Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti'de Bölünme


Cumhuriyetçi Parti'de Bölünme
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Donald Trump, başkanlık görevine başlamasından buyana seçmenlerini memnun etmek için kampanya vaatlerini bir bir yerine getirmeye çalışıyor. Ancak Kongre’de Cumhuriyetçiler arasında ortaya çıkan görüş ayrılıkları, Başkan Trump’ın Washington’a getirmek istediği değişimi karmaşıklaştırıyor.

Donald Trump için herşey sonuca bakar. Buna sağlık sistemi reformu da dahil: “Bence muhteşem bir başarı kazanacağız. Karmaşık bir süreç ama aslında çok basit. Bunun adı iyi sağlık sistemi.”

Ancak Cumhuriyetçiler arasında, Obama’nın sağlık sigortası yasasının değiştirilmesi konusunda derin ayrılıklar var. Kentucky Senatörü Rand Paul de değişikliğe kuşkuyla yaklaşanlardan.

Paul, “Şunu kabul etmek lazım, eski sistemi feshetme konusunda görüşbirliği içindeyiz ama yerine koyacağımız sistem konusunda bölünmüş durumdayız” şeklinde konuşuyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan ise, Cumhuriyetçiler’in hem Kongre hem de Beyaz Saray’ı kontrol ettikleri gerçeğini anlaması gerektiğini söyledi: “Bence bugün tanık olduğumuz şey muhalefetten iktidara gelen bir partinin, bu geçiş sürecinde yaşadığı kaçınılmaz sancılar.”

Cumhuriyetçi bölünmeler, Rusya’nın geçen yıl Amerika’daki seçimlere müdahale ettiği iddialarıyla ilgili soruşturmadan da kaynaklanıyor.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, daha saldırgan bir tutum izlenmesinden yana: “Sadece Rusya soruşturması için baskı yapmayacağım, Moskova’nın seçimlerimize müdahale etmeye çalıştığı için cezalandırılmasını da isteyeceğim.”

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Devin Nunes ise daha temkinli bir yaklaşım içinde: “Biliyorum aranızda Ruslar’ın Donald Trump’a seçilmesinde yardım ettiği teorilerine inanma eğiliminde olanlar var. Soruşturma sürüyor, önyargılı davranmayacağız.”

Trump’ın halktan gördüğü destek, ülke genelinde düşük ama çekirdek destekçileri, başkanın yaptıklarını beğeniyor.

Cumhuriyetçi siyaset uzmanı John Feehery, parti içi bölünmenin Başkan’a zarar verebileceği uyarısında bulunuyor: “Trump, kampanya vaatlerine olan inancını koruyor. Anayasa Mahkemesi’ne muhafazakar bir yargıç atayacağını söylemişti. Göç konusunda tetikte olacağını söylemişti. Teröristlerin ülkeye girmesini engelleyecek bir şey yapacağını söylemişti.”

Partilerüstü Politika Merkezi’nden John Fortier ise, Trump’ın çekirdek destekçilerini memnun etme çabasının sorun yaratabileceğini söylüyor: “Duruşunu bozmadı. Ama artık bundan daha fazlasına ihtiyacı var. Eğer Kongre seçimlerinde ya da yeniden başkanlık yarışında başarılı olmak istiyorsa, şu andaki destek düzeyi yeterli olmaz.”

Ama Trump şimdilik Kongre’de yaptığı ilk konuşmanın meyvelerini toplayacağını umuyor. Konuşması sadece Cumhuriyetçiler değil bazı Demokratlar tarafından da olumlu değerlendirilmişti.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG