Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti Kurultayı'na Bir Gün Erteleme


Cumhuriyetçi Partili yetkililer, Florida eyaletine yaklaşan tropik kasırga yüzünden bugün Tampa kentinde başlaması planlanan Ulusal Kurultay’ın açılışını yarına (Salı) erteledi.

Cumhuriyetçi Parti, kurultayın bugün on dakika toplanacağı ve açılış etkinliklerinin Salı öğleden sonrasına kaydırıldığını bildirdi.

Normal süresi dört gün olarak planlanan ancak programın üç güne indirildiği Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı sırasında eski Massachusetts Valisi Mitt Romney’in bu partiden başkan adaylığı resmen ilan edilecek.

Cumhuriyetçi Parti lideri Reince Priebus, Isaac fırtınasının bir günlük ertelemeye rağmen kurultay programını bozmayacağını bildirdi. Fox Haber kanalına konuşan Priebus, katılımcıların can güvenliğinin sağlanması amacıyla Pazartesi programının iptal edildiğini bildirdi.

Bu arada haftasonu Haiti ve Küba’yı kasıp kavuran Isaac fırtınası, güzergahını Meksika Körfezi’nde daha da batıya çevirdi. Bugün kasırga düzeyine ulaşabileceği bildirilen fırtına, Cumhuriyetçi Ulusal Kurultayı’nın yapılacağı Tampa kentini pas geçecek. Ancak bu kez fırtına yüzünden, bu kez Florida’nın komşusu Louisiana eyaletinde olağanüstü hal ilan edildi.

Meteoroloji uzmanları, Salı günü karaya ulaşacağı bildirilen Isaac fırtınasının ikinci kategori kasırga düzeyine yükseleceğini bildiriyor. İkinci kategori kasırganın rüzgar hızı saatte 180 kilometreye varabiliyor.

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı'nın yapılacağı salonda hazırlıklar sürüyor
Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı'nın yapılacağı salonda hazırlıklar sürüyor
Romney'in adaylığı resmileşecek

Ulusal kurultaylar Amerika’da önde gelen iki parti olan Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerin seçmenlere erişebilmesinde ve kamuoyunu etkilemede en önemli araçlardan biri olarak görülüyor. Son dönemde sembolik önemde kalsalar da, kurultaylar seçimlere iki ay kala kampanyaların hız kazanmasını sağlıyor. Aynı şekilde Tampa’daki bu kurultay da muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayını ulusal düzeyde tanıtma açısından önemli bir fırsat olarak görülüyor.

Bu kurultayda başkan adaylığını resmileştirecek olan Mitt Romney, 6 Kasım seçimlerinde ikinci kez adaylığını koyan Başkan Barack Obama’nın karşısında yarışacak. İşadamlığından politikaya yükselen Mitt Romney, başkanlık seçimlerini kazanırsa Amerikan tarihinde aynı zamanda Beyaz Saray’ın başına getirilen ilk Mormon asıllı politikacı olacak. Bir dönem Massachusetts eyaletinin valiliğini de yapan Mitt Romney, 2008 yılında da Cumhuriyetçi Parti içinde başkan adaylığı için mücadele etmiş, ancak bu önseçimlerde avantajı partinin kıdemli senatörlerinden John McCain’e kaptırmıştı. Bu kez önseçimlerde yeterli delege sayısına ulaşıp parti adaylığını erken garantileyen Romney, işadamlığı deneyiminin de etkisiyle Cumhuriyetçi Parti tabanı tarafından hala “halktan kopuk” bir politikacı olarak görülmeye devam ediyor. Romney karşıtları, kendisinin Massachusetts valisi olduğu sırada daha liberal politikalar benimsediğini hatırlatıyor, Cumhuriyetçi Parti’nin tabanının güvenini kazanmak için inanmasa da muhafazakar politikalar benimsediğini savunuyor.

Mitt Romney, seçim kampanyasını özellikle eski Başkan George Bush döneminde başlayan ve hala düzelmeyen ekonomik sorunlara yoğunlaştırmış durumda. Romney, Amerika’da yüksek bütçe açığı ve hala yüzde 8’in üzerinde seyreden işsizlik oranı yüzünden Başkan Obama’yı suçluyor ve sorunları kendisinin çözeceğini söylüyor. Romney ekonomi politikalarını takviye etmek amacıyla kendisine yardımcı adayı olarak Wisconsin eyaleti milletvekili Paul Ryan’ı seçti. Uzun süredir Temsilciler Meclisi üyeliği yapan Paul Ryan, ekonomiyi vergi indirimleri ve devlet harcamalarını kısarak toparlayabileceğini savunuyor.

Mitt Romney başkan yardımcısı adayı Paul Ryan'la Ohio'da seçmenlerini selamlarken
Mitt Romney başkan yardımcısı adayı Paul Ryan'la Ohio'da seçmenlerini selamlarken
Kurultaya 'kürtaj tartışması' gölgesi

Mitt Romney kampanyasını son günlerde en güç duruma düşüren olaysa, Missouri eyaleti milletvekili Todd Akin’in kürtajla ilgili açıklamaları oldu. Kürtaj konusu Amerika’da serbest olmakla birlikte muhafazakarların sık sık gündeme getirdiği ve yasaklanmasını istediği bir uygulama. Senato adaylığı için yarışan Todd Akin’in bir televizyon programında “meşru tecavüz” ifadesi kullanması ve kadınların tecavüze uğraması durumunda hamile kalmalarını önleyecek doğal bir bağışıklık sistemine sahip olduğunu iddia etmesi, başta kadınlar olmak üzere tüm ülkede büyük tepki uyandırdı. Kendisi de kürtaj karşıtı olduğunu açıklamasına rağmen Todd Akin’in açıklamalarına destek vermediğini söyleyen Romney, Missouri milletvekilinin partisine zarar vereceği kaygısıyla Senato yarışından çekilmesi çağrısında bulunmuştu.

Amerikalı kadın seçmenler arasında Başkan Obama’ya destek, Mitt Romney’den daha fazla.

Bu arada Romney ve Obama’nın seçim kampanyaları oldukça sert söylemlerle devam ediyor ve adaylar karşılıklı olarak birbirlerine, şimdiye kadar Amerikan siyasi tarihinde az görülen şekilde suçlamalarda bulunuyor.

Son olarak Romney, Başkan Obama’nın “öfke ve bölücülük yaratma” amaçlı siyaset güttüğü iddiasında bulundu. Cumhuriyetçi Partili aday, Demokrat Parti’yi, Todd Akin’in skandal yaratan açıklamalarından istifade ederek kendi partisini karalamaya çalışmakla suçladı.

Perşembe gecesine kadar devam edecek Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın son ve en önemli olayı, başkan adaylığı resmileşecek olan Mitt Romney’in yapacağı konuşma ve ailesiyle birlikte Amerikalı seçmenleri selamlaması olacak.

Demokrat Parti’nin ulusal kurultayı ise gelecek hafta Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde yapılacak. Demokrat Parti içinden kendisine parti içinden rakip çıkmayan Başkan Barack Obama’nın adaylığı da bu şekilde gelecek haftaki kurultayda resmiyet kazanacak.
XS
SM
MD
LG