Erişilebilirlik

Cumhuriyet Gazetesi Operasyonunda 9 Tutuklama


 Ankara'da basın mensupları, Cumhuriyet Gazetesi büroları önünde 9 gazeteci hakkındaki tutuklama kararını protesto etti
Ankara'da basın mensupları, Cumhuriyet Gazetesi büroları önünde 9 gazeteci hakkındaki tutuklama kararını protesto etti

Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyeleri karikatürist Musa Kart, Güray Tekin Öz, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik ve Bülent Utku tutuklandı.

Tutuklama gerekçesinde gazetenin PKK terör örgütünü masum gibi göstermeye çalıştığı, FETÖ ile ilgili haberlerde de 'terör örgütü' ifadesinin kullanılmadığı belirtildi.

Gazetenin MİT tırlarıyla ilgili "İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar" manşetine de değinilen tutuklama kararında, "FETÖ kumpası olduğu mahkemelerce tespit edilen MİT'e ait yardım TIR'ların durdurulmasına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflar manşetten yayınlandı, Sözcü Gazetesi'nde yayınlanan bir yazıda daha önce Taraf Gazetesi'ne kendi sızıntılarının taşeronu olarak kullanan bu gizli yapı (FETÖ) MİT TIR'ları haberinde olduğu gibi belgeleri servis etmek için artık Cumhuriyet'i seçti" ifadeleri yer aldı.

Cumhuriyet gazetesine hafta başında yapılan operasyonda 13 kişi FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Muhasebe müdürü Günseli Özaltay ve eski muhasebe müdürü Yener serbest bırakılmıştı. Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya ise yaşları göz önüne alınarak adli kontrol şartıyla serbest kalmıştı. Yurt dışında bulunan eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ve Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay hakkında da yakalama kararı var.

Kılıçdaroğlu Başbakan'a çağrıda bulundu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, İzmir'de yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Gazetesi tutuklamalarına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Sayın Binali Yıldırım'a çok açık ve net çağrı yapıyorum. Demokrasiye sahip çıkınız, insan hak ve özgürlüklerine sahip çıkınız. Cumhuriyet Gazetesi'ne yaptı, bir yerlere bomba mı yerleştirdi, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı yöneticileri FETÖ ile iş birliği mi yaptılar" dedi.

Cumhuriyet'ten 9 gazetecinin tutuklanmasını asla kabul edemeyeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Hiç kimse başka bir gerekçe aramasın. Yargı bağımsızlığı, yargıya müdahale edemiyormuş gibi gerekçelere sığınmak asla kabul edilemez. Yargı siyasi otoriteden talimat alarak karar vermektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün inceleme görüşü ortadayken 9 kişiyi önce gözaltına almak sonra hapse atmak kabul edilemez. Türkiye’nin itibarı büyük ölçüde zedelenmiştir. Dünya şu an ayaktadır, ne oluyor Türkiye’de diye. Gazeteciyi, milletvekilini hapse atarsan ne olacak bu ülkenin hali? Herkesin hapiste olduğu bir ülke mi, özgür olan bir ülke mi saygındır” diye konuştu.

Bu arada Ankara'da basın mensupları, Cumhuriyet Gazetesi büroları önünde 9 gazeteci hakkındaki tutuklama kararını protesto etti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın çağrısıyla ve Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin katılım gösterdiği Ankara'daki protestoda, AKP Hükümeti'nin gazetecilik mesleğini hedef aldığı vurguladı. Eylemde, "Cumhuriyet Susturulamaz" ve "Gazetecilik Teslim Olmayacak" pankartları asıldı ve sloganları atıldı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG