Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İtidal Çağrısı


Avrupa’daki insan hakları örgütleri darbe teşebbüsü sonrası idam cezasına destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a itidal çağrısı yaptı.

Darbe teşebbüsünün ardından Türkiye’de idam cezasının yeniden kabul edilmesi son günlerde gündeme getiriliyor.

Darbe soruşturması çoğunlukla asker,polis, istihbarat servisi çalışanları ile Gülen hareketine bağlı gazeteci ve akedemisyenleri hedef alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazar günü Yenikapı’daki mitingde idam cezasına desteğini yinelemişti.

Londra’daki Uluslararası Af Örgütü yetkilileri, kuruluşun açıklamalar karşısında alarma geçtiğini belirtti.

Örgütün Avrupa Direktörü yardımcısı Fotis Filippou, 15 Temmuz’da darbe girişiminin 200’den fazla can aldığını, Türk hükümetinin sorumluları bulması gerektiğini söyledi. Filippou, bununla birlikte bunun adil mahkemelerde idam cezası olmadan yapılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı’nın idam cezasına desteği Avrupa Birliği’ne üyelik ihtimalini daha uzağa taşıyor. Son dönemde Ankara ile Brüksel arasında imzalanan Sığınmacı Anlaşması ile Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik süreci yeniden hız kazanmıştı.

Avrupa Birliği yetkilileri, idam cezasının geri gelmesinin Türkiye’nin üyelik şansını yok edeceğini belirtiyor. Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Federica Mogherini geçen ay, “ölüm cezası olan bir ülke Avrupa Birliği üyesi olamaz” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği Sığınmacı Anlaşması’nın Türk vatandaşlarına vize serbestisi içeren hükmü de dahil, yükümlülüklerini yerine getirmezse Ankara’nın anlaşmadan çekilebileceğini belirtiyor.

Uzmanlar uzun zamandır Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin öldüğünü düşünüyor. Son yaklaşımın da Türkiye’yi Avrupa’dan daha fazla uzaklaştıracağını kaydediyor.

Hakura, “darbe girişimi sonrası bu uzlaşmaz yaklaşımın iç politikada, güvenlik ve dış politikada öngörülebilir gelecekte derin olumsuz etkileri olacaktır” dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG