Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya'da Miting Yapacak mı?


Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Mayıs 2014'te Köln'de destekçilerine seslenmişti
Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Mayıs 2014'te Köln'de destekçilerine seslenmişti

Almanya-Türkiye ilişkileri tarihinde en gerilimli haftalardan biri geride kaldı. Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanması, ardından AK Partili siyasetçilerin Almanya’da planladıkları referanduma destek toplantılarının iptali ve buna tepki olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkeyi Nazi yöntemleri uygulamakla suçlamasıyla başlayan polemik, diplomatik krizi derinleştirdi.

Başbakan Angela Merkel’in yaşanan gerginliğin tırmandırılmaması çağrıları sonrasında ortalık biraz olsun sakinleşirken, şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da referandum mitingi konusunda alacağı karar merakla bekleniyor.

Çarşamba günü Berlin’de bir araya gelen Türk ve Alman dışişleri bakanları Çavuşoğlu ve Gabriel’in toplantısından çıkan sonucu değerlendiren yorumcular, Erdoğan’ın miting yapacağından yola çıkıyor.

Her ne kadar Gabriel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olası mitingi konusunda konuşmasa da, Çavuşoğlu konunun ele alındığını belirterek, "Cumhurbaşkanın nerede miting yapacağı belli değil. Tarih de henüz belli değil. Ama Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Almanya'ya vatandaşlarımızla buluşmak için geldiği zaman gerekli her türlü tedbiri alacaklarını bana söylediler ki bu her şeyden önce olması gereken bir şey. Ama Sigmar Gabriel'in bunu söylemesi gayet olumlu" şeklinde konuşmuştu.

Başbakan Merkel de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ismini vermeden, Türk siyasetçilerin önceden haber vermek ve yasalara uymak kaydıyla izin aldıktan sonra toplantı yapabileceklerini ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce iki kez Köln’de, birer kez de Berlin ve Düsseldorf’ta Almanya’daki Türklere yönelik kapalı salon mitinglerine katılmıştı. Önümüzdeki günlerde, Alman siyasetçilerin bir bölümünün Erdoğan’a referandum mitingi yaptırıp yaptırmama tartışmasını gündemde tutacağından yola çıkılıyor. Bu bağlamda konunun hukuki boyutu da dillendiriliyor.

Anayasa Mahkemesi’nin dün duyurduğu bir karara göre, yabancı politikacıların resmi sıfatla Almanya’da siyasi toplantı yapma hakkı bulunmuyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın 18 Şubat’ta Oberhausen’de katıldığı mitingle ilgili bireysel şikayet başvurusunu ele alan mahkeme, yabancı devlet ya da hükümet yetkililerinin, Almanya’da resmi sıfatla yapacakları faaliyetlerin temel hak olmadığını, buna izin verme yetkisinin dış politika kapsamında federal hükümetin yetkisi dahilinde olduğunu açıkladı.

Kararın açıklanmasının zamanlaması dikkat çekerken, konuyla ilgili görüş belirten Federal Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Ferdinand Kirchhof, uluslararası hukukun da, yabancı devlet temsilcilerine başka bir ülkede politik faaliyetlerde bulunmasını sınırladığını belirterek, “Eğer Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin en üst düzey temsilcisi olarak Almanya’ya gelmek ve konuşmak isterse temel hakları sınırlandırılamaz. Ancak uluslararası hukukun diplomatik kurallarına uyması gerekiyor." dedi.

Almanya Göç Konseyi Başkanı Memet Kılıç, anayasa mahkemesinin duyurduğu kararın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen sene Köln kentinde düzenlenen Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'ne telekonferans yöntemiyle katılmasını engelleyen kararı anımsattığını belirtiyor.

Bu arada Alman basınında yayınlanan kamuoyu araştırmalarına göre, Almanların büyük bir çoğunluğu Türk siyasilerin Almanya'da politik toplantı yapmalarına karşı. Buna göre, Almanların yüzde 91'i Türk politikacıların seçim kampanyası için Almanya'ya gelmelerini doğru bulmuyor, yüzde 71'i ise, Türk siyasetçilerin Almanya'da toplantı yapmasının tümden yasaklanması gerektiğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG