Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Başkan Adaylarının 'Süper Salı' Heyecanı


Şu ana kadar en çok delege sayısına sahip olan Massachusetts eyaleti eski valisi Mitt Romney, bugün on eyalette yapılacak önseçimlerde de yükselişini sürdürmeye çalışacak.
Şu ana kadar en çok delege sayısına sahip olan Massachusetts eyaleti eski valisi Mitt Romney, bugün on eyalette yapılacak önseçimlerde de yükselişini sürdürmeye çalışacak.

Cumhuriyetçi Partili başkan adayları, bugün on eyalette birden yapılacak ve “Süper Salı” olarak adlandırılan önseçimlere hazırlanıyor.

Eski Massachusetts eyaleti valisi Mitt Romney dün en yakın rakibi Rick Santorum’la, önseçimlerin en kritik geçmesi beklenen Ohio eyaletinde kampanyalarını sürdürdü.

Son açıklanan bir kamuoyu yoklamasına göre Romney ve Santorum, Ohio’da başa baş gidiyor. Quinnipac Üniversitesi tarafından yapılan kamuoyu yoklaması, Romney’in geçen haftadan bu yana yükselişte ve Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 34’ünün desteğine sahip olduğunu gösteriyor. Geçen ay Ohio’da Cumhuriyetçi seçmenlerin ilk tercihi olan Santorum, son kamuoyu yoklamasında Romney’i üç puan geriden izliyor.

Önseçim sürecinin en önemli aşamalarından biri olan Süper Salı’da, başkan aday adayları farklı siyasi yapıya sahip on eyalette 419 delegenin desteğini almaya çalışıyor. Bu on eyaletin çıkaracağı delege sayısı, şimdiye kadar önseçim yapılan eyaletlerle neredeyse aynı. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını kazanmak için 1144 delegenin desteği gerekiyor. Süper Salı önseçimleri, Ohio dışında Georgia, Massachusetts, Vermont, Virginia, Oklahoma, Tennessee, Idaho, Kuzey Dakota ve Alaska eyaletlerinde yapılacak.

Delege yarışında önde giden Mitt Romney, Süper Salı önseçimlerinde de bu yükselişini sürdürmeye çalışıyor. Cumhuriyetçi Parti’nin önseçimlerde belirleyeceği başkan adayı, Kasım ayında Demokrat Partili Başkan Barack Obama’ya karşı yarışacak.

Diğer adaylardan eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich Tennessee ve Georgia’da, Libertaryan aday Ron Paul da Alaska, Idaho ve Kuzey Dakota’da başarılı olmayı amaçlıyor.

Romney, 2003 ve 2007 yılları arasında valilik yaptığı Massachusetts eyaletinin yanısıra Vermont ve Virginia’da da seçmenlerin desteğini almayı umuyor.

XS
SM
MD
LG