Etik kurul 2008’de Temsilciler Meclisi üyeleri Duke Cunningham, William J. Jefferson ve Bob Ney hakkındaki rüşvet iddialarının araştırılması sürecinde kurulmuştu. Kurul’un bağımsız olarak yürüttüğü soruşturma neticesinde bu kişiler hapis cezasına çarptırılmıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG