Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Hayırlı Uğurlu Olsun'


Türkiye’de oy sayımı hızlandıkça Anadolu Ajansı verilerine göre yüzde 50’inin üzerinde “evet” çıkması üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ilk açıklama geldi. Erdoğan son haberlere göre Başbakan Binali Yıldırım ve MHP lideri Devlet Bahçeli’yi arayarak “hayırlı uğurlu olsun” açıklaması yaptı.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı ve hükümetten de ilk açıklamalar geliyor. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa Akış, “Türk milleti hiç tecrübe etmediği hükümet sistemine güven vermiştir. Kendi sistemini biz zati kendisi inşa etmiştir. Dolaylı millet meşruiyetinden doğrudan millet meşruiyeti sistemine geçiş sağlanmaktadır” dedi.

Açıklamalar AKP cephesinde referandumda evet oylarının galip geldiği izlenimine işaret ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Akış ve Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Ankara’daki Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce oluşturulan Basın Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı: 'Türk Milleti Tecrübe Etmediği Sisteme Güvendi'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Akış, henüz sonuçlar kesinlik kazanmamasına rağmen Türkiye genelinde “evet” oyu ile halk oylamasında sona gelindiğini görüşüyle değerlendirme yaptı. “Türk milleti hiç tecrübe etmediği hükümet sistemine güven vermiştir. Kendi sistemini biz zati kendisi inşa etmiştir. Dolaylı millet meşruiyetinden doğrudan millet meşruiyeti sistemine geçiş sağlanmaktadır” diyen Akış, Türkiye’nin güçlü bir gelecek için karar verdiğini anlattı.

Akış, “Türkiye Cumhuriyeti 1923’te kurulurken de “Türk milleti kendisi sistemini cumhuriyet ve parlamenter rejim olarak belirlemiş miydi?” sorusu üzerine; “Bu değişimin rejim değişimi olmadığını ifade ettik. Halkın kendi mukadderatına sahip çıkması olduğunu ifade ettik. Bağımsızlık mücadelesiyle tescillenen cumhuriyet rejiminin değişmesi söz konusu değildir” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı, ayrıca Türkiye tarihindeki 1921, 1924, 1961 ve 1982 anayasalarını anımsatarak, “Türk milleti olağanüstü dönemlerde anayasa yapmıştır. Şimdiki sistem darbe anayasasının ruhunu değiştirmektedir. Daha önceki anayasalarda Yürütme ve Yargı erklerinde olmayan şekilde doğrudan millet meşruiyetine geçtiğimizi ifade ettik” diye konuştu. Akış’ın, bu açıklamasına rağmen Türkiye’nin geçen yılki 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden dolayı halen “olağanüstü hal” uygulaması altında olması söz konusu.

Akış, ayrıca halk oylaması öncesindeki propaganda sürecinde “eşitsizlik” yaşandığına ilişkin iddiaları reddederek, Türk medyasında “hayır” görüşüne de yer verildiğini savundu.

'AB bakımından da neticeleri olacaktır'

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise, Türkiye’nin çok güçlü bir hükümet sisteminden yana tavır aldığını belirterek, “Bu sonuç ile yeni sistem değişikliğimizin müzakere ettiğimiz Avrupa Birliği bakımından da neticeleri olacaktır” dedi.

TBMM’nin 6 ay içerisinde yeni sisteme geçiş için gerekli yasal düzenlemeleri yerine getireceğini kaydeden Kaynak, erken seçim konusunda ise karar vericiler olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ı işaret etti.

Kaynak, halk oylaması sonucunda birbirine çok yakın bir sonuç ortaya çıktığı ve halkın “hayır” diyen kesimine nasıl bir yönetim yaklaşımı sergileneceğine ilişkin soruyu da yanıtladı. Kaynak, “Her ikisi de (sonuç) demokratik sistemin devamını göstermektedir. Türkiye’de demokrasinin, özgür oy verme hakkının içselleştirildiğini göstermektedir. Anayasa’daki vatandaşlar açısından eşitlik ilkesi korunmaktadır, geçerlidir. Dolayısıyla da kamu yönetimi ve kamu hizmetleri eşit ve adil olacaktır. Aksi takdirde bundan saptığımızda seçim sandığı önümüze gelecektir” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG