Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Dış Yardımları Tartışıyor


Cumhuriyetçiler Dış Yardımları Tartışıyor
Cumhuriyetçiler Dış Yardımları Tartışıyor

Amerika’da seçim yarışı 3 Ocak günü Iowa’da Cumhuryetçilerin yapacağı ön seçimle resmen başlamış olacak. Cumhuryetçiler, yapılacak bir dizi ön seçimle 2012 yılı Kasım ayında Başkan Obama’nın karşısına çıkaracakları adayı belirleyecek. Cumhuriyetçi aday adayları, seçim tartışmalarında en çok ekonomik durum ve işszilik üzerinde duruyor. Ancak tartışmalarda dış yardımlar konusu da öne çıkıyor.

"Dış yardımları gözden geçirelim"

Las Vegas’taki tartışmada cumhuriyetçi adaylar, başkan seçilirlerse dış yardımları keseceklerini açıkladılar. Bu adaylardan biri de Rick Perry: “Amerika’nın artık dış yardımları gözden geçirmesinin zamanı geldi.”

Bir diğer aday, Ron Paul, Amerika’nın dış yardım yapmasının gereksiz olduğunu söyledi: “Anayasada, halktan aldığımız parayı başka ülkelere dağıtabileceğimze dair bir yetki yok. Bana göre, dış yardım, Amerika’daki yoksullardan para alıp, yoksul ülkelerdeki zenginlere vermekten başka birşey değil.”

En güçlü aday adaylarından Mitt Romney de, ulusal ekonomideki zorluklar yüzünden dış yardımların azaltılacağı işareti verdi.

"Yoksul ülkelere bırakalım Çin yardım etsin"

Romney, “Çin’den borç para alıp, bu parayı başka ülkelere yardım olarak vermek çok mantıklı değil. Bırakalım, bu ülkelere Çin yardım etsin,” dedi.

Cumhuriyetçi adayların dış yardım konusundaki yorumları bazı Hıristiyan gruplardan tepki gördü.

Richard Cizik gibi dini liderler, Pakistan ve Haiti’deki doğal felaketler sonrasında yapılan yardımların Amerika’nın politikaları açısından büyük önemi olduğunu savunuyor.

Dış politika uzmanlarına gore de, Amerikan kamuoyu dış yardımlara hala sıcak bakıyor.

Ulusal Güvenlik ağı adlı örgütten Heather Hulburt, “Kamuoyu yoklamaları, katılımcıların çoğunun, küresel bir toplum haline geldiğimizin bilincinde olduğunu ve dünya vatandaşları olarak diğer ülkelere yardım etmemiz gerektiğine inandığını gösteriyor,” diyor.

Heather Hurlburt, dış yarımların Amerika’nın bütçesinin çok küçük bir bölümünü oluşturduğuna dikkati çekiyor: “Dış yardım, bütçenin yüzde 1’inden bile az. Kamuoyu yoklamalarına katılanları çoğu bu oranı yüzde 20 civarında sanıyor. Bu oranın %5 ila %10 oranında olması gerektiğini düşünüyor. Bu da halen harcadığımız miktarın en az beş katı.”

Dış yardım konusunun 15 Kasım’da Cumhuriyetçi aday adayları arasındaki televizyon tartışmasında yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG