Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler'den Trump'a Müjde: Meksika Sınırına Duvar Ödeneğini Yasa Paketinde


Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler rump’ın Meksika sınırına örmeyi planladığı duvar için 1 milyar 600 bin dolarlık ödeneği Amerikan Temsilciler Meclisi yasa paketine soktu
Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler rump’ın Meksika sınırına örmeyi planladığı duvar için 1 milyar 600 bin dolarlık ödeneği Amerikan Temsilciler Meclisi yasa paketine soktu

Amerikan Temsilciler Meclisi, yaz dönemi çalışmalarını, Başkan Donald Trump’a hediye gibi bir yasama başarısıyla tamamladı.

Savunma bütçesinin onaylandığı mecliste Cumhuriyetçiler, Trump’ın Meksika sınırına örmeyi planladığı duvar için 1 milyar 600 bin dolarlık ödeneği de yasa paketine soktu.

Meksika duvarı ödeneğine destek veren Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, “Ülkemizi korumak için tetikte olmalıyız. Önceliğimiz bu. Bu yasa, hükümetin en kritik işlevlerine kaynak sağlıyor. Güney sınırımıza duvar örülmesini sağlayarak sınırlarımızı güvence altına alıyor” dedi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Brookings Enstitüsü uzmanı Molly Reynolds, bu yıl az sayıda yasanın geçmesi nedeniyle bazı Cumhuriyetçiler’in öfkeli olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle de Cumhuriyetçiler’in bu savunma paketini, orduya ve muhariplerle ilgili programlara kaynak sağlamayı, önemli bir başarı olarak gördüklerini belirtiyor.

Ancak sınıra duvar talebinin Amerikan Senatosu’ndaki yolculuğu kolay olmayacak. Zira Cumhuriyetçiler’in yeni bir sağlık yasasındaki başarısızlıkları nedeniyle, Washington’daki siyasi hava daha da karardı.

Savunma Bakanlığı bütçesine eklenen duvar bütçesine, Demokratlar’ın tamamı ve bazı Cumhuriyetçi isimler karşı çıkıyor.

Temsilciler Meclisi onay verse de Senato’daki Demokratlar’ın karşı çıkarak, hükümetin kapanmasına neden olması bekleniyor.

İtirazlar

Demokrat Parti liderlerinden Steny Hoyer, ek paketin, duvarla ilgili diğer tartışmaları engellediğini savunarak, bu adımın yasal bir hile olduğunu savundu.

Demokratlar, Cumhuriyetçiler’in Trump’ın taleplerini yasaya son anda eklenmesini fırsatçılık olarak görüyor.

Californialı Demokrat temsilci Pete Aguilar ise 1 milyar 600 bin dolarlık duvar ödeneğinin muhariplerin bakımları ve diğer savunma programları için kullanılması gerektiğini belirtti.

Demokrat Parti Illinois temsilcisi Luis Gutierrez de bu paranın insanları mutlu etse de daha güvende hissettirmeyeceğini söyledi. Gutierrez, “Çağın sorunlarına modern çözümler getirmek gerekir. Bizim daha iyi bir göçmenlik sistemine ihtiyacımız var. Duvara değil” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG