Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Senatörlerden Trump’a Baskı


Cumhuriyetçi Kongre üyeleri Beyaz Saray’a Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) eski başkanı James Comey’le olan görüşmesinin eğer varsa kayıtlarını istedi.

Kayıtlar, Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışması Michael Flynn’le ilgili soruşturmayı düşürmesini isteyip

istemediğini gösterecek. Flynn, Rusya’nın Washington Büyükelçisi ile görüşmeleri konusunda yalan söylediği gerekçesiyle görevini bıraktırmak zorunda kalmıştı.

Comey geçen hafta Senato İstihbarat Komisyonu’na verdiği ifade de, Trump’ın kendisine soruşturmayı bitirmesini söylediğini algıladığını belirtmişti. Comey ayrıca Trump’ın sadakat istediğini kaydetmiş, kendisi de bunu reddetmişti.

Trump, Comey’nin Flynn ile ilgili konuşmaları açıklamasını uygunsuz olarak nitelemişti. En büyük oğlu ise konuşmanın özünü onaylar görünüyor.

Donald Trump Jr. “Ne zaman size bir şey yapmanızı söylerse, tahmin edin ne, hiçbir anlam kargaşası yok bunda. Umarım bu olur, sen ve ben arkadaşız, ama senin

işini yapman gerekir, [babam] Comey’e bunları söyledi” dedi.

Comey ifade vermeden önce Trump, özel yemeğin kaydı olabileceğini açıklamıştı. Comey de karşılık olarak, “umarım vardır” demişti. Fakat başkan ve yardımcıları kaydın kesin olduğuna dair bir açıklama yapmamış, Trump cuma günü, “belki çok yakın bir zamanda açıklayabilirim” demişti.

Senato İstihbarat Komisyonu’ndan Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins, Başkan’ın bu konuda neden açık olmadığını anlayamadığını söyledi.

Bir başka Senato İstihbarat Komisyonu üyesi Cumhuriyetçi Senatör James Lankford, Beyaz Saray’a baskı yaptıklarını söyledi.

Trump geçen ay Comey’i görevden almıştı. Trump, daha sonra onu görevden alırken bunu ‘Rusya meselesini’ dikkate alarak yaptığını kaydetti.

Kaydın var olup olmadığına dair tartışmalar, tam da Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın Senato İstihbarat Komisyonu’na ifadesinden bir gün önce artmış durumda. Comey, Trump’la diyaloğun uygunsuzluğu nedeniyle Sessions’a bir daha Başkan’la yalnız kalmak istemediğini belirtmişti.

Comey, yaklaşık 3 saatlik ifadesinde FBI’ın Sessions’la ilgili daha fazla gerçeklere sahip olduğunu belirtmiş, bunu kamuya açık oturumda dile getiremeyeceğini kaydetmişti.

Sessions, geçen yıl Rus Büyükelçi Sergey Kislyak ile görüşmesi nedeniyle FBI’ın Rusya’nın seçime müdahalesiyle ilgili soruşturmasından çekmişti.

Eski FBI başkanı Robert Mueller, Rusya’nın müdahalesi soruşturmasına özel savcı olarak atandı.

Uzmanlar Comey’nin 14 Şubat’ta Trump’la olan görüşmesinin tutanaklarını bir arkadaşına vermesi, onun da New York Times’a vermesiniyasadışı olarak görmüyor. Gerekçeleri ise belgenin gizlilik değeri taşımadığı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG