Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Kozlarını Trump'sız Paylaştı


Cumhuriyetçi Parti aday adayları, 1 Şubat’ta Iowa eyaletinde yapılacak ön seçimler öncesinde düzenlenen son tartışma programında bir kez daha kozlarını paylaştı. Kamuoyu yoklamalarında Cumhuriyetçi Parti cephesinde yarışı önde götüren Donald Trump, programa katılmadı

Trump’ın sahnedeki yokluğu, kendisinin tartışma konusu olmasını engellemedi. Fox News kanalında yayınlanan programda ”Ben bir manyağım, bu sahnedeki herkes aptal, şişman ve çirkin. Ben Carson, sen de çok kötü bir cerrahsın” şeklinde konuşmasına başlayan Texas Senatörü Ted Cruz, ‘Böylelikle programın Donald Trump kısmını tamamladım’ dedi.

Florida Senatörü Marco Rubio, Trump’ın iyi bir şovmen olduğunu, ancak milyarder işadamının başkanlığa uygun olmadığını söyledi. Trump’ın sık sık hedef aldığı Florida eski Valisi Jeb Bush ise emlak devi Trump’la aynı sahneyi paylaşmayı özlediğini belirtti.

Aday adayları, Trump’la ilgili bu sözlerden sonra konuyu hızla değiştirerek başkan olmaları durumunda uygulayacakları politikalara yoğunlaştı.

Fox News televizyonu, Cumhuriyetçi Parti aday adayları sayısının yüksek olması nedeniyle tartışmayı ikiye böldü. Anketlerde son sıralarda yer alan dört aday adayı, erken saatlerde düzenlenen tartışmaya katılırken ilk yediye giren adaylar, sonraki yayında yer aldı.

Ulusal Güvenlik İlk Sırada

Tartışma programı için Google ile işbirliği yapan Fox Televizyonu, Google’da ”Amerika Güvende mi?” sorusuna dair yapılan aramaların 2008 yılından bu yana yüzde 400 arttığını bildirdi.

Florida Senatörü Marco Rubio ve Kentucky Senatörü Rand Paul, hükümetin, ülke içindeki terör eylemi planlarını önceden ortaya çıkarmak için ne derece ileri gidebileceği konusunda ateşli bir tartışmaya girdi.

Amerika’nın IŞİD’in tehdidi altında olduğu uyarısını yapan Rubio, nerede olurlarsa olsunlar teröristlerin peşini bırakmayacağını, yakalanan teröristlerin Küba’daki Guantanamo Hapishanesi’ne gönderileceğini söyledi. Rubio daha önce de terörist yetiştirme yuvası olarak kullanıldığını iddia ettiği camileri kapatma çağrısı yapmıştı.

Senatör Rand Paul ise Marco Rubio’nun bu önerisini ”kötü bir fikir” olarak değerlendirdi ve ”Eğer ülkemizi savunmak istiyorsanız sınır güvenliğinden başlayın” dedi.

Kendini liberteryen olarak tanımlayan Rand Paul, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Amerikan vatandaşlarının telefon görüşmelerini topluca dinlediği güvenlik programının en büyük karşıtlarından biri.

Daha erken saatte yayınlanan ilk tartışma programının katılımcılarından Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum, başta Fox Televizyonu olmak üzere medya kanallarını, bu ön tartışma programının reklamını yeterince yapmadıkları için eleştirdi. Santorum, medyayı, Iowa’lı seçmenleri siyasi sürecin dışına itmekle suçladı.

Eski işkadını Carly Fiorina ise medyayı önemsemediğini, hangi konuların gerçekten önemli olduğuna Iowa seçmeninin karar vereceğini ve bu seçmenlere güvendiğini söyledi.

Arkansas eski Valisi Mike Huckabee ise çalışkan Amerikan halkının ekonomiden adil pay alamadığını belirtti. Huckabee ayrıca kürtajı yasaklamak için azimli olduğunu yineledi.

Başkanlık için yarışan tek eski muharip olduğunu hatırlatan Virginia eski Valisi Jim Gilmore ise başkan olduğu takdirde muhariplerin hakettikleri saygıyı göreceği sözü verdi.

Trump’ın Eksikliği

Milyarder emlak devi Donald Trump, Fox News televizyonu tarafından kötü muameleye maruz kaldığı gerekçesiyle tartışmaya katılmadı.

Fox’tan yapılan açıklamada, tartışma programının, siyasette acemi olsa da kamuoyu yoklamalarında hızla yükselen ve bu konumunu korumayı başaran Trump’a açık olduğu belirtildi.

Fox Televizyonu’nda Ağustos ayında yayınlanan tartışma programında moderatör Megyn Kelly, Trump’a kadınlara karşı uygunsuz bir söylem kullandığına ilişkin bir soru yöneltmiş, bu soru Trump’ı öfkelendirmişti. Son tartışma programında Trump’a adil davranılacağı sözü veren Fox Televizyonu, moderatör Megyn Kelly’nin değiştirilmesi talebiniyse reddetti.

Trump, son tartışma programı hakkında attığı tvitte, ”Bu geceki tartışma felaket olacak. Reklamlar çok az rating alacak, reklam ücretleri düşecek” dedi. Ancak Fox kanalı sözcüsü tartışma programı sırasında yayınlanacak reklamların fiyatlandırılmasında bir değişiklik olmadığını, hiçbir reklamın geri çekilmediğini bildirdi.

Trump, Kendi Etkinliğini Düzenledi

Fox’ın tartışma programına katılmayan Trump ise Drake Üniversitesi’nde eski muharipler için bir yardım kampanyası düzenledi. Etkinlik, kasten, tartışma programının yayınlandığı saatlere denk getirildi. Tartışma programına kendine saygısı olduğu için katılmadığını söyleyen Trump, ”Bu akşam tartışmaya katılmak istiyordum ama doğru olan neyse onu yapmalısınız” şekilde konuştu.

Etkinliğe katılanlara, ”Size kötü davranıldığında haklarınızı savunmak için ayağa kalkmalısınız” diyen Trump, ”Aynı şekilde Amerika’nın kötü muamele görmesi durumunda ülkenizi savunmalısınız” mesajını verdi.

Kurucusu olduğu vakfın muharipler için 5 milyon dolar bağış topladığını duyuran Trump, kendi cebinden de fona bir milyon dolarlık katkıda bulunacağını, birçok varlıklı arkadaşının da bağış kampanyasına katıldığını söyledi.

Rakipleri, Trump’ın Açığından Yararlanma Peşinde

Trump’ın ulusal anketlerdeki bir numaralı konumunu tehdit edebilecekleri umudu içinde olan Cumhuriyetçi rakipleri, milyarder işadamını, tartışmaya katılmadığı için alaya aldı.

Ted Cruz, Trump’ın korktuğunu söyledi ve kendisiyle birebir tartışmayı kabul etmesi durumunda Trump’ın muharipler için oluşturduğu fona bir buçuk milyon dolar bağışlama sözü verdi. Carly Fiorina ise yüzyüze tartışma için Trump’ın vakfına 2 milyon dolar vereceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG