Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Senatör Corker: ‘Beyaz Saray’da Radikal Değişimlere İhtiyaç Var’


Başkan Donald Trump'a Charlottesville'deki ırkçı şiddet olaylarından her iki tarafı da sorumlu tutan sözlerinden dolayı Cumhuriyetçi Parti içerisinden gelen tepkiler artıyor,

Cumhuriyetçi senatör Bob Corker, Beyaz Saray’da “radikal değişimlere” gidilmesi çağrısında bulundu. Corker, Başkan Donald Trump’ın “başarılı olmak için sergilemesi gereken istikrar ve yeterliliği şu ana kadar gösteremediğini” söyledi.

Charlottesville’de bir kişinin ölümüne neden olan ırkçı şiddet olayları ve sonrasında Trump’ın yoğun eleştiri alan açıklamalarına atıfta bulunan Corker, Başkan’ın Kuzey Kore’ye yönelik “kızgın söylemleri” ve Twitter üzerinden sık sık tepkiler dile getirmesini eleştirdi.

Tennessee eyaletinin Chattanooga kentindeki Rotary Kulübü etkinliğinde konuşan Corker, “Beyaz Saray’da radikal değişimlere ihtiyaç duyulan bir noktadayız” dedi.

Corker, Trump’ın ihtilaf alevlerini körüklemek yerine köprüler inşa etmeye yardımcı olması gerektiğini vurguladı.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun da başkanı olan Corker, “İstikrar ve yeterlilik sergilemek, ülkemizin karakterini anladığını göstermek için gerekenleri yapması ve ülkemizin insanlarının en iyi taraflarını ortaya çıkarmak için her gün çalışmasını ummalıyız. Tabanınızda destek bulduğu gerekçesiyle bölünmeler aşılamaya yardımcı olmak başarının anahtarı değildir” diye konuştu.

Romney’den “özür dile” çağrısı

Eski Massachusetts Valisi ve 2012 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin Mitt Romney de Trump’ı Charlottesville açıklamalarından dolayı eleştirerek özür dilemesi çağrısında bulundu.

Romney Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “İster kasten ister kasıtsız yapmış olsun, (Trump’ın) söyledikleri, ırkçıların bayram etmesine, azınlıkların gözyaşı dökmesine ve Amerika’nın geniş bir kesiminin kederlenmesine yol açtı” ifadesini kullandı.

“(Trump) Amerikan halkına hitap ederek, hatalı olduğunu kabul etmeli, özür dilemeli” diyen Romney, Başkan’ın bu durumu düzeltmek için adım atmaması halinde ülkenin “ulusal dokusunun çözülmeye başlayabileceği” uyarısını yaptı.

Romney, “Dünya genelinde müttefiklerimiz şaşkına dönmüş durumda, düşmanlarımız ise kutlama yapıyor. Amerika’nın barışçıl ve refah bir dünya oluşturma çabasına yardımcı olma yeteneği zayıfladı. 11 Eylül sonrasında olduğu gibi bir ihtiyacın ortaya çıkması durumunda, ırkçı olarak gördükleri bir ülkenin yardımına kim gelmek ister?” diye yazdı.

Corker ve Romney de böylece, Trump’ı açıklamalarından dolayı doğrudan eleştiren bir grup Cumhuriyetçi’ye katılmış oldu. İki Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham ve Jeff Flake de Trump’ı eleştirmiş ve bunun üzerine Başkan’dan tepki görmüşlerdi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG