Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Başkan Adaylarından Romney Dış Politikasını Anlattı


Cumhuriyetçi Başkan Adaylarından Romney Dış Politikasını Anlattı
Cumhuriyetçi Başkan Adaylarından Romney Dış Politikasını Anlattı

Eski Massachusetts Valisi Mitt Romney bugün Güney Carolina eyaletindeki Citadel Askeri Akademisi’nde dış politika konulu bir konuşma yaptı

Amerika’da genel seçimlere daha 13 ay var ancak seçim kampanyaları başladı. Muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti, Başkan Barack Obama’nın karşısına çıkacak adayı belirlemeye çalışıyor. Cumhuriyetçiler arasında şu an 10 aday adayı var. Cumhuriyetçi Parti’nin önseçimini kazanması ve Obama’nın rakibi olması muhtemel adayların önünde eski Massachusetts Valisi Mitt Romney var. Cumhuriyetçi Partililer arasında yapılan kamuoyu yoklamalarında Romney önde gidiyor.

'Yeni Amerikan Yüzyılı'

Eski Massachusetts Valisi Mitt Romney bugün Güney Carolina eyaletindeki Citadel Askeri Akademisi’nde dış politika konulu bir konuşma yaptı. Konuşmasında Romney, Amerikan ordusunu ve ekonomisini güçlendirme sözü verdi, “yeni Amerikan yüzyılı” çağrısında bulundu ve Başkan Obama’yı sert bir şekilde eleştirdi. Romney, konuşmasında, “Bu yüzyıl, Amerikan yüzyılı olmalı. Amerikan yüzyılında dünyanın en güçlü ekonomisi, en güçlü ordusu olacağız. Bu yüzyılda Amerika özgür dünyanın lideri olacak ve özgür dünya tüm dünyanın lideri olacak,” şeklinde konuştu.

Tehdit Algılaması

İlk dış politika temalı konuşmasında Romney, Amerika için algıladığı tehditleri şöyle sıraladı: “11 Eylül 2001 yılından bu yana savaştığımız İslami köktendincilik; Büyük Ortadoğu’da özgürlük isteyenlerle onu ezmek isteyenlerin mücadelesi; Teröristlerin konuşlandığı çökmüş devletler; İran, Kuzey Kore, Venezüella ve Küba’daki anti Amerikan rejimler; Çin ve Rusya gibi gizli hedefleri olan gelişen ülkeler.”

Dış Politika Prensipleri

İktidara geldiği takdirde dış politikasının temel prensiplerini anlatan Romney, Amerikan dış politikasının kararlılık ve netlikle yapılacağını, dost-düşman Amerika’nın tutumunu net bir şekilde bileceğini söyledi. Amerika’nın serbest piyasayı; temsili hükümeti ve insan haklarını savunacağını söyleyen Romney, “değerlerimizi paylaşan ülkeler güvenilir ortaklar olmuşlardır,” dedi. Cumhuriyetçi partili siyasetçi, Amerika’nın uluslararası gelişmeleri etkilemek yumuşak gücünü de kullanacağını, askeri güce başvurmanın son seçenek olacağını belirtti. Bununla birlikte Romney, Amerika’nın üstün askeri gücünü muhafaza edeceğini, müttefik ülkelerin ve Amerika’nın savunması için düşmanları caydıracağını söyledi. Romney ayrıca uluslararası örgütlerde ve ittifaklarda liderlik sergileyeceğini kaydetti. Eski Massachusetts Valisi Romney “Amerika diğer ülkelerle çalışmalıdır ancak çıkarlarını korumak uğrunda tek başına hareket etme hakkını saklı tutmalıdır,” dedi.

İlk Yüz Gün

Peki Romney’nin iktidara geldiği takdirde uluslararası alanda atacağı ilk adımlar ne olur? Romney, iktidara geldiği ilk 100 gün içinde Amerika’nın ulusal savunma kapasitesini arttıracağını, savunma alanında kesintilere son vereceğini söyledi. Romney, ilk 100 gün içinde uçak gemilerini Doğu Akdeniz’de kalıcı bir şekilde konuşlandırarak İran’ı caydıracağını söyledi. İran’ın nükleer silah edinmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Romney, İsrail’e askeri yardımı arttırma sözü verdi. Romney, Arap Baharı’nın solmaması için diplomatik ve yardım çalışmalarının arttırılacağını; Latin Amerika ülkelerine ekonomik fırsatların güçlendirilmesi için çalışmaları yoğunlaştıracağını kaydetti. Romney Afganistan’daki durumu komutanlarıyla gözden geçireceğini de belirtti. Muhalefet lideri Romney, Amerika’nın müttefik ülkelerle ilişkilerini onaracağını; İsrail’in güvenliğine ve İngiltere’yle var olan özel ilişkiye bağlılığını teyit edeceğini söyledi.

Romney ilk dış politika temalı konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Amerika’nın dünyanın en güçlü ülkesi olmasını istemiyorsanız sizin başkanınız ben değilim. Öyle bir başkanınız var zaten.”

Başkan Barack Obama’nın seçim kampanyası tarafından yapılan açıklamada Romney’nin konuşması reddedildi ve şu ifadelere yer verildi: “Romney bu ülkenin lideri olabilme kapasitesi konusunda soru işaretleri yarattı. Amerika’nın güvenliğini nasıl arttıracağını, çıkarlarımızı nasıl kollayacağını anlatmadı. El Kaide’yi yenilgiye uğratmayı hedef olarak saymadı. Başkan Obama, el Kaide liderliğine büyük bir darbe indirmiştir, Usame Bin Ladin’i ortadan kaldırmıştır, Irak savaşına son vermiştir ve Afganistan’daki askerlerimizin sayısını azaltırken küresel anlamda liderliğimizi güçlendirmiştir. Vali Romney, seçilmek için gerçeklere bakmaksızın her şeyi söyleyebileceğini yeniden kanıtladı.”

Romney’nin dış politika konuşması bir yana, Amerika’da seçmenler ekonomik sorunlara odaklanmış durumda.

XS
SM
MD
LG