Erişilebilirlik

Gül Tutuklu Milletvekilleri Konusunda Erdoğan'la Ters Düştü


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı konuşmayı izleyen taraflı tarafsız tüm yorumcular, AKP liderinin cumhurbaşkanlığına hazırlandığında birleşti. Bugün sahne sırası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ündü.

Uzun süredir konuşmayan Cumhurbaşkanı Gül’ün özellikle Kürt Sorunu ve yeni anayasa konusunda mesajları merakla bekleniyordu.

Ancak Gül’ün konuşmasında en çarpıcı cümleler, tutuklu milletvekillerine ilişkindi. Cumhurbaşkanı, tüm milletvekillerinin kesin yargı kararları ortaya çıkıncaya kadar yasama faaliyetine katılması gerektiğini söyledi. Gül şöyle konuştu:

“Geçen yılki konuşmamda bu Meclis’in siyasetin tüm renk ve eğilimlerini temsil ettiğini ve bu nedenle çok güçlü olduğunu vurgulamıştım. Bu vesileyle, seçildikleri halde bu yasama yılında da Meclis’te olamayan milletvekillerinin bu tablo içinde bir noksanlık oluşturduğunu belirtmek isterim. Seçimlere yasal olarak katılmış, halkın oyunu almış, milletvekili sıfatını taşımaya hak kazanmış herkesin, haklarında kesin yargı kararları ortaya çıkana kadar yasama faaliyetine katılması gerektiğini düşünüyorum.”

Üstelik Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmayı tutuklu milletvekilleri arasında bulunan MHP milletvekili ve Balyoz Davası sanığı Korgeneral Engin Alan hakkında mahkumiyet kararı verilmesinden 10 gün sonra yaptı.

Erdoğan: Cumhurbaşkanıyla polemiğe girmem ama bu düşünceyi paylaşmıyorum

Bu sözlere Başbakan Erdoğan hemen yanıt verdi. Cumhurbaşkanının konuşmasını bitirmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bu konuda cumhurbaşkanı ile aralarında fikir ayrılığı olduğunu ifade etti ve Engin Alan’ın durumunu örnek verdi. Erdoğan şunları söyledi:

''Sayın Cumhurbaşkanımızla bir polemiğin içine girmek istemem. Bizim bu düşünceyi paylaşmadığımız ortada zaten. Çünkü bu insanlar arazide çalışarak milletvekilliğini kazanmış olan insanlar değiller. Onlar zaten o dönemde içerideydiler ve o dönem içerideyken tersten dönüp parlamentoya gelme gayreti içindeydiler.Bakın şimdi onlardan bir tanesi, buyurun ilk derece mahkemenin verdiği karar; 18 yıl. Dışarıda olmuş olsaydı durum çok daha farklı olmuş olacaktı. Bunları iyi görmek durumundayız diye düşünüyorum.”

Kılıçdaroğlu, Gül’ü kutladı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise “tutuklu vekil konusunda vurgusu nedeniyle kutluyorum” diyerek Cumhurbaşkanı Gül’e destek verdi.
Cumhurbaşkanı Gül’ün Kürt meselesindeki çıkışı genelde Başbakan Erdoğan’a paraleldi:

“Terör ile demokrasi hiçbir ahvalde kol kola gezemez. Terörün kucaklanmasına, övülmesine ve meşru gösterilmesine müsamaha eden bir demokrasi de dünya üzerinde mevcut değildir.”

Ancak Gül BDP’li milletvekillerinin PKK’lılarla kucaklaşmasını eleştirse de üstü kapalı olarak milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karşı olduğunu belirtti ve “tüm sorunların çözüm yeri” olarak TBMM’yi adres gösterdi.

‘Tüm sorunların çözüm yeri Meclis’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şöyle konuştu:

“Gerçekleşen değişikliklerden hemen her alanda herkesin yararlanması da sağlanıyor. Pek çok yasak sona erdirildi. Kimliklere müdahale anlamına gelen uygulamalar artık yok. Anadiller üzerinde varolan baskılar kalktı. İsteyene anadilini öğrenme imkanı bu yıldan itibaren eğitim sistemi içine alındı. Bu itibarla, demokratik standartlarımızı yükseltme yönündeki cesaretimizin kırılmaması gerekir. Bugün konjonktürel sebeplerden artan terör saldırılarının tuzağına düşüp, yanlış istikamete girmemeli ve tekrar kısır döngü içine düşmemeliyiz. Bu bağlamda, bütün sorunların çözüm yerinin bu Meclis olduğunu hatırda tutmalı ve yeni Anayasa hazırlanması çabalarımızı da kararlılıkla sürdürülmeliyiz.”

Gül, başkanlık ve yarı başkanlık sistemine mesafeli

Yeni anayasa çalışmaları Cumhurbaşkanı Gül’ün üzerinde önemli durduğu başlıklardan biriydi. Anayasa komisyonunda partilerin eşit temsilini önemsediğini vurgulayan Gül, Başbakan Erdoğan’ın sıkça gündeme getirdiği yarı başkanlık ve başkanlık sistemlerinin, uygulamada iyi ve kötü sonuçlar doğurduğunu belirtmekten kaçınmadı. Gül şöyle konuştu:

“Yeni anayasa yapım sürecinde, pek çok meselenin ve alternatif anayasal sistemlerin gündeme getirilmesi, bu sistemlerin olumlu ve olumsuz yanlarının irdelenmesi sağlıklı bir tartışmadır. Bu sistemlerin dünyada başarıyla uygulandığı örnekler bulunduğu gibi, ciddi sıkıntılara yol açtığı örnekler de mevcuttur. Önemli olan dünyadaki mevcut örnekleri de dikkate alarak, meseleyi kendi bütünlüğü içinde, tüm veçheleriyle tartışmaktır.”

Gül: AB için gerekli adımları atmalıyız

Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan’ın dünkü kongre konuşmasının aksine Avrupa Birliği üyelik perspektifini de vurguladı. Bugün Batı ekonomilerinin krizle boğuştuğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı, “hiçbir kriz sonsuza dek sürmez” dedi ve Türkiye’nin üyelik perspektifinde üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesini istedi:

“Çoğu kez karşı taraftan kaynaklanan nedenlerle süreç yavaşlasa da biz kendi işimize bakmalı ve AB müktesebatı çerçevesinde atılması gereken doğru adımları kararlılıkla atmalıyız. Bu nedenle, Yüce Meclis’ten beklentim, AB uyum yasalarına ve reformlarına yönelik önceliğin yeniden tesis edilmesi ve bunların bütün vatandaşlarımız adına somut kazanımlara dönüştürülmesinin sağlanmasıdır.”

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından yalnız TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le tokalaştıktan sonra Genel Kurul salonundan ayrıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG