Erişilebilirlik

Çözüm Sürecinde Patinaj


Yalçın Akdoğan (solda) Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanıydı
Yalçın Akdoğan (solda) Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanıydı

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Demirtaş ve Kandil’i çözüm sürecini zehirlemekle suçladı. Hükümetin çözüm sürecinde en yetkili ismi, "Kürt sorunu yok" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürecin mimarı olduğunu ve sözlerin talimat olduğunu söyledi. HDP lideri Demirtaş ise İzleme Heyeti’nin kurulmasının kırmızı çizgileri olmadığını açıkladı.

“Sayın Demirtaş'ın ve Kandil'in geçen hafta yapmış olduğu açıklamalar sürecin ruhuna uymuyor. Gelinen aşamanın hassasiyetlerine uygun düşmemiştir, adeta süreci zehirlemiştir, iklimi bozmuştur.”

Çözüm sürecinin en önemli isimlerinden biri olan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın bu sözleri, Kürt meselesinin yeni bir aşamada olduğunu gösteriyor.

Akdoğan’ın sözleri dikkate değer. Zira hükümetin çözüm sürecinde koordinatör bakanı olarak kabul edilen Akdoğan, HDP’li İmralı heyetiyle varılan Dolmabahçe Mukatabakatı’nda en üst düzey devlet ve hükümet görevlisiydi.

‘Cumhurbaşkanımız çözüm sürecinin mimarıdır’

Akdoğan, Kürt Sorunu’nda ‘tarihi adım’ olarak kabul edilen ve 10 maddenin okunduğu toplantıda, HDP İstanbul milletvekili ile birlikte açıklama yapan isimdi. Söz konusu 10 madde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘kabul edilemez’ bulunmuştu.

Akdoğan, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız bu sürecin mimarıdır ve ona savaş açan bir yaklaşım kabul edilemez. Bu sürece de bir fayda sağlamaz, öncelikle bunun bilinmesi gerekir. Sayın Erdoğan'ı kimse Çözüm Süreci'ne karşı gibi bir konuma da indirgeyemez” sözleriyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında pozisyon aldı.

‘Cumhurbaşkanımızın sözleri bizim için talimattır’

Ukrayna seyahati dönüşü Erdoğan’ın yaptığı “Hükümetle cumhurbaşkanı her konuda görüşüyor diye bir şey yok” sözlerini de değerlendiren Başbakan Yardımcısı, “Süreçte bir bilgilendirme eksikliği varsa bu bize aittir ve bunu telafi ederiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda sözleri bizim için talimattır. Sayın Erdoğan herhangi biri değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız hem AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanıdır, hem de bu siyasi hareketin lideridir. Onun pozisyonu, süreç açısından hayati önemdedir” diye konuştu.

Akdoğan’ın “Cumhurbaşkanımız’ın sözleri bizim için talimattır” cümlesi Erdoğan’ın “zleme Heyeti felakettir, tehlikeli adımdır” sözlerini getirdi.

Numan Kurtulmuş: ‘Sürecin kesintiye uğraması asla düşünülemez’

Ancak hükümet cephesinde bir başka isim, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise çözüm sürecinin ilerleyeceği kanaatinde.

Kurtulmuş, “Önümüzdeki günlerde zaten İzleme Heyeti konusunda bir karar noktasında, yani kimler olacak, nasıl olacak noktasında henüz de bir karar verilmediği için önümüzdeki günlerde bu konu netleşecektir ve süreç devam edecektir diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye’ye, halka mal olmuş bir süreçtir. Bu sürecin bir şekilde kesintiye uğraması asla düşünülemez” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın da eleştirilerine hedef olan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise İzleme Heyeti’nin kırmızı çizgileri olmadığını söyledi.

Demirtaş: ‘İzleme Heyeti kırmızı çizgimiz değil’

Demirtaş, “Biz bu ülkede barış olsun istiyoruz. Belki çatışmalar durdu ama barışı kalıcı hale getirmenin yolu barışı topluma mal etmektir. Bunun için de belli yöntemler var. İzleme Kurulu da katkı sunar diye düşünüyoruz. Bir kırmızı çizgiden öte dünyada bu işler böyle olmuş. Küs olan, kavgalı olan taraflar oturup bir masada konuşurken birileri hakemlik yapar, yardımcı olur, ön açar. Olmazsa olmazdan bizim kırmızı çizgimizden öte barış mevzularının olmazsa olmazıdır. Yoksa HDP'nin kırmızı çizgisi değildir” dedi.

Demirtaş: ‘Ülkenin milliyetçileri de herhalde iki atraksiyonın peşinden koşacak kadar aptal değil’

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 Haziran seçimlerinde milliyetçi oyları hedeflediği için çözüm sürecine dair sert çıkışlar yaptığı iddialarını gerçekçi bulmuyor. HDP lideri, “Ülkenin milliyetçileri de af edersiniz aptal değil herhalde. Bir iki atraksiyon yaptı diye milliyetçiler peşinden koşacak değil. Milliyetçilerin de bir aklı var iradesi var. Herkes olup biteni görüyor zannedersem. Onun için mi yapıyor bilemiyorum” dedi.

İç Güvenlik Paketi geri geliyor

Bu açıklamaların ardından Adalet ve Kalkınma Partisi TBMM Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, İç Güvenlik Paketi’nin geri kalan maddelerinin Perşembe günü Meclis Genel Kurulu’na getirileceğini açıkladı. Meclis’te büyük kavgalara neden olan 132 maddelik İç Güvenlik Paketi’nin yarıdan fazlası kabul edilmiş ancak Dolmabahçe Mutabakatı sonrası diğer maddeleri komisyona iade edilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG