Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Başkan Adaylarının İlk Yüzleşmesi


Milyarder emlakçı ve televizyon yıldızı Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayları arasında düzenlenen ilk tartışma programının da yıldızı oldu. Programa Kasım 2016 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olmayı amaçlayan, önde gelen 10 aday adayı katıldı.

Ohio eyaletinin Cleveland kentindeki tartışmada, Donald Trump’ın yanı sıra Florida eski Valisi Jeb Bush, Wisconsin Valisi Scott Walker gibi isimler vardı. Tartışma Amerikan kamuoyunun Cumhuriyetçi Parti adaylarıyla ilk tanışması oldu. Adayların yarışı, altı ay sonra Iowa eyaletinde başlayacak.

Sözünü esirgemeyen biri olarak tanınan Donald Trump tartışma programının da en dikkat çeken adayı oldu. Cumhuriyetçi Parti’nin adaylığını kazanmazsa bağımsız aday olarak bu partinin adayına karşı yarışacağı olasılığını açıklamaktan çekinmeyen Trump daha önce kadınlar hakkındaki saldırgan ifadeleri konusunda özür dilemedi, “Bu ülkenin büyük bir sorunu, ‘siyaseten düzgün’ davranmaya çalışmak” diye konuştu.

Donald Trump
Donald Trump

Trump’ın yanı sıra tartışmada tanınmış eyalet valileri, çaylak senatörler, hatta hiç daha önce seçilmemiş kişiler de yer aldı. Eski Arkansas Valisi Mike Huckabee, New Jersey Valisi Chris Christie, Ohio Valisi John Kasich, Amerikalı senatörler Rand Paul, Marco Rubio ve Ted Cruz’la emekli beyin cerrahı Ben Carson’ın katıldığı tartışmayı salonda 4 bin 500 kişi izledi.

Ana tartışmadan önce kamuoyu yoklamalarında daha düşük sıralarda yer alan yedi Cumhuriyetçi aday, kendi aralarında tartışmaya katıldı ve Trump’ın muhafazakar siyaset yapamayacağını savundu.

Eski Texas Valisi Rick Perry, Trump’ı göçmenlik konusundaki yorumlarından eleştirdi. Perry, Texas eyaletinde kaçakların sınırı geçmesini önlemek için Ulusal Muhafızlar’ı görevlendirmişti.

Trump eski Hewlett-Packard Genel Müdürü Carly Fiorina’nın da hedefindeydi. Fiorina, Trump’ın, kilit sorunlarda fikir değiştirmesinin kendisini güvenilmez biri haline getirdiğini söyledi. Perry ve Fiorina’nın yanı sıra bu ilk tartışmaya, eski valiler George Pataki, Jim Gilmore, mevcut Louisiana eyaleti Valisi Bobby Jindal, Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ve Pennsylvania Senatörü Rick Santorum da katıldı.

Cumhuriyetçi başkan adaylarının hedefinde, kendi partili rakipleri Trump’ın dışında, Demokrat Parti’nin aday adayı Hillary Clinton da vardı. Hillary Clinton’ın Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönem eleştirilirken, Senatör Lindsey Graham, Amerikalı seçmenlerden eski First Lady ve aynı zamanda eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a destek vermemesini istedi.

Cumhuriyetçi Partili adayların ana tartışmasına Fox Haber Kanalı’nın düzenlediği kamuoyu yoklaması sonucunda seçilen 10 aday katıldı.

Ulusal kamuoyu yoklamalarında Trump hala önde görünüyor. Bloomberg tarafından yapılan ankette Trump, yüzde 21’le diğer adayların farklı önünde yer aldı.

Demokrat Parti’nin aday adayları arasında geçecek tartışması da 13 Ekim’de Nevada eyaletinde yapılacak. Parti, 1 Şubat’taki Iowa önseçimlerine kadar dört tartışma programı olacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG