Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Partili Başkan Yardımcısı Adayından Ekonomiyi Canlandırma Vaadi


Paul Ryan konuşmasında sık sık Başkan Obama'nın ekonomi politikalarını eleştirdi
Paul Ryan konuşmasında sık sık Başkan Obama'nın ekonomi politikalarını eleştirdi
Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan Yardımcısı adayı Paul Ryan, seçmenlerle ilk kez yüzleştiği konuşmasında, Amerikan ekonomisini yeniden canlandırma ve karlılık getirme sözü verdi.

Florida eyaletinin Tampa kentinde devam eden Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın dün geceki oturumunda konuşan başkan yardımcısı adayı, Mitt Romney’in başkan seçilmesi durumunda ekonomiyi canlandırarak istihdam yaratacaklarını, devlet harcamalarını kısacaklarını ve küçük işletmelere yeniden işlerlik kazandıracaklarını söyledi.

Orta gelirli sınıfı hedefleyen bir ekonomik plana sahip olduklarını söyleyen Paul Ryan, dört yıl içinde 12 milyon kişiye istihdam yaratma, devlet harcamalarını gayrısafi yurtiçi hasılanın yüzde 20’si ya da altında tutma sözü verdi.

42 yaşındaki Wisconsin milletvekili, ağırlıklı olarak Demokrat Partili Başkan Barack Obama’yı eleştirdiği konuşmasında sık sık kurultaydaki delegelerin alkışlarını topladı.

Temsilciler Meclisi’ne 1999 yılında, 28 yaşındayken seçilen Paul Ryan, birkaç hafta önce, Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan adayı Mitt Romney tarafından yardımcılığa aday gösterildiği zamana kadar Amerikan kamuoyunda fazla tanınmıyordu.

Muhafazakar mali politikalarıyla öne çıkan Paul Ryan, bütçe konusunda uzman bir siyasetçi ve yine bu yüzden muhafazakar eğilimli partili meslektaşları tarafından sevilen biri. Ryan aynı zamanda Temsilciler Meclisi’nin Bütçe Komisyonu’nun başkanlığını yürütüyor. Massachusetts eyaletinin eski valisi Mitt Romney’in Paul Ryan’ı yardımcı adayı olarak seçmesi, Cumhuriyetçi Partili muhafazakarların kendisine yönelik kuşkucu yaklaşımını gidermeyi amaçlıyor. “Halktan kopuk” bir siyasetçi olarak değerlendirilen Romney, 6 Kasım’daki seçimlere Ryan ile birlikte girerek bu imajı temizlemeye çalışıyor.

Ryan’ın hazırladığı bütçe planı, devlet harcamalarını kısmanın yanı sıra, federal hükümetin denetimindeki yaşlılara yönelik sağlık sigortasını kısmen özel şirketlere devretmeyi amaçlıyor. Demokrat Partili politikacılar bu planın yaşlıların sağlık hizmeti masraflarını yükselteceği uyarısında bulunuyor.

Ryan dün gece kurultaydaki konuşmasında ayrıca Mitt Romney’in iktidara gelmesi durumunda Başkan Obama’nın dört yıllık iktidarının en önemli icraatlarından biri olan Sağlık Reformu Yasası’nı yürürlükten kaldırma ve 16 trilyon dolarlık iç borcu azaltma sözü verdiğini hatırlattı.

Obama’nın Dış Politikasına Eleştiri

Kurultayda pek vurgu yapılmayan dış politika konusuna dünkü konuşmalarda daha fazla yer verilmesi de dikkat çekti. Dört yıl önce Cumhuriyetçi Parti’den girdiği seçimleri Barack Obama’ya kaybeden Arizona Senatörü John McCain, Başkan Obama’yı Suriye’deki çatışmalarda aktif rol almamakla eleştirdi. McCain, geçmişte Amerikan başkanlarının, Cumhuriyetçi ya da Demokrat Partili olsun, özgürlükleri için çarpışan cesur insanlara yardım ettiğini, ama şimdi Suriye ve İran’daki muhalefetin ‘karanlığa terk edildiğini’ söyledi. John McCain, “Başkanımız değerlerimizle uyuşacak şekilde davranmıyor,” diye konuştu.

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın dün geceki oturumunda konuşan bir diğer kişi de Başkan George Bush’un ikinci döneminde dışişleri bakanlığı yapan Condoleezza Rice oldu. Rice, Mitt Romney’in Kasım ayında seçilmesi durumunda Amerika’ya dünya liderliğini yeniden kazandıracağını belirtti. Dünyanın daha da tehlikeli hale geldiğini ve kargaşa ortamına dönüştüğünü öne süren eski dışişleri bakanı, Suriyeli ve İranlı diktatörlerin kendi halkını katlettiğini, Rusya ve Çin’in bu ülkelere tepki verilmesini önlediğini, tüm bunlara karşılık Amerika’nın tavrının hala belirsizliğini koruduğunu savundu.

Cumhuriyetçi Parti’nin Florida eyaletinin Tampa kentinde devam eden ulusal kurultayı bu akşam partinin başkan adayı Mitt Romney’in yapacağı konuşmayla sona erecek. Televizyonlardan canlı yayınlanacak konuşmayı Amerika’da 40 milyon kişinin izlemesi bekleniyor.

Kamuoyu yoklamalarında Romney'e destek artıyor

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı şu ana kadar Romney-Ryan ikilisine yönelik desteği yükseltmiş durumda. Reuters haber ajansının dün internet üzerinden yaptığı kamuoyu yoklamsı, Romney’e seçmen desteğini Başkan Barack Obama’yla aynı oranda, yüzde 43’te gösteriyor. Salı günü yapılan ankette Romney Obama’yı iki puan, Pazartesi günü yapılan anketteyse dört puan geriden izliyordu.

Diğer kamuoyu yoklamlarına göre de Amerikalı seçmenler, işadamı geçmişi olan Mitt Romney’in ekonomik sorunlara Başkan Obama’dan daha iyi çözüm getirebileceğine inanıyor.
XS
SM
MD
LG