Erişilebilirlik

Cumhuriyetçilerin Yeni Sağlık Planı Tartışılıyor


Başkan Donald Trump, Cumhuriyetçiler’in ülkenin sağlık sistemini yeniden düzenlemeye yönelik yeni planını “harika” olarak niteledi ancak planın Kongre’deki akıbeti belirsizliğini koruyor.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, önceki Başkan Barack Obama’nın getirdiği ve halen yürürlükteki mevcut yasayı “tam bir felaket” olarak niteledi.

Yeni başkan, pahalı ilaçların fiyatını indirmek amacıyla ilaç üreticileri arasında rekabeti teşvik edecek ve sağlık sigorta primlerinin düşmesini sağlayan bir sistem üzerinde çalıştığını belirtti.

Trump ilaç fiyatları konusunda, “Amerikan halkına sunulan fiyatlar çok düşecek,” sözünü verdi.

Cumhuriyetçiler, ‘Obamacare’ olarak bilinen mevcut sağlık yasasının iptal edilmesi için uzun süredir uğraş veriyor. Ancak Kongre’deki Cumhuriyetçi liderlerin öncülük ettiği yeni teklif, hem Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki muhafazakar Cumhuriyetçiler’den hem de ‘Obamcare’i korumak isteyen Demokrat Kongre üyelerinden tepki gördü.

Yeni planı eleştiren Cumhuriyetçiler’den bazıları, planı, ‘Obamacare’in hafif versiyonu anlamına gelen, ‘Obamacare Lite’ olarak niteledi ve bunun seçmenlere iptal etme sözü verdikleri yasaya çok benzediğini savundu.

Muhafazakar Cumhuriyetçi üyelerden Jim Jordan, “Arada önemli bir değişim görmüyorum. Bu, Obamacare’in farklı bir türü,” dedi.

Bu kesime mensup Cumhuriyetçiler özellikle planın düşük gelirli Amerikalılar’a sağlık sigortası edinmelerine yardımcı olmak için vergi kredisi tanınması maddesine itiraz ederek, bunun gelecek yıllarda çok bedele mal olacağı görüşünü dile getirdi.

Yeni plan, Obamacare’in ana unsurlarından olan, tüm Amerikalılar’ın sağlık sigortası satın alması, aksi takdirde ceza ödeyecekleri şartını kaldırıyor. Cumhuriyetçiler, bu maddeyi hükümetin insanların kişisel yaşamlarına gereksiz müdahalesi olduğu gerekçesiyle eleştiriyordu.

Ancak bu yeni teklifte de benzer bir ceza öngörülüyor. Sağlık sigortalarının sürelerinin geçmesine izin veren ve sonrasında yeni bir poliçe satın almak isteyenlere yüzde 30 ek ücret uygulanacak. Hem bu ek ücret uygulaması hem de Obamacare’deki ceza maddesi, insanları hasta olmadan ve tedaviye ihtiyaç duymadan sigorta edinmeye teşvik etmeyi amaçlıyor.

Cumhuriyetçiler’in teklifi ayrıca, Obamacare’nin en popüler iki maddesini de muhafaza ediyor. Bu maddeler, gençlerin 26 yaşına kadar ebeveynlerinin sigorta poliçelerinde kalmalarına izin verilmesi ve sigorta şirketlerinin daha önceden sağlık sorunları olanlara sigorta yapmayı reddetmesinin önlenmesi olarak sıralanıyor.

Obamacare, daha önceden sağlık sigortası olmayan 20 milyon kişiyi sigortalı yapmıştı ancak yasayı eleştiren Trump gibi bazı çevreler, bireylerin sigorta masraflarının çok hızlı biçimde arttığını ve artık birçok kişinin Obamacare’den faydalanmaya gücünün yetmediğini savunuyor.

Amerika’da iş gücünü oluşturan kesimlerin yaklaşık yarısı işverenleri üzerinden sigorta ediniyor. Ülkenin yaşlılar ve yoksullardan oluşan üçte birlik kesimi de hükümet programları yoluyla sigorta sahibi. Geri kalanlar ise ya sigortasız ya da Obamacare üzerinden poliçeler satın almış durumda.

Demokratlar, Cumhuriyetçiler’in planının daha fazla Amerikalı’yı sağlık sigortasından mahrum bırakacağını öne sürüyor.

Temsilciler Meclisi’nde Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi, Trump’ın, Obamacare’i eleştirirken, “ne hakkında konuştuğundan en ufak fikrinin bile olmadığını” savunarak, “Cumhuriyetçiler, uygun fiyata sağlık bakımının Amerika’daki her ailenin hakkı değil, varlıklılara tanınan bir imtiyaz olduğuna karar verdi” ifadesini kullandı.

Senato’daki Demokrat Azınlık Lideri Charles Schumer de, Twitter üzerinden, “Trumpcare milyonlarca Amerikalı’yı daha az sağlık bakımı için daha fazla para ödemeye zorluyor” açıklamasında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG