Erişilebilirlik

Gaziantep'te Hastane Patlamasında Can Kaybı 11'e Çıktı


Gaziantep Sani Konukoğlu Hastanesi'nin COVID-19 yoğun bakım ünitesinde oksijen tüpü patladı
Gaziantep Sani Konukoğlu Hastanesi'nin COVID-19 yoğun bakım ünitesinde oksijen tüpü patladı

Gaziantep’te özel bir hastanenin Corona virüsü yoğun bakım servisinde oksijen tüpü patladı. Olayda 11 kişi yaşamını yitirdi. Olayın ardından diğer hastanelere sevk edilen kişilerden biri daha hayatını kaybetti.

Gaziantep Sani Konukoğlu Hastanesinde, 19 Aralık sabah 04.45’te meydana geldiği tespit edilen patlama sonrası olay yerine, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Oksijen tüpünün patlaması sonrası çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Patlama sonrası Corona virüsü tedavisi için yoğun bakımda bulunan 11 kişi hayatını kaybederken, yaralanan 13 hasta diğer hastanelere sevk edildi.

Gaziantep'te Hastanede Patlama: 9 Kişi Hayatını Kaybetti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Sağlık Bakanı Koca patlamanın olduğu hastanede incelemelerde bulundu

Hastane yangınıyla ilgili incelemeler yapmak üzere Gaziantep'e gelen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yetkililerden olayla ilgili bilgi aldı.

Olayın yaşandığı Corona virüsü yoğun bakım ünitesini inceleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca daha sonra hastane önünde bekleyen basın mensuplarına açıklama yaptı. Olayda yaşamını yitirenlere başsağlığı dileklerinde bulunan Bakan Koca, "Bakanlık olarak müfettiş görevlendirmesi anında yapıp incelemeyi başlatmış olduk. Herhangi bir kusur tespit edildiğinde, yapılması gereken noktasında kararlı olacağımızdan vatandaşlarımız emin olsun" dedi.

Yangının yüksek akımlı oksijen cihazından kaynaklandığını vurgulayan Bakan Koca, "Özellikle yoğun bakımda bizim yüksek akımlı oksijen vermek üzere kullandığımız bir cihazdan kaynaklanan sorunla yangının çıktığını biliyoruz. Bunun da devamında 20 yataklı serviste hasta sayısı 19 kişiydi. 19 kişiden 7 vatandaşımız olay anında hayatını kaybetti. 1 vatandaşımız 11 hastanın özellikle transferi döneminde, 1 hastamız da 4,5 saat sonra nakil yapılan hastanede hayatını kaybetmiş oldu, yani toplam takip edilen 19 hastamızdan 9 vatandaşımızı kaybetmiş olduk. 10 hastamızın da nakli yapılarak civar hastanelerin yoğun bakımlarında tedavileri devam etmekte. Ben hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum yaralılarımız acil şifa diliyorum" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı: “Kusur Tespit Edilirse Gereği Yapılacaktır’’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

Koca daha sonra Twitter'dan yaptığı açıklamada, can kaybı sayısının 10'a yükseldiğini bildirdi. Ancak diğer hastanelere sevk edilen hastalardan bir kişi daha hayatını kaybetti ve toplam can kaybı sayısı 11 kişiye yükseldi.

“16 sağlık personeli yangından etkilendi’’

Olay sırasında sağlık personellerinin de yangından etkilendiğine dikkat çeken Bakan Koca, "Müdahale etmeye çalışan 16 personelin de yangından etkilendiğini gördük. Bununla ilgili 7 personelin yoğun bakımda yakın takibi yapılmakta. Kendilerini ziyaret ettik, ciddi bir sorunlarının olmadığını zannediyorum bugün yoğun bakımda tedavileri tamamlanıp servise alınmaları mümkün olabilir. Olayla ilgili inceleme hem Başsavcılık hem biz Bakanlık olarak müfettiş görevlendirmesi anında yapıp incelemeyi başlatmış olduk, soruşturma başlamış oldu. Bu anlamda herhangi bir sorun ve aksaklık, kusur tespit edildiğinde, yapılması gereken her neyse yapılma noktasında kararlı olacağımızdan vatandaşlarımız emin olsun. Rabbim memleketimize tekrar böyle bir şey yaşatmasın, milletimizin başı sağ olsun" diye konuştu.

Adalet Bakanı Gül: “2 savcımız soruşturma dahilinde görevlendirildi’’ ​

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de, hastane çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, olayın ilk anından itibaren devletin tüm ilgili kurumlarıyla süreci yakından takip ettiğini vurgulayarak "Olayla ilgili olarak Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığımız derhal soruşturma başlatmıştır ve 2 savcıyı görevlendirmiştir. 2 savcımız süreci tüm yönleriyle takip etmekte, süreci titiz şekilde soruşturmaktadır. Bir bilirkişi heyeti oluşturulmuştur. Konusunda teknik olarak uzman bu heyetin incelemeleri yapılmıştır. Süreç, hızlı ve titiz şekilde başsavcılık tarafından yerine getirilmektedir. İnsan canı en değerli ve aziz varlıktır. Buna yönelik bu süreçle ilgili ihmal veya farklı bir konu varsa olay tüm gerçekliğiyle araştırılacaktır. İdari ve adli anlamda tüm kurumlar gereken ne varsa yapacaktır. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Bu konuda tüm çalışmalar titiz şekilde sürecektir" ifadelerini kullandı.

Hayatını kaybedenlerin isimleri açıklandı

Olay sonrası hastane yönetiminden yapılan basın duyurusunda şunlar kaydedilmişti: “SANKO Üniversitesi Hastanesi COVID-19 yoğun bakım ünitesinde sabah saatlerinde yüksek akım oksijen cihazından kaynaklanan ve oksijen sisteminin etkilenmesi sonucu yangın çıktı. Hastane personelinin ilk müdahalesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin hızlı çalışması sonucu, yangın kısa sürede kontrol altına alınırken yoğun bakım ünitesinde yedi, başka bir hastaneye nakil sırasında bir olmak üzere toplam sekiz hasta hayatını kaybetti. Yangından etkilenme sonucu hayatını kaybeden hastaların Mehmet Reşit Saydanoğlu (75), Fethiye Kırca (78), Naciye Ulukütük (56), Abdi Hamzaoğlu (68), Elif Akgül (85), Ökkaş Akbulut (69), Kahraman Taş (71) ve Ali Saffet Kanpolat (64) oldukları belirlenirken, yoğun bakımda tedavisi süren diğer 14 hasta, uygun yoğun bakımı olan hastanelere sevk edildi. Konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı.”

Konuyla ilgili Gaziantep Valiligi de bir açıklama yayımlamıştı. Valilik açıklamasında “Özel Sani Konukoğlu Hastanesi yoğun bakım servisinde saat 04.45’te oksijen verilen solunum cihazının patlaması sonucu yangın meydana gelmiştir. Olayın ardından 20 kişilik yoğun bakım servisinde yatan toplam 19 hastadan 8’i hayatını kaybetmiş, 11 hasta çevredeki diğer hastanelere nakledilmiştir. Olayda yangın kaynaklı yaralı bulunmamaktadır. Olay yerinde ilgili ekiplerimiz gerekli önlemleri almış olup, incelemeler devam etmektedir. Olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyoruz” denilmişti.

Bakan Koca da hastanedeki incelemeleri öncesinde Twitter'dan yaptığı açıklamada “Gaziantep’te yoğun bakım ünitesinde meydana gelen elim olay hepimizi üzmüştür. Vefat sayımız 9 oldu. Yangından etkilenen diğer hastalar 112 acil ekiplerimiz tarafından civar hastanelere nakledildi. Vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Olayı yakından takip ediyoruz” ifadelerine yer vermişti.

Yaralıların tedavileri devam ederken olayda hayatını kaybedenler, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumuna sevk edildi.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG