Erişilebilirlik

Cumhuriyet Davasında 7 Tahliye 4 Tutukluluğa Devam Kararı


Musa Kart- Kadri Gürsel- Hakan Kara- Mustafa Kemal Güngör- Ahmet Şık
Musa Kart- Kadri Gürsel- Hakan Kara- Mustafa Kemal Güngör- Ahmet Şık

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Pazartesi günü başlayan Cumhuriyet gazetesi davasının beşinci duruşmasında mahkeme heyeti bugün ara kararını verdi.

Mahkeme, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri ve gazete avukatları Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör ve Cumhuriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Güray Öz, karikatürist Musa Kart Cumhuriyet Kitap’ın eski genel yayın yönetmeni Turhan Günay, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Hakan Kara ve Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik’i tahliye etti.

Mahkeme, Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı ve gazete avukatlarından Akın Atalay, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve köşe yazarı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık’ın tutukluluklarının devamına karar verdi.

1 Eylül'de yapılacak duruşmada tanıklar dinlenecek

Bir sonraki duruşma 11 Eylül'de yapılacak.

Mahkeme Başkanı Abdurrahman Dağ,Cumhuriyet Vakfı'nın önceki yönetim kurulu üyelerinden İbrahim Yıldız, İnan Kıraç, Alev Coşkun ve Nevzat Tüfekçioğlu, yine vakfın eski yönetim kurulu üyesi ve gazete yazarı Şükran Soner, eski cumhuriyet yazarları Mehmet Faraç, Leyla Tavşanoğlu, gazete yazarlarından Miyase İlknur, Cumhuriyet gazetesi haber koordinatörü Aykut Küçükkaya ile "tartışmalı" yönetim kurulu adaylığı seçiminde Önder Çelik'e kaybeden​ Mustafa Pamukoğlu'nun tanık olarak dinlenmek üzere duruşmaya davet edileceğini açıkladı ​

Ahmet Şık: “Bu karar size diz çöktüreceğiz diyor ama ben bir tek anne-babamın önünde eğilip ellerini öptüm”

Mahkemenin kararı sonrası Silivri’deki tutukluğu devam edecek olan Ahmet Şık, izleyici sıralarına dönerek kısa bir konuşma yaptı.

Şık, “Bu karar diyor ki sizi çöktüreceğiz. Bu organize kötülük örgütü iyi bilsin. Ben bugüne kadar bir tek anne-babamın önünde eğilip onların elini öptüm. Bundan sonra da bu böyle kalacak” dedi.

Musa Kart: Cumhuriyet’i FETÖ ile irtibatlandıran iddianame çöktü, 4 arkadaşımızı da Silivri’den alacağız

Mahkemenin tahliye kararı verdiği 7 Cumhuriyet çalışanı, gece yarısına doğru Silivri Cezaevi’nden serbest bırakıldı. Yakınları ve gazeteciler tarafından karşılananlara seslenen karikatürist Musa Kart, “Haksız, hukuksuz ve mesnetsiz suçlamalardan 9 ay tutuklu kaldık. İnanın bu süreç içerisinde yüreğimizi kinle ve öfke ile doldurmadık. Bu duygularla yaşayamazdık. Cumhuriyet'i FETÖ terör örgütü ile irtibatlandırmak isteyen iddianame düşmüştür. Ne yazık ki 4 arkadaşımız hala Silivri Cezaevi'nde yatmaktalar. Gazetecilerin cezaevinde gösteren bir fotoğraf bu ülkeye yakışmıyorum. Diliyorum ve umuyorum ki 4 arkadaşımızı da Silivri'den alacağız” dedi

Savcı, mahkemenin tahliyesine karar verdiği Hakan Kara ve Önder Çelik’in tutukluluklarının devamını istemişti

Karar öncesi mahkemeye mütalaasını sunan Savcı Hasan Hasan Bölükbaşı, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı ve gazete avukatlarından Akın Atalay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Hakan Kara, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık’ın tutukluluklarının devamını istedi.

Savcı Hacı Hasan Bölükbaşı
Savcı Hacı Hasan Bölükbaşı

Savcı, Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyeleri ve gazete avukatları Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör,Cumhuriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Güray Öz, karikatürist Musa Kart hakkında adli kontrol ile, Cumhuriyet Kitap’ın eski genel yayın yönetmeni Turhan Günay hakkında adli kontrol kararı istemeksizin tahliye talebinde bulundu.

Cumhuriyet Davası Koordinasyonu: Dava çöktü ama mahkeme zulme karar verdi

Duruşmanın sona ermesinin ardından Cumhuriyet Davası Koordinasyonu olarak adlandırılan oluşum, bir basın açıklaması yaparak karara tepki gösterdi.

Grup adına açıklamayı okuyan gazeteci Ertuğrul Mavioğlu, “Dava çöktü ama mahkeme zulme karar verdi. Cumhuriyet davası, bir hukuk garabeti davasıysa ki öyle; biz kazandık. Yargıyı yargılayanlar, açıkça ‘yargının siyasal iktidarın kılıcı’ olduğunu söyleyenler kazandı. Yarın da adalet arayanlarla birlikte yan yana omuz omuza olmaya devam edeceğiz” dedi.

Fatma Şık: “Bu ülkede adalet olsaydı Cumhuriyetçiler dışarıda olurdu”

Ahmet Şık’ın annesi Fatma Şık da adalet sarayı önünde kısa bir açıklama yaptı.

Şık, “Bu adalet sarayı var ya, arkamızda gördüğünüz hiç bir şeyi temsil etmiyor. Adalet sarayı yazılan bina çirkinlikler ve çirkefliklerin yeri. Bu ülkede adalet satılmıştır. Eğer burası hukuk devleti olsaydı benim oğlum dışarıda olurdu. Cumhuriyetçiler dışarıda olurdu. Ama bir gün hak yerini bulacak, oğlumu ve diğer haklıları içeri tıkanlar kendileri girecek içeri. Yaşasın adalet” dedi.

Açıklamanın ardından yaklaşık 500 kişilik kalabalık, “Hak hukuk adalet” , “Hemen şimdi özgürlük” ve “Ahmet çıkacak yine yazacak”, “Kahrolsun istibdat yaşasın hürriyet” diye slogan attı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler: “Cumhuriyetçiler taviz vermedikleri için bedel ödüyorlar”

Mahkemenin kararını değerlendiren Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, beş günlük duruşma safahatının Cumhuriyet davasının “politik bir intikam” üzerine kurulu olduğunu gösterdiğini söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Önderoğlu, “Soruşturma sürecindeki usulsüzlükler, dokuz aylık keyfi tutuklamadan sonra tanık olduğumuz beş günlük duruşma süreci Cumhuriyet gazetesine yönelik davanın politik bir intikam üzerine kurulu olduğunu mahkemenin bir kısım meslektaşlarımızı tutuklu bırakmasıyla ispatlandı. Cumhuriyet gazetesi yetkilileri gazeteciliklerinden caymaya razı olmadıkları için Kadri Gürsel ve Ahmet Şık da etkili eleştirel haberciliklerinden taviz vermedikleri için bedel ödemeye devam ediyorlar” dedi.

Ahmet Şık hakkında suç duyurusu

Savcı Bölükbaşı, Ahmet Şık hakkında suç duyurusunda bulundu. Duruşma savcısı, suç duyurusuna gerekçe olarak “Ahmet Şık'ın esasa ve savunmaya ilişkin olmayan TC ve yargı organları açısından suç unsuru bulunduran ifadeleri nedeniyle suç duyurusunda bulunulmasına, iddianamede belirlenen ve Twitter sosyal paylaşım sitesi ve Cumuhuriyet.com.tr ’de yayınlanan haberlerin, PKK/KCK terör örgütleri amaçları doğrultusunda terör örgütlerine lojistik destek sağlayan paylaşım ve beyanları, iddianamedeki iddiaları yanıtlamaktan uzak beyanlarda bulunarak iddialarla ilgili esasa ilişkin savunma yapmaktan kaçınması”nı gösterdi.

Gül: “Gazetecilerin tutuksuz yargılanması hükümeti içeride ve dışarıda rahatlatır

Uzun zamandır politik konularda sessiz kalan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bugün Sarıyer’de kıldığı Cuma namazından sonra Cumhuriyet çalışanlarının tutuksuz yargılanması gerektiğini söyledi.

Gül, “Gazetecilerin her zaman tutuksuz yargılanmasının doğru olduğunu söylemişimdir. Şimdi de gazetecilerin tutuksuz yargılanmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Şüphesiz mahkeme kendi kanaatine göre kararını verecektir. Ancak Türkiye'de hükümeti içeride ve dışarıda rahatlatacak bir unsur olur diye düşünüyorum" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG