Erişilebilirlik

Corona Virüsü İstanbul Esnafını Nasıl Etkiledi?


Corona virüsü salgını, Türkiye’nin en büyük metropolünde gündelik hayatı büyük ölçüde etkiledi.

Corona Virüsü İstanbul Esnafını Nasıl Etkiledi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Neredeyse sabah 6’dan akşam 10’a kadar sürekli yoğun olan boğaz köprüleri sakinleşti, iş saatlerinde büyük yoğunluklar yaşanan banliyö treni Marmaray ile metro ve metrobüsler boşaldı.

Kentin ticaret ve kültür merkezleri de devlet yetkililerinin sık sık yaptığı ''gerekmedikçe sokağa çıkmayın'' çağrılarından sonra büyük ölçüde insansızlaşmış halde.

İçten: ‘‘Korona virüsü yüzünden esnaf, kızılcık şerbeti içecek’’

İstanbul’da elektronik denince ilk akla gelen merkezlerden biri olan Sirkeci’deki Doğubank’ta yıllardır mağazası bulunan Hakan İçten, insanların hafta başından beri eve kapandığını, işlerin çok azaldığını söyledi.

VOA Türkçe’ye konuşan İçten, ‘‘Burası en son ne zaman bu kadar boştu?'' sorusuna yanıt olarak, ''Papa, İstanbul’a geldiğinde bu kadar boştu. Çünkü buralar kapatılmıştı, insanların girmesi yasaktı. Bir de şimdi oldu. İnsanlar Corona salgınından psikolojik olarak etkilendi. İnsanlar sağlığını düşünüyor, kimse dışarı çıkmak istemiyor. Bu normal bir şey çünkü devlet bu konuda uyarı yapıyor. Piyasanın durumuna gelince, herkes bu konuda kızılcık şerbeti içecek gibi gözüküyor. Sıkıntılar olacak. Esnafın sabit ödemeleri var. Belki iş duruyor ama masraf durmaz, masraf her zaman devam eder’’ dedi.

Sakaroğlu: ’49 yıldır çalışıyorum, olan yine bize oluyor’

Neredeyse yarım yüzyıldır Sirkeci’de çalışan Ayhan Sakaroğlu, Corona virüsünün var olan krizin etkilerini iyice arttırdığını söylüyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Sakaroğlu, ‘‘Zaten ülkede ekonomik kriz vardı. Şimdi de Corona çıktı, bu durumdan herkes etkileniyor. Bu dönemle başka hiçbir dönemin mukayesesi olmaz, gerçekten çok kötü şu an. Sirkeci’de şu an bulunduğumuz noktada akşam üstü bu saatlerde insan yürüyemezdi. Şimdi insan yok. Çok fena. İnan 49 yıldır çalışıyorum. Her zaman ki olan bize oluyor, yine emekçiler sıkıntı çekecek. Ama Türkiye biliyorsun, güçlü ülke bu süreci atlatacak. Şu an biraz tedirginlik var’’ dedi.

Çelik: ‘’25 personelimiz var, esnaf olarak şu anda zor durumdayız’’

Mart ayı başında Nevruz bayramını kutlayan ve uzun tatili olan İranlılar'ın bu dönemdeki en önemli tatil destinasyonlarından biri İstanbul. Ancak Corona salgınının İran’ı olumsuz etkilemesi ve sınırların kapanması İstanbul’u İranlı turistlerden mahrum kılıyor. Yalnız İranlılar değil, Avrupalı turistler de gelmeyince tarihi yarımadadaki restoranlar, iş yapamıyor.

Sirkeci’de turistlerin rağbet ettiği bir restoranda müdürlük yapan Coşkun Çelik, daha önce hiç böyle bir durumla karşılaşmadığını ifade ediyor.

Çelik, ‘‘Genelde turistlerimiz Arabistan olsun, İran olsun dünyanın her tarafından gelen müşterilerimiz vardı. Corona çıktığından beri işlerimizi çok acayip bir şekilde etkiledi. Burası şu an tıklım tıklım dolu olması gereken bir mekandı ama Corona önlemleri kapsamında masaları bile kaldırdık. Bu sürecin kısa zamanda geçmesini istiyoruz. Esnaf olarak şu anda zor durumdayız. Burası Sirkeci, Pazar sabahı 6’da bile bundan daha kalabalık olan bir yer. Mahmutpaşa olsun, Kapalıçarşı olsun. Doğubank olsun. Buralar çok işlek olan yerler. Şu an bomboş. Çalışan 25 personelimiz var. Bu şekilde devam ederse büyük sıkıntılara yol açacak’’ diye konuştu.

‘‘Kiralar cep yakıyor, Corona krizi sürerse esnaf döndüremez’’

Sirkeci-Eminönü hattında kiralar uzun yıllardır çok yüksek.

Bölgede bir giyim mağazası işleten Şenel Erdoğan, kriz uzarsa kira maliyetlerinin karşılanmasının çok zor olacağına dikkat çekiyor.

‘‘İşte görüyorsunuz, dükkanda kimse yok. Bugün 400 Türk Lirası kadar iş yapmışız. Mağazada dört çalışan var. Her bir çalışanın yaklaşık 150 TL masrafı var. Bu iş böyle devam ederse esnaf döndüremez. Çünkü kira maliyetleri çok yüksek. 10 bin TL, 15 bin TL, 20 bin TL, köşedeki dükkan 20 bin TL. Kimse ayakta kalamaz.’’

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG