Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Adayları Ülkeyi Geziyor


10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi öncesinde meydanlar yavaş yavaş ısınmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı için en kuvvetli aday olarak gösterilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Samsun ve Erzurum gezileriyle cumhurbaşkanlığı kampanyasına start verdi. Samsun ve Erzurum, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Osmanlı toprakları işgal altındayken Milli Mücadele’yi başlattığı kentler olduğundan Erdoğan’ın bu tercihin sembolik yanları da var.

Erdoğan’dan İhsanoğlu’na eleştiri

Erdoğan Samsun’da ilk kez CHP ve MHP tarafından ‘çatı aday olarak sunulan Ekmeleddin İhsanoğlu’nu hedef aldı. Hala başbakanlık görevini sürdüren cumhurbaşkanı adayı, ‘1938'den bu yana başlatmış oldukları millet düşmanlığını bugünlere kadar taşıdılar. Şu anda da ne diyorlar 'cumhurbaşkanı siyasetin dışında olsun'. Yanına MHP'yi de aldı, bazı zavallı figürleri de aldı, adeta milletle, milli iradeyle alay ediyorlar. CHP, MHP, cumhura reis seçmenin değil, statükoya bekçi seçmenin derdindeler. Bunu artık başaramayacaklar’ dedi.

Erdoğan: Hizmetten çekilmeyeceğim, Türkiye’yi şaha kaldıracağız

Erdoğan’ın seçilmesi halinde kendisinden öncekilerle kıyaslanamayacak ölçüde aktif bir cumhurbaşkanı olacağı Samsun’daki konuşmasında iyice ortaya çıktı:

‘Ben görevden çekilmiyorum. Hizmetten çekilmiyorum. Ben aranızdan ayrılmıyorum. Hizmetlere ara vermiyorum. Tersine size daha iyi hizmet vermek için bir üst makama aday gösteriliyorum. Dış politikada daha etkin olacağız. Türkiye'yi şaha kaldırmaya devam edeceğiz. Samsun'a yapılan ve yapılacak olan tüm projelerin takipçisi olacağım.’

Erdoğan’ın ikinci durağı Erzurum’du. Milliyetçi ve muhafazakar profile sahip Erzurum’da hem açık hava toplantısı düzenleyen hem de iftar yemeğinde konuşan Başbakan, sık sık İslam aleminin fatihlerinden Tarık Bin Ziyad ve Selahattin Eyyübi ve Yavuz Sultan Selim ile Türk sağının sembol isimleri Adnan Menderes ve Turgut Özal’a atıflarda bulundu.

Erdoğan: Paralel yapıya ve ikinci bayrağa müsamaha yok

Fethullah Gülen’in de memleketi olan kentte 30 Mart seçimleri öncesi yaptığı mitingde olduğu gibi Gülen cemaatini eleştirdi. Erdoğan, ‘Pensilvanya Erzurum’un adını lekelemeye çalışıyor. 30 Mart’ta siz gereken verdiniz biz de gereğini yaptık. Paralel yapıya müsamaha yok. Bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz’ diye konuştu.

AKP Genel Başkanı, uzun zamandır dile getirdiği tek millet, tek vatan, tek bayrak söylemini burada bir kez daha tekrarladı. Kürtlere özerklik sözü verdiği iddia edilen Erdoğan, ‘ikinci bayrağı kabul etmiyoruz. Tek bayrağımız var’ diyerek böyle bir taahhütte bulunmadığını belirtmiş oldu.

İhsanoğlu Gezi’ye gitti

Erdoğan’ın ‘monşer’ ve ‘statükonun bekçisi’ olarak nitelediği CHP ve MHP’nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ise sembolik ziyaretlerini sürdürüyor. Sivas katliamının yıldönümünde Alevilerin kutsal olarak kabul ettiği Hacıbektaş-ı Veli’nin türbesini ziyaret eden İhsanoğlu, İstanbul ziyaretinde ilk olarak Gezi Parkı’na uğradı.

Sol-sosyal demokrat seçmenin hassasiyetlerine uzak durmakla eleştirilen İhsanoğlu burada bir Şişecam işçinin ertelen Şişecam greviyle ilgili sorusunu yanıtladı. Cumhurbaşkanı adayı, ‘Türk-İş'le konuştuk, biz işçilerin haklarını destekliyoruz, yani emekçilerin hakları verilmelidir. Toplumda adil bir dağılım olmalıdır" dedi.

İhsanoğlu: Cumhurbaşkanı andının bekçisiyim

İhsanoğlu, gazetecilerinin Başbakan Erdoğan’ın hakkındaki sözlerini hatırlatması üzerine "ben hak ve hukukun uygulanmasına, kanun hakimiyetine bekçiyim. Ben insanların eşit muamele görmesine bekçiyim. Ben anayasada yazılı olan hükümlerin bekçisiyim. Ben Cumhurbaşkanı andındaki hükümlerin bekçisiyim" yanıtını verdi.

İhsanoğlu: Kadın cinayetleri vahşettir

Kadın cinayetlerini protesto eden bir grup eylemciye de destek veren cumhurbaşkanı adayı, ‘bu cinayetleri haklı kılacak hiçbir gerekçe olamaz. Ayrıca kadınlara ayrımcılık yapmak, dinimize de kültürümüze de anayasal düzenimize de tamamen ters düşen hususlardır. Bu bir vahşettir. Devletimizin bunun karşısında olması lazım" diye konuştu.

İhsanoğlu akşam da Sultangazi’de sokak iftarına katıldı.

Demirtaş: Emekçi çocuğuyum, dertlerini bilirim

Halkların Demokratik Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ise iki gündür Diyarbakır ve Mardin’de katıldığı iftar yemeklerinde mesajlarını aktarıyor. Bir işçi çocuğu olan Demirtaş, halk çocuğu kimliğini öne çıkarıyor. HDP lideri, ‘ben emekçi çocuğuyum dolayısıyla İstanbul'da da Trabzon'da da Antalya'da da Diyarbakır'da da emekçi ve yoksul çocuklar nasıl büyüyor, halk nasıl yaşıyor, bunu çok iyi bilirim. Bu cumhurbaşkanlığı seçiminde de ilk defa benim şahsımda halkın geniş kesimlerinin devletin üst kademesine talip olma fırsatı çıktı’ diyor. Demirtaş’a göre, bu nedenle kendi dışında diğer herhangi bir adaya oy verilmesi sistemde herhangi bir sorgulamaya yol açmaz.

Demirtaş, anadilde eğitim üzerinden Erdoğan’ı eleştirdi

Pazar günü Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin iftarında konuşan Demirtaş’ın gündeminde Başbakan Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli vardı.

BDP’nin cumhurbaşkanı adayı, ‘eşitliği ağzınla savunacaksın, ağzından Allah kelamını düşürmeyeceksin, ama bir tanesini gerçekleştirmeyeceksin. Bir yandan Kürt kardeşim canımdır ciğerimdir deyip bir yandan dili eğitim dili olmaz diyemezsiniz’ diyerek Erdoğan’ı eleştirdi.

Demirtaş’tan Bahçeli’ye ‘haddinizi bileceksiniz’

Demirtaş, adaylığının YSK tarafından iptalini isteyen Bahçeli’ye ise ‘birileri bizim adaylığımız için "Meşru değil" diyor. Birileri, bize sadece köleliği layık görüyor. Onlara göre biz bakkal, hizmetçi olabiliriz, ama cumhurbaşkanı olamayız. Haddinizi bileceksiniz!’ sözleriyle tepki gösterdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG