Erişilebilirlik

Çözüm Sürecinde AKP-MHP Gerilimi Artıyor


Devlet Bahçeli
Devlet Bahçeli
Kürt sorununa çözüm sürecinde iktidarın seçtiği yol ve politikalar, merkez sağın iki büyük partisi arasında özellikle söylem düzeyinde ciddi gerginlik yaratıyor. 10 gün önce Bursa’da düzenlediği mitingde söylemini sertleştiren Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli bugün de partisinin grup toplantısında vites yükseltti.

Bahçeli, “AKP hükümeti Türk devletinin her niteliğini sarsmaya ve yerinden oynatmaya yüzsüzce, edepsizce cüret etmiştir. Artık mızrak çuvala sığmamaktadır. Türk milleti, toptan imha olacağı kıyamet gününe adım adım götürülmektedir. Başbakan Erdoğan ile terörist Öcalan, aynı kundakta pışpışlanan kanlı ve bölücü felaket elçileri haline gelmişlerdir” dedi.

Hükümeti “bölücü teröre teslimiyet”le itham eden MHP lideri, Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz Cuma günü bir televizyon programında sarf ettiği "İster gömsünler, ister mağaraya bıraksınlar, ama silahsız gitsinler’ açıklamasına sert tepki gösterdi.

Bahçeli: ‘Erdoğan’a önerim sen de sınır dışına çekil yerine Öcalan’ı bırak’

PKK’nın tek çıkışının silah bırakıp Türk adaletine hesap vermek olduğunu dile getiren Bahçeli, “Başbakan Erdoğan’a önerimiz kendisinin de teröristlerin arasına karışması ve sınırlarımızdan dönmemek üzere çıkıp gitmesidir. Başbakan Erdoğan, askerimizi, polisimizi teşebbüs ettiği ihanetine ve suçuna ortak edemeyecektir. Caniler nerede görülüyorsa orada etkisiz hale getirilmelidir ve bu Türk milletinin varlığı ve emniyeti için vazgeçilmez bir önemdedir" diye konuştu.

Konuşması boyunca eleştiri dozunu her arttırdığında Meclis Grubu’ndaki milletvekillerinden yüksek alkış desteği alan Bahçeli’nin eleştirileri bunlarla da sınırlı kalmadı. MHP lideri, “Sayın Başbakan, bize göre yapacağın tek şey kalmıştır: O da, Başbakanlık makamından kalkman ve yerine canibaşıyı oturtmandır” sözleriyle de Başbakan Erdoğan’a yönelik muhalefetini en yüksek noktaya taşıdı.

Türkeş’ten Erdoğan’a: ‘Senin o bacağını kırarlar’

MHP cephesinde Başbakan Erdoğan’a yönelik eleştiriler Devlet Bahçeli’yle de sınırlı değildi. Türk milliyetçilerinin Başbuğ’u Alpaslan Türkeş’in oğlu MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de babasının sene-i devriyesinde okutulan mevlitte kullandığı sert ifadelerle dikkat çekti. Erdoğan’ı MHP’nin eleştirilerini dikkate almadığı için eleştiren Tuğrul Türkeş, “Sıkıştığında rahmetli Başbuğ'un, sözüne sığınan Başbakan, günü geldiğinde de ‘Milliyetçiliği ayağımın altına alırım’ diyor. Senin o bacağını kırarlar, kırarlar. Türk milliyetçiliği kavmiyetçilik değildir, başka bir milleti üstün gören veyahut kendini başka milletlerden üstün gören bir fikir yapısı değildir" diye konuştu.

Erdoğan: ‘Asıl Bahçeli ve Kılıçdaroğlu ihanet içinde’

Başbakan Erdoğan ise eleştirilere özellikle de MHP lideri Bahçeli’nin ’ihanet’ suçlamasına yine Meclis Grup Toplantısı’nda yanıt verdi. Asıl hainin ülkeyi ekonomik olarak küçülten hükümetin ortağı olduğu için Bahçeli olduğunu vurgulayan Erdoğan “Eğer çözüm süreci nedeniyle bir ihanet varsa, bu ihanetin içerisinde olan Bahçeli’dir, Kılıçdaroğlu’dur” dedi.

Bahçeli’nin Bursa konuşmasından sonra ortamın daha da gerginleştiğini söyleyen Erdoğan, ‘Ülkücüleri sokağa dökmeyeceğiz’ teminatı veren MHP liderini ikiyüzlülükle suçladı. Başbakan, “Peki Bursa’da ‘Vur de vuralım öl de ölelim’ dedikleri zaman, ‘Onun da zaman gelecek, zamanı geldiğinde talimatı vereceğim’ diyen kim? Bahçeli’nin kendisi. Bu açıklamadan sonra şimdi Bahçeli’nin gençleri Erciyes Üniversitesi’nde, ellerinde ‘Vur de vuralım, öl de ölelim’ pankartlarıyla, saldırılarıyla… Muğla Üniversite’sinde, orada, karşıt görüşlü gençlerle vuruşmaya başladılar” diye konuştu.

BDP de Bahçeli’ye tepki gösterdi

Bahçeli’ye bir eleştiri de BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak’tan geldi. Meclis Grup Toplantısı’nda milletvekillerine hitap eden Kışanak, “MHP Genel Başkanı'nın 'Onun zamanı gelecek' söylemini unutmuyoruz. Bu kışkırtıcıdır. Bu beyanın düzeltilmesi gerekiyor. Böyle ırkçı ayrımcı bir yaklaşım olamaz. Böyle ayrımcı dil kullananların içi rahat mı? Biz MHP Genel Başkanı'nı sorumluluğa davet ediyoruz” dedi

Akil İnsanlar Perşembe günü toplanıyor

Başbakan Erdoğan çözüm sürecinin halka anlatılması ve yapılan çalışmaların ardından bir rapor hazırlanması için oluşturulan Akil İnsanlar Komisyonu’yla Perşembe günü İstanbul Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde bir araya gelecek.

Erdoğan, hazırlanan listeye son şeklini vermek üzere akşam saatlerinde Başbakanlık Konutu’nda kurmaylarıyla bir araya geldi. Kulislerde yer alan bilgilere göre yedi bölgeden yedişer temsilci ve bir başkanın yer alacağı komisyonda bulunan isimler arasında Murat Belge, Oral Çalışlar, Fehmi Koru, Hayrettin Karaman gibi isimler yer alıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG