Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı: ‘Bahoz Erdal’ın Öldürüldüğü Haberi Teyit Edilmedi’


Türkiye, PKK lider kadrosunda yer alan Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin’in öldürülüp-öldürülmediğini henüz teyit etmiş değil.

Polonya’daki NATO Liderler Zirvesi’nden dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine de bu yönde bilgiler ulaştığını ancak bu bilgilerin doğrulanmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı, “Bu kişinin Suriye tarafında, 14 kişilik bir ekiple birlikteyken öldürüldüğü biçiminde bilgiler söz konusu. Bu yöndeki haberlerin teyidine yönelik çalışmalar halen devam ediyor," dedi.

Numan Kurtulmuş: “Çeşitli kanallardan gelen bilgiler teyide muhtaç bilgilerdir”

Bu sabah Çankaya Köşkü’ndeki Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Bahoz Erdal’ın öldürülmesi hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı paralelde değerlendirmelerde bulundu.

Kurtulmuş, “Bahoz Erdal'ın öldürüldüğüne dair çeşitli kanallardan, haber kanallarından ve istihbarat kanallarından gelen bilgiler var. Ancak bu bilgiler henüz teyit edilmiş değildir. Biz resmi açıklamamızı bu bilgiler teyit edildikten sonra yapabilmek durumundayız. Detaylarını paylaşma noktasında değilim. Duyumlar bu yönde. İstihbarat ve haber kaynakları üzerinden gelen bilgiler vardır. Bunlar teyide muhtaç bilgilerdir,” diye konuştu.

Propaganda videosu eski tarihli çıktı

Üzerinde Tel Hamis Tugayları’na ait olduğu iddia edilen logonun yer aldığı bir video 9 Temmuz’da youtube sosyal paylaşım sitesine yüklendi. Videoya göre, görüntülerde patlatılan araçta Bahoz Erdal bulunuyordu.

Ancak bir gün sonra PKK’ya yakın sosyal medya hesapları görüntülerde yer alan videonun 2014 yılında YPG tarafından patlatılan bir IŞİD aracı olduğunu yayınladılar.

Tel Hamis Tugayları var mı?

Bu arada Anadolu Ajansı’na görüş veren sözcünün mensup olduğu Tel Hamis Tugayları’nın daha önce ne yayınladığı bir açıklaması ne de düzenlediği bir eylemi bulunuyor.

Yıllardır Suriye’deki iç savaşı yakından takip eden gazeteci Barzan İso da bu isimde bir örgütü ilk kez duyduğunu söylüyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan İso, “Tel Hamis Tugayları ve Halit El Haskavi uydurma isimler. Ben her iki isme alanda hiç rastlamadım. Ben mi atladım dedim. Google’da aradım. Google da muhtemelen bu isimleri ilk kez benden duydu. Paylaştıkları görüntüler de sahte çıktı,” dedi.

Uzun zamandır Bahoz Erdal’ın basına konuşmadığını ve Türk istihbaratının izini kaybettiğini belirten Barzon İso, bu haberin onu ortaya çıkarmak için düzenlenmiş olabileceğini savundu.

Bahoz Erdal kimdir?

PKK’nin lider kadrosunda bulunan ve 2004-2009 yılları arasında örgütün askeri kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG)’ni yöneten Bahoz Erdal, son üç yıldır kamera karşısında hiç görünmedi.

2009 yıllarındaki Aktütün ve Dağlıca baskınlarının emrini verdiği ileri sürülen Erdal hakkında birçok kez “öldürüldü” haberleri yapıldı.

Şam’da tıp eğitimi aldığı için Dr. Bahoz Erdal olarak da bilinen Fehman Hüseyin’e 2013 yılında kolon kanseri teşhisi konulduğu da iddia edilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG