Erişilebilirlik

CPJ: 'Başbakan Erdoğan Basın Özgürlüğüyle İlgili Durumu Çarpıtıyor'


CPJ Başbakan Erdoğan'ın kendi raporlarını yanlış amaçla kullanarak, Türkiye’de basın özgürlüğü konusunun abartıldığı yönünde bir izlenim oluşturmaya çalıştığını savunuyor
CPJ Başbakan Erdoğan'ın kendi raporlarını yanlış amaçla kullanarak, Türkiye’de basın özgürlüğü konusunun abartıldığı yönünde bir izlenim oluşturmaya çalıştığını savunuyor

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Türkiye’de basın özgürlüğüyle ilgili durumu çarpıtmakla suçladı.

New York merkezli örgüt, web sitesindeki son açıklamasında Başbakan Erdoğan’ın, CPJ’in geçen yıl açıkladığı hapisteki gazeteci sayısına sık sık atıfta bulunduğunu, bu şekilde Türkiye’de gazetecilerin karşı karşıya kaldığı ciddi baskıyı yanlış yorumladığını ve zarar verdiğini bildirdi.

“Başbakan 2011’de sekiz gazetecinin yaptıkları işten dolayı hapsedildiği yolundaki bulgularımızla avunmamalı,” diyen Gazetecileri Koruma Komitesi Başkanı Joel Simon, Türkiye’nin en çok gazeteci hapseden demokratik ülkeler arasında bulunduğunu söyledi.

Geçen yıl yayınladığı raporda hapisteki gazetecilerin sayısını sekiz olarak gösteren Gazetecileri Koruma Komitesi, Türkiye’deki basın ve insan hakları örgütlerinin büyük tepkisini çekmişti. Simon, halen cezaevinde bulunan yüzden fazla gazetecinin durumlarını ve davalarını incelemeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Başbakan’ın bugün Ankara’da Adalet ve Kalkınma Partisi’nin genişletilmiş il başkanları toplantısının açılışında yaptığı konuşmada yine CPJ’in rakamlara atıfta bulunduğunu hatırlatan Simon, Erdoğan’ın bu şekilde Türkiye’de basın özgürlüğü konusunun abartıldığı yönünde bir izlenim oluşturmaya çalıştığını savundu.

Joel Simon, CPJ’in Aralık ayında Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektuba yanıt alamadıklarını da belirtti. CPJ mektupta, Erdoğan’ın basına yönelik baskıları hafife alma çabasını bir “saptırma” olarak yorumluyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) Başbakan Erdoğan'ı eleştiren son açıklamasının İngilizce orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG