Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Adayların İran'la İlgili Görüşleri


Cumhuriyetçi Adayların İran'la İlgili Görüşleri
Cumhuriyetçi Adayların İran'la İlgili Görüşleri

Uzmanlar, Cumhuriyetçi Partili adayların İran konusunda sert açıklamalar yapmakla birlikte, mevcut yönetimin politikalarından farklı bir söylemleri olmadığını söylüyor

Basra Körfezi’nde gerginliğin artmasıyla seçim kampanyasına devam eden Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayları da İran konusunda sert açıklamalarda bulunuyor.

İran’a uygulanan yaptırımların daha etkili olmaya başlamasıyla İran ordusu son zamanlarda Amerika’ya karşı daha sert bir dil kullanmaya başladı.

İran deniz kuvvetleri stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı yakınlarında askeri tatbikat yaptı.

Tahran hükümeti, petrol ambargosu uygulanması durumunda Hürmüz Boğazı’nı deniz trafiğine kapatma tehdidinde bulundu.

Cumhuriyetçi Parti’nin önde giden başkan aday adaylarından Mitt Romney, Obama yönetiminin İran politikasını eleştiriyor:

“Etkileyici yaptırımlar uygulamayı başaramadı. İranlı muhaliflerin yanında yer almadı. Ve İran’ın nükleer silah edinmesini önleyecek askeri seçenekler dahil inandırıcı bir plan hazırlamadı.”

Batılı ülkeler İran’ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor. İran ise nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

Cumhuriyetçi başkan aday adayı Rick Santorum’un görüşü:

“İranlılar’a şunu söylerdim: Ya o tesisleri denetçilere açar ve kapatma sürecine başlarsınız, ya da biz onları hava saldırılarıyla etkisiz hale getirir ve bunu herkesin önünde yaparız.”

Uzmanlar, Cumhuriyetçi Partili adayların İran konusunda sert açıklamalar yapmakla birlikte, mevcut yönetimin politikalarından farklı bir açıklamada bulunmadıklarını söylüyor.

Bu uzmanlardan biri de Dış İlişkiler Konseyi’nden James Lindsay. Lindsay şunları söylüyor:

“Hepsi masaya vuruyor, İran’ın tehdit olduğunu söylüyor. Ama ne yapılması gerektiği konusunda bir tartışma yok.”

Tabii adayların hepsi askeri harekat taraftarı değil.

Texas milletvekili Ron Paul itidal gerektiğini söylüyor:

“Aşırı tepki gösterir ve İran’ı bombalarsak başımıza çok daha fazla sorun çıkar.”

Uzmanlar, başkan adaylarının dış politika söyleminde sert açıklamalarda bulunarak güçlü olduklarını göstermeye çalıştıklarını vurguluyor.

American Üniversitesi’nden Jennifer Lawless da bu görüşte ve şöyle konuşuyor:

“İran hakkında çok fazla bilinmeyen var. Nükleer kapasitelerini bilmiyoruz. Ne yapacaklarını bilmiyoruz. Dolayısıyla Cumhuriyetçi Partili adayların elinde varsayımlar üzerine teorik açıdan İran’ı değerlendirme ve oy isteme fırsatı var.

Yine de bazı kesimler Cumhuriyetçi adayların açıklamalarının tehlikeli olduğu görüşünde.

Cemal Abdi, Ulusal İran Amerikan Konseyi politika direktörü. Abdi şunları söylüyor:

“Kışkırtıcılık, savaş çığırtkanlığı sadece ülkeyi o sonuca doğru iter – sürekli olarak askeri seçeneklerden, savaştan sözediliyor.”

Abdi, Amerika’nın daha sert yaptırımlardan vazgeçerek müzakerelere yönelmesini umuyor; ancak seçim yılında bunun zor olacağını da kabul ediyor.



XS
SM
MD
LG