Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti'de Kopmalar Artıyor


Flake
Flake

Beyaz Saray ve Senato çoğunluk lideri, Cumhuriyetçi Parti içinde yaşanan kopmalar karşısında partide birliği sağlamaya çalışıyor.

En son Cumhuriyetçi Parti Arizona senatörü Jeff Flake, Başkan Trump’a tepki göstererek gelecek yılki seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıkladı.

Senato'da ilk döneminde olan ama daha önce Temsilciler Meclisi’nde 12 yıl görev yapan Flake, “Amerika’yı güçlü kılan normlar ve değerlere zarar verilirken, tüm dünyanın istikrarını güvenceye alan ittifaklar ve anlaşmalar 140 karaktere sığan bir düşünce düzeyiyle rutin biçimde tehdit edilirken buna sessiz kalmak derin bir hata olur” dedi.

Flake, Cumhuriyetçi Parti’nin Trump’ın ılımlı bir politika çizgisine döneceği beklentisiyle uzun bir zamandır kendisini kandırdığını söyledi.

Trump’a son dönemde sert eleştirileriyle öne çıkan bir başka Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker da ABD başkanıyla sözlü atışmaya girmiş, ikili birbirlerine sert sözler sarfetmişti. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olan Corker da gelecek seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıkladı.

Trump Flake'e yüklendi

Başkan Trump da Kongre’ye düzenlediği ender ziyaretlerden birini yaparak Cumhuriyetçi senatörlerle öğle yemeği yedi. Gündemde vergi reformuna desteğin arttırılması ve diğer öncelikli siyasi konular vardı.

Trump Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, Cumhuriyetçi senatörlerin çoğunun “büyük vergi kesintileri ve ABD’nin başarısını isteyen harika insanlar” olduğunu belirterek, toplantı sırasında “birçok kez ayakta alkış aldığını” belirtti.

Senatör Flake’e yüklenen Trump, “Arizona’da yüzde 18 destek oranına sahip olan Jeff Flake, ‘çok sayıda çalışma arkadaşımın seslerini yükselltiğini’ söyledi. Gerçekten, beni ayakta alkışladılar!” diye yazdı.

Trump, “Flake ve Corker’ın Senato yarışından çekilme nedeni çok basit, seçilme şansları sıfırdı” dedi.

Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, gerilimden uzak durmayı tercih etti.

Gazetecilere konuşan McConnell, “Cumhuriyetçiler'i birleştiren birşey varsa o da vergi reformu. Gündemimiz neyse ona odaklanacağız, diğer dikkat dağıtıcı şeylere değil” dedi.

Cumhuriyetçiler'in Senato’da 48’e karşı 52’lik çoğunluğu bulunuyor ama diğer bazı partililerden de çeşitli sebeplerle sağlık reformu gibi büyük konularda destek gelmemişti. Siyasi gözlemcilere göre aynı durum vergi politikaları tartışılırken de yaşanabilir.

Beyaz Saray’dan ise Flake ve Corker’ı yatıştırma yönünde bir hamle gelmedi.

Sözcü Sarah Huckabee Sanders, Flake’in bir daha aday olmama kararı hakkında, “muhtemelen iyi bir hareket” ifadesini kullandı. Sanders, Senatör Corker’ı, başkanın siyasi ajandasına katılmak yerine “televizyonda tribünlere oynamakla” suçladı.

Trump yanlısı Great America Alliance da Arizona senatörünün kararını memnuniyetle karşılayarak, “tüm Trump hareketi için muazzam bir kazanım. Flake’i ve onun gibileri destekleyen partideki başarısız gelenekçi kanada da, zamanlarının dolduğu yönünde yeni bir uyarı vazifesi görmeli” açıklamasında bulundu.

Amerikan Üniversitesi profesörü David Lublin, yaşanan bu gelişmelerin, “Avrupa’daki radikal sağla eşdeğer” olarak nitelediği Trump’ın popülist kanadının partinin kontrolünü gelenekçi Cumhuriyetçilerlerden artık aldığını açıkça gösterdiğini savundu.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Lublin, Flake’in konuşmasında Trump’ın “anti-demokratik davranışlarına doğrudan yüklendiğine” dikkat çekerek, bunun, Demokratlar gelecek yıl Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirdiği takdirde “(başkanın) azil ihtimalini artırdığını” öne sürdü.

Bu arada Senatör Flake MSNBC kanalına yaptığı açıklamada, 1950’li yıllarda, Komünistlerin devlete sızdığını iddia eden Senatör Joseph McCarthy’nin iftira taktiklerinin nihayetinde Senato tarafından kınanmasına yol açtığını hatırlatarak, “Dönüşü olmayan bir nokta vardır, bu noktaya varıyor olduğumuzu umuyorum” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG