Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti Lider Çıkaramıyor


Amerika’da yeni bir kamuoyu araştırması, 2016 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti içinde henüz öne çıkan bir aday olmadığını gösteriyor

Bundan 3 yıl sonra yapılacak seçimler için şimdiden adayları değerlendirmek zor da olsa bu, uzmanlarla anketörlerin boş durduğu anlamına gelmiyor.

Quinnipiac Üniversitesi’nde görevli anketör Peter Brown bugünkü muhtemel Cumhuriyetçi adaylar göz önünde bulundurulduğunda henüz sürecin birçok adaya açık olduğunu söylüyor. Brown 5 adayın biraz öne çıktığını, ama araştırmalarında bu adayların da sadece yüzde 10 ile yüzde 19 arasında destek gördüğünü belirtiyor.

Araştırmaya göre Florida senatörü Marco Rubio yüzde 19’la muhtemel başkanlık adaylarının en başında geliyor. Wisconsin temsilcisi Paul Ryan yüzde 17, Kentucky Senatörü Rand Paul yüzde 15, New Jersey Valisi Chris Christie yüzde 14 ve eski Florida Valisi Jeb Bush yüzde 10 ile Rubio’yu takip ediyor.

Profesör Brown Cumhuriyetçi Parti’nin, 2008 ve 2012 seçimlerini kaybettikten sonra gerçekten kazanabilecek bir aday aradığını söylüyor.

İki partiden adayların gelecek yılki ara seçime kadar adaylıklarını açıklaması beklenmiyor.

American Üniversitesi’nden siyaset uzmanı Profesör Allan Lichtman Cumhuriyetçiler’in öncelikli hedefinin gelecek seçimlerde Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluklarını korumak olduğunu belirtiyor. Profesör Lichtman’a göre Cumhuriyetçi Parti marka değerini kaybetmiş durumda ve çok az sayıda seçmen partinin gidişatını destekliyor. Uzmana göre parti, elindeki koltuklara tutunmak yerine öncelikle bu güven sorununu çözmeli.

Peter Brown gelecek ay içinde muhtemel Demokrat Parti adayları için de bir anket yapacaklarını söylüyor. Anketöre göre, Demokrat Parti için sorulması gereken soru eski dışişleri bakanı Hillary Clinton’ın aday olup olmayacağı. Ön araştırmalar Clinton’ın bazı eyaletlerde büyük desteğe sahip olduğuyönünde.

ABC Televizyonu’nun Ocak ayında yaptığı bir ankete katılanların yüzde 67’si Clinton hakkında olumlu düşünüyor. Marist’in yaptığı bir başka anket de 2016’da aday olması durumunda Clinton’ın New Jersey Valisi Chris Christie dışında tüm Cumhuriyetçi adayları kolaylıkla yeneceği sonucuna varıyor. Ankette Christie yüzde 43 destekle Clinton’ın 3 puan gerisinde kalmış.

Başkan Yardımcısı Joe Biden da 2016’da aday olabilecek isimler arasında. Adaylık yarışının daha az tanınan yüzleri de siyaset sahnesine çekebileceği düşünülüyor. Bunlar arasında New York Valisi Andrew Cuomo ve Maryland Valisi Martin O’Malley de bulunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG