Erişilebilirlik

Çözüm Süreci Bitiyor mu?


“Bu gözaltına alınanlarla ilgili bir süreç başladığı gibi bu sadece bu geceye yönelik bir operasyon değildir. Operasyon bundan sonraki süreçte de kararlı bir şekilde devam edecektir.” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD, DHKP-C, PKK, ve PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H’ye karşı bu sabah 16 ilde yapılan operasyonların devamının geleceğini bu sözlerle belirtti.

Erdoğan, “DEAŞ, bölücü terör örgütü PKK, DHKP-C bunların hepsi terör örgütüdür. Terör örgütlerine karşı da gerek hükümetimiz gerek güvenlik kuvvetlerimiz; yani devletimiz atılması gereken her türlü adımı atacaktır. Bu bir kararlılıktır. Çünkü devletimizin olduğu yerde biz farklı bir devlet yapılanmasına müsaade edemeyiz. Bu gece, bunun çok önemli bir başlangıç noktası olmuştur. Bundan sonraki süreçte de bu kararlılıkla devam edecektir,” dedi.

Erdoğan: “Terör örgütünü arkasına alanlar bedelini ödeyecek”

Cumhurbaşkanı, Çözüm Süreci’nin sona erebileceği ya da şekil değiştireceğini de ima etti: “Çözüm sürecinde bu son günlerde iş çığırından çıkmış durumda. Bu gelişmeler Türkiye'nin çok daha farklı bir adım atması gerektiğini göstermektedir. Terör örgütünü arkasına alanlar bu saldırıların bedelini ödeyecektir.”

Vatandaşlara terörden korkmamaları çağrısında bulunan Erdoğan, devletin güvenlik için gereken önlemleri alacağını söyledi. Erdoğan, medyadan da destek istedi: “Birlik, beraberlik içerisinde bölücü terör örgütlerini arkasına alanlara destek olmaktan değil de bu ülkenin birliğini, beraberliğini savunmaya, buna destek vermeye yazılı ve görsel medya da gerekli desteği verecek olursa tablo daha farklı olur."

Davutoğlu: “Asker ve polisimizi şehit edenler cezalandırılacak”

Başbakan Ahmet Davutoğlu da şu ana kadar 297 kişinin gözaltına alındığı operasyon kararının Perşembe akşamı toplanan Güvenlik Zirvesi’nde alındığını söyledi. Başbakan, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT Müsteşarlığı, Jandarma’dan gelen istihbaratın aktarılmasıyla operasyonlar için düğmeye basıldığını belirtti: “Askerlerimizin şehadetine sebep olan DAEŞ militanları dün ve bugün gerekli mukabeleyi görmüşse polislerimizi kalleşçe, alçakça şehit edenler de kesinlikle kimin eli varsa cezalandırılacaktır. Bundan kimsenin tereddüdü olmasın. Türkiye Cumhuriyeti devleti demokratik, özgürlüklerin yaşandığı bir devlettir. Ama kamu düzeninin sarsıldığı, sarsıntıya uğradığı bir ülke hiçbir zaman olmayacaktır.”

Başbakan, Türkiye’nin bütün siyasi aktörleriyle yeni bir döneme hazırlanırken “üçlü bir kıskaç” şeklindeki terör saldırılarıyla karşı karşıya kaldığını vurguladı.

HDP: “Operasyonların hedefi IŞİD değil demokratik muhalif kesimler”

Siyasi partiler arasında operasyona en net eleştiri Halkların Demokratik Partisi’nden geldi. HDP, Meclis Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken imzasıyla yayınladığı basın açıklamasında, “Bugün yapılan operasyonların asıl hedefi IŞİD değil, demokratik muhalif kesimlerdir. 19 ilde yapılan operasyonlarda parti yöneticilerimizin, devrimci, demokrat kişilerin içinde bulunduğu yüzlerce kişi gözaltına alınmıştır. Partimize, demokratik muhalif kesimlere karşı IŞİD katliam yaparken, AKP Geçici Hükümeti de siyasi operasyon düzenlemektedir,” dendi.

HDP: “Çözüm sürecini bitirmek Türkiye’ye kaybettirir”

HDP Grup Başkan Vekilleri, hükümetin çözüm sürecini bitirmesinin içeride çatışmalı ortam yaratacağını tampon bölge hevesinin ise Türkiye’yi bölgesel bir savaşın içerisine sürükleyeceğini söyleyerek bu politikaların Türkiye’ye kaybettireceği ve ülkeyi ateşe atacağı uyarısında bulundu.

Operasyonda IŞİD’in İstanbul Sorumlusu’nun yakalandığı iddia ediliyor

Bugün 16 ilde yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 297 şüpheliden 36’sı yabancı uyruklu olmak üzere 103’ü İstanbul’da yakalandı. Operasyonlarda gözaltına alınanlardan biri de IŞİD’in İstanbul sorumlusu olduğu iddia edilen Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk’du. Eşiyle birlikte gözaltına alınan Bayancuk, Emniyet’e getirilişinde elleri açık bir şekilde görünürken DHKP-C ve PKK’lı olduğu iddia edilen şüphelilerin kelepçeyle getirilmesi dikkat çekti.

Polis operasyon sırasında öldürülen Günay Arslan’ın silahla mukavemette bulunduğunu ifade ederken Bianet’ten Ayça Söylemez’e konuşan avukat Özgür Yılmaz, “Gördüğümüz kadarıyla olay yerinde polise ait kurşunlar vardı,” dedi. DHKP-C üyesi olduğu iddia edilen Arslan’ın cenazesi otopsi için Adli Tıp’a götürüldü.

Star Grubu’na gönderilen zaman ayarlı bomba imha edildi

Bu arada öğle saatlerinde Kanal 24 ve Star gazetesinin bulunduğu Star Medya’nın önüne zaman ayarlı bomba konuldu. Bomba, bomba imha uzmanları tarafından imha edildi. Eylemi olay yerine örgüt bayrağını bırakan MLKP üstlendi. Star Medya Grubu ise olay sonrası yayınladığı basın açıklamasında Doğan Grubu, Fethullah Gülen’e yakın medya organları ve HDP lideri Selahattin Demirtaş’ı yayın organlarını hedef göstermekle suçladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG