Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti Kurultayında 'Melania' Krizi


Ohio eyaletinin Cleveland kentinde devam eden Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın birinci gününe partinin başkan adayı Donald Trump’ın eşi Melania’nın yaptığı konuşma damgasını vurdu.

Nedeni ise uzmanların, Melania Trump’ın yaptığı konuşmanın, sekiz yıl önce başkanlığa ilk kez aday olan Barack Obama’nın eşi Michelle’in yaptığı konuşmayla büyük benzerlikler bulunduğunu iddia etmesi.

Konuşmanın kopyalandığı savı Donald Trump kampanyası yetkililerince kesin dille reddedildi ve iddianın Demokrat Hillary Clinton kampanyası tarafından kendilerine zarar vermek amacıyla ortaya atıldığı savunuldu.

Melania Trump
Melania Trump

Cumhuriyetçi Ulusal Kurultayı’nın ikinci gününde Donald Trump’ın resmen aday ilan edilmesi bekleniyor. Ayrıca bugün ekonomik sorunlara ağırlık verilecek ve akşamın konuşmacıları Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Paul Ryan, New Jersey Valisi Chris Christie ve emekli cerrah Ben Carson olacak. Hem Christie, hem de Carson Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinde Trump’a karşı mücadele vermiş, ancak milyarder emlakçının yakaladığı ezici üstünlük karşısında Trump’a destek kararı almışlardı.

Ayrıca bu akşamın konuşmacıları arasında Donald Trump’ın kızı ve oğlu, Tiffany Trump and Donald Trump Jr. da bulunuyor.

Melania Trump dün akşamki konuşmasında eşinin, “Amerika’ya değişim getirecek müthiş bir lider olduğunu” söyledi, “Sizin ve ülkeniz için mücadele vermesini istediğiniz biri varsa o kişi kendisidir” diye konuştu. Sloven asıllı eski model Melania Trump, konuşmasında kendi hayatından örnekler verse de konuşmasındaki bazı ifadelerin, Demokrat Parti’nin 2008’de Denver, Colorado’daki ulusal kurultayında konuşan Michelle Obama’nın ifadeleriyle çarpıcı benzerlikler içerdiği belirtiliyor.

Cumhuriyetçi Parti Kurultayında 'Melania' Krizi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:27 0:00

Melania Trump dünkü konuşmasında, “Anne-babam genç yaşımdan itibaren yaşam boyunca büyük mücadele verilen ve arzulanan değerler konusunda bana ilham verdi. Söylediğiniz sözler sizi bağlar, söylediklerinizi yapmalısınız ve sözünüzü tutmalısınız,” dedi.

Michelle Obama 2008’deki konuşmasında “Barack ve ben birçok benzer değerle büyütüldük, hayatta arzuladığınız şeyler için çok çalışmak; sözlerinizin sizi bağlaması, insanlara itibarlı ve saygılı muamele etmek gibi” demişti.

Trump kampanyasından yapılan açıklamada, Melania Trump’ın konuşmasının arkasında duruldu, konuşmayı hazırlayan ekibin Trump’ın eşinin yaşamındaki ilham kaynakları, hayatındaki özel anları ve kendi düşüncelerini dikkate aldığı savunuldu. Ayrıca Slovenyalı eski modelin “‘göçmenlik deneyimleri ve Amerika sevgisi’ de konuşmaya yansıtıldı” denildi.

Melania Trump, Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı eşi Donald Trump'la
Melania Trump, Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı eşi Donald Trump'la

Trump’ın danışmanı Paul Manafor, CNN’e yaptığı açıklamada Michelle Obama’nın ifadelerinin intihal edildiği iddialarının “saçma” olduğunu söyledi.

Ancak, CNN televizyonuna konuşan kaynaklar, Melania Trump’ın yaptığı konuşmayla ortaya çıkan tartışmanın Donald Trump’ı “çok öfkelendirdiğini” söylüyor.

Dün geceki konuşmacılardan bazıları Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’u dışişleri bakanlığı dönemindeki performansından, özellikle dört Amerikalı diplomatik personelin öldürüldüğü 2012’deki Bingazi olayından dolayı ağır eleştirdi. Konuşmada söz alan eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani, Amerikalılar’ın kendilerini teröre karşı güvencede hissetmediğini söyledi. 11 Eylül 2001’deki terör saldırıları Giuliani döneminde yaşanmıştı.

Cumhuriyetçi Partili Trump karşıtlarının son girişimi de başarısız oldu

Dün Cumhuriyetçi Parti içindeki muhalifleri, Donald Trump’ın adaylığını önlemek amacıyla son ve başarısız bir çabaya girişti. Trump karşıtları, Cumhuriyetçi Parti içindeki delegelerin eyalet önseçimleri sırasında verdikleri kararları değiştirmiş olabilecekleri düşüncesiyle tekrar sayım yapılması yönünde tüzük değişikliği çağrısında bulundu. Ancak bu talep kabul edilmedi. Dün yaşanan bu tartışmalarda, bazı delegelerin kurultayın yapıldığı salonu protesto amacıyla terk ettiği gözlendi.

Siyaseten tecrübesiz de olsa milyarder emlakçı ve eski talk-show sunucusu Donald Trump, Ocak ayından bu yana yapılan önseçimlerde 1543 delege topladı. Parti adaylarından birinin kesin adaylığı garantilemesi için toplam 2472 delege sayısının yarısının bir üstü olan salt çoğunluğu garantilemek yetiyordu. Ancak Trump bu rakamın 300 delege üstünde bulunuyor.

Parti içi gerginlik sokaklara yansıyor

Cumhuriyetçi Parti içindeki anlaşmazlık kısmen Cleveland sokaklarına da yansımış durumda. Parti içindeki Trump yandaşları ve karşıtları kentin ayrı bölgelerinde dün gösteriler düzenledi.

Protesto olaylarında çıkacak şiddet olaylarına karşı kentte yoğun polis varlığı gözleniyor. Yalnızca Cleveland emniyeti nüfusu 400 bin olan kentte güvenliği sağlamak için 4 bin polisi devriye gezdiriyor. Dallas ve Baton Rouge’da polislere düzenlenen saldırıların ardından Cleveland’a başka kent ve eyaletler de destek olmak amacıyla ek polis gönderiyor.

Trump karşıtlarının kentte büyük eylemler düzenlemesi bekleniyor. Bunlar arasında “Black Lives Matter – Siyahların da Hayattı Önemli” adlı gruptan Amerikalı eylemcilerle, Yeni Siyah Panterler Partisi temsilcilerinin eylemler düzenlemesi söz konusu. Özellikle Yeni Siyah Panterler Partisi temsilcilerinin, Ohio eyaleti yasalarının da izin verdiği şekilde silahlarını görünür bir şekilde üzerlerinde taşıyacak olması, başta kent emniyeti olmak üzere olası şiddet eylemleri konusunda önemli kaygılara yol açmış durumda.

Cleveland'da Cumhuriyetçi Parti Kurultayı'nın yapıldığı Quicken Loans Arena'ya sivri uçlu şemsiyeler sokmak yasak. Ama kentte göstere göstere silah taşıyabilirsiniz.
Cleveland'da Cumhuriyetçi Parti Kurultayı'nın yapıldığı Quicken Loans Arena'ya sivri uçlu şemsiyeler sokmak yasak. Ama kentte göstere göstere silah taşıyabilirsiniz.

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın 15 bin gazeteci izliyor. Ayrıca partinin binlerce yetkilisi, hukukçuları ve konukları kentte bulunuyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen bazı liderleri Donald Trump’ın parti çizgisi dışında hareket etmesinden dolayı kurultayı boykot ediyor. Bunlar arasında eski başkan adayları Mitt Romney ve John McCain de var. Ayrıca bu yıl Trump’a karşı mücadele veren Ohio eyaletinin Cumhuriyetçi Valisi John Kasich de kurultaya gelmeyenler arasında. Boykotçular listesinde eski Başkanlar baba ve oğul Bush’lar da bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG