Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti Kürtajı Tamamen Yasaklama Peşinde


Muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti bir yandan gelecek hafta Florida eyaletinin Tampa kentinde yapacağı ulusal kurultaya hazırlanırken, bir yandan da parti programını hazırladı.

Programda beklendiği gibi, kürtajın yasaklanmasını isteyen bir anayasa değişikliği öngörülüyor.

Partinin programında belirttiği kürtaj karşıtlığı, tecavüz ya da ensest ilişki gibi istisnai durumları da dikkate almıyor. Bu durum ise, partinin gelecek haftaki kurultayda başkan adaylığı resmileşmesi beklenen Mitt Romney’in tutumuyla çelişkiye düşüyor. Bununla birlikte partinin başkan adaylarının parti programını tamamen desteklemesi gibi bir mecburiyet bulunmuyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin kürtaj yasağı öngören parti programı, partinin Temsilciler Meclisi üyesi Todd Akin’in Senato üyeliği yarışından çekilmeyeceği yönündeki açıklamasını izliyor. Missouri eyaletinden Senatör olmak amacıyla mücadele veren milletvekili Akin, bu hafta başında yaptığı tartışmalı bir açıklamada, “meşru tecavüzün istem-dışı hamileliklere yol açmadığını” söylemiş, bu ifadeleri yüzünden kendi partilileri de dahil tüm kesimler kendisine ateş püskürmüştü. Kadın hakları eylemcileri ve siyasetçiler, Todd Akin’in ifade ettiği gibi tecavüzün hiçbir şekilde meşru sayılacak bir yönü olmadığını özellikle vurgularken, tecavüze uğrayan kadının hamile kalmasını önleyecek doğal bir savunma mekanizması bulunduğu yönündeki iddianın da hiçbir şekilde bilimsel olmadığının altını çiziyor.

Aralarında Mitt Romney’in de bulunduğu Cumhuriyetçi Partili siyasetçiler, tartışmalı açıklamalarından sonra Todd Akin’le aralarına derhal mesafe koymuş, Missouri milletvekiline Senato yarışından çekilmesi çağrısında bulunmuştu. Akin, kullandığı ifadelerden dolayı özür dilemesine ve artık kendisinin de bu açıkladıklarına inanmadığını söylemesine rağmen, Senato üyeliği mücadelesinden vazgeçmeyeceğini bildirdi.

Cumhuriyetçi Partililer, 100 üyeli Senato’da yalnızca bir üye farkıyla azınlık durumunda. Ancak Akin’in tüm ülkeden gelen tepkilere rağmen Senato yarışını sürdürmede ısrar etmesi, Senato’da çoğunluğu ele geçirmek isteyen ve Akin’in bu hesapları bozacağını düşünen partililerini iyice kaygılandırmış durumda.

Mitt Romney yaklaşık on gün kadar önce Kongre üyesi Paul Ryan’ı başkan yardımcısı adayı olarak seçmişti. Ryan’ın adaylığı da gelecek hafta Tampa’da yapılacak Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nda resmileşecek.
XS
SM
MD
LG