Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti'de Bölünme Tehlikesi


Cumhuriyetçi Parti'de Bölünme Tehlikesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Wisconsin’deki önseçimde Ted Cruz’a karşı kaybetmesine rağmen Donald Trump Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığını kazanma yolunda hızla ilerliyor. Parti liderleri ve aşırı muhafazakarlar Trump’ı durdurmak istediklerini söylese de, bu müdahalenin partiyi bölmesinden kaygı duyuyor.

Kongre üyesi Kevin Brady’nin evinde Süper Salı akşamı neşeli bir ortam vardı.

Brady, Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanı. Bu, Amerikan Kongresi’nin en önemli görevlerinden biri. Brady, Amerika’nın en muhafazakar seçim bölgelerinden birini temsil ediyor. Buna rağmen seçimlerde 3 rakibi var.

Julie Turner, Brady’yi Demokratlar’la uzlaşmaya eğilimli olması nedeniyle suçlayan aşırı muhafazakar Çay Partisi grubunun başkanı.

Turner, “Bizim değerlerimizi temsil etmiyor. Komisyon başkanlığına odaklanmış durumda. Eğer bizim değerlerimizi temsil eden birini seçip, komisyon başkanı yapabilirsek bu harika olur. Ancak şu anda bu imkana sahip değiliz” diyor.

Ancak birçok muhafazakar Çay Partisi’nin görüşlerini aşırı buluyor.

Terri Jaggers, “Bazı kişilerin muhafazakarlığı o kadar dik başlı ve sert ki, pratik olarak bir şeyleri gerçekleştirmeyi başaramıyorlar” diyor.

Brady, seçmenin kızgınlığını anladığını söylüyor: “Bu tahminlerin yanıldığı bir seçim yılı oldu. Herkes birçok nedenle öfkeli. Seçmen, Kongre’nin kilit önemdeki konularda hiçbir şey yapmamasından rahatsız.”

Rice Üniversitesi’nden siyaset bilimci Mark Jones, Brady’nin adaylığına karşı oluşan alternatiflerin Cumhuriyetçi Parti içindeki kırılmalara işaret ettiğini söylüyor: “Kevin Brady adaylığını korumayı başarsa da rakiplerinin 10 katı para harcamasına rağmen yalnızca yüzde 53 destek alabildi.”

Tanya Cotten gibi birçok Cumhuriyetçi seçmen Donald Trump’ı destekliyor: “Dürüst biri, düşündüğünü söylüyor.”

Yıllar boyunca Trump hem liberal hem de muhafazakar davalara destek verirken, uzlaşma yapma konusunda ünlendi.

Julie Turner, “Donald Trump’a gelince neyin tartışılmaz olduğunu bilemiyoruz. Ancak anayasadaki haklarımız tartışmaya açık değil” diyor.

Turner, Texas Senatörü Ted Cruz’a destek veriyor ve Trump’ın rakiplerinin parti kurultayında adaylığına engel olmaya çalışabileceğini düşünüyor: “Bu çok ses getiren bir tartışma. Cumhuriyetçi Parti kurultayında büyük bir karmaşa yaşanabilir.”

Ancak Mark Jones, Cumhuriyetçiler’in Trump’ı engellemesi durumunda destekçilerinin gazabıyla karşı karşıya kalacaklarını söylüyor:

“Ya Kasım seçimlerinde Donald Trump’ın adaylığını destekleyecekler ya da bir başkasını. Ancak başkasını desteklerlerse Trump taraftarlarını kaybederler. Yani ölümlerden ölüm beğenmek zorundalar.”

Trump destekçileri ise adaylarının partiye yeni kan sağlayacağını ve Kasım’da Beyaz Saray’ı ele geçireceklerini düşünüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG