Erişilebilirlik

Corona Virüsü 84 Ülkede: ABD’de Acil Durum İlanı


Corona virüsüne bağlı ölüm sayısı dünya genelinde artıyor. Vaka sayısı dünyada 95 bini geçerken, can kaybı sayısı Perşembe günü itibarıyla 3 bin 303’ü aştı. Salgının 84 ülkeye sıçradığı bildiriliyor.

Amerika’nın California eyaletinde tur gemisi seyahatinden dönen bir yolcunun hayatını kaybetmesi sonrası “acil durum” ilan edildi. Hayatını kaybeden kişinin 71 yaşında olduğu ve yüksek risk grubuna sokacak sağlık sorunu olduğu kaydedildi. Yolcunun 11 ve 21 Şubat tarihleri arasında gemide olduğu, San Francisco’daki evinde bir hafta kaldıktan sonra ambulansla hastaneye kaldırıldığı daha sonra öldüğü belirtildi. Gemiden inen bir başka yolcuda da virüsün tespit edildiği ve San Francisco’da hastanede kontrol altında tutulduğu açıklandı.

The Grand Princess Gemisi’nde şu anda seyahat eden yolculara havadan Corona testi ulaştırılacağı açıklandı. California Valisi Gavin Newsom gemideki 11 yolcu ve 11 mürettebatta Corona virüsü semptomları görüldüğünü açıkladı. Gemi planlanan Meksika durağını iptal ettiği, California kıyılarına 100 deniz mili uzaklıktan San Francisco limanına doğru ilerlediği belirtildi.

California genelinde 50’nin üzerinde vakaya rastlandı. New York’ta ise Belediye Başkanı Bill de Blasio iki yeni vaka daha eklenerek eyalet çapında vaka sayısının 13’e yükseldiğini açıkladı.

Corona virüsü ABD’nin 50 eyaletinin 16’sına yayılmış durumda. Virüse bağlı ölüm sayısının 11’e çıktığı ülkede bu kayıpların 10’u Washington eyaletinde yaşandı. Amerika’da virüsün tespit edildiği vaka sayısının ise en az 110 olduğu bildiriliyor.

İran’da can kaybı 107’ye, vaka sayısı ise 3 bin 153’e çıkarken ülkede tüm okul ve üniversiteler kapatıldı. Avrupa’da hastalığın en fazla görüldüğü ve vaka sayısının 3 bini aştığı İtalya’da da okulların15 Mart’a kadar kapatıldığı, bu sürenin gerekirse uzatılacağı açıklandı.

İngiltere’de vaka sayısı 87’ye yükseldi. İsviçre’de virüse bağlı ilk can kaybı yaşandı. Almanya’daki vaka sayısı 349’a, Fransa’da ise 285’e yükseldi.

Bugün son olarak Bosna Hersek’te de iki kişide Corona virüsüne rastlandığı açıklandı. Yunanistan’da Corona virüsü salgınına yakalanan kişi sayısının 10’ya yükseldiği açıklandı.

Çin’de virüse bağlı son 24 saatte 31 kişinin öldüğü açıklanırken 139 yeni vaka tespit edildi. Çin ana karasında ölenlerin sayısı 3 bini aştı.

Güney Kore’de de toplam vaka sayısı son olarak 5766, ölü sayısı da 36’ya ulaştı.

Amerika'da salgına karşı 8,3 milyar dolarlık bütçe

Öte yandan Amerika Temsilciler Meclisi, Corona virüsü salgınıyla mücadele amacıyla 8,3 milyar dolarlık bir bütçeyi onayladı. Bütçenin Perşembe günü de Senato’da oylaması yapılacak. Burada da kabul edilmesinin ardından Başkan Trump’ın önüne imzaya gidecek.

ABD’de son olarak Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri (CDC) yetkilileri, dün yaptığı açıklamada ülkede Corona virüsü testi yaptırmak isteyen herkesin doktorlarından onay almaları halinde test edileceğini bildirdi.

Ancak test yapılabilmesi için yeterli kriterlerin ne olduğu ve yeterli test olup olmadığı sorularının net bir yanıtı yok. New York Times gazetesi Perşembe günü Corona virüsü teşhis kapasitesinin şu anda son derece sınırlı olduğunu, hastane ve kliniklerin test olma talebinde bulunan çok sayıda hastanın akınına uğrayabileceğini yazdı.

Haberde, yeni getirilen kritere göre ateşi olan, öksüren ya da nefes darlığı çekenler, doktorlarının inisiyatifine göre Corona testine tabi tutulabileceği belirtiliyor. Ancak grip mevsiminin tüm hızla ilerlediği bu dönemde uzmanlar, milyonlarca insanın zaten solunum sorunu yaşadığını ve doktorların kimlere Corona testi yapılması gerektiği kararına varmasının zor olduğuna dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG