Erişilebilirlik

Çin Devlet Başkanı: 'Corona Virüsü Daha Hızlı Yayılıyor'


Corona virüsü nedeniyle Çin'de can kaybı 41, dünya çapında görülen vaka sayısı ise 1400'ü aştı. Avrupa'da ilk vakanın görüldüğü Fransa'da yetkililer 3 hastanın 2'sinin Paris'e gelirken virüsün belirtilerini göstermediğine dikkat çekti. Çin Devlet Başkanı virüsün daha hızlı yayıldığını kaydetti.

Virüsün Avrupa'daki ilk üç vakasının Fransa'da görüldüğü yetkililer tarafından Cuma günü doğrulanmıştı. Üç hastadan ikisi başkent Paris'te, diğeri de Bordeaux kentinde tedavi altına alınmıştı.

Fransa Sağlık Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bunların dışında yeni virüs vakalarının tespit edilmediğini ancak gözetim altında olan bazı kişilerin olduğunu kaydetti.

Çin'de virüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 41. Dünya çapında görülen vaka sayısı ise 1400'ü aşmış durumda. Bunların 1372'si Çin'de, 4'ü Avustralya'da, 3'ü Malezya'da, 3'ü de Fransa'da görülmüştü.

Hastalar virüs belirtilerini geç gösteriyor

Paris'te tedavi altına alınan iki hasta 18 Ocak günü Fransa'ya Çin'in Wuhan kentinden gelen Çinli bir çift. Yetkililer, çiftin uçağa bindiklerinde hastalığın belirtilerini göstermediklerine, birinin 19 Ocak diğerinin de 23 Ocak'ta ilk belirtileri göstermeye başladıklarına dikkat çekti.

Fransa'nın Bordeuax kentinde tedavi altına alınan 48 yaşındaki hastanın da Wuhan'dan uçakla Hollanda'ya oradan da Fransa'ya geldiği belirtildi. Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn bu hastanın 22 Ocak'ta Fransa'ya geldiğini, ertesi gün belirtiler konusunda doktora göründüğünü ve 24 Ocak günü de Corona teşhisi konulduğunu söyledi.

Havaalanlarında yapılan taramanın etkisi sınırlı mı?

Belirtilerin hastalarda geç görülmesi ve üçüncü ülkeler üzerinden giriş yapılması Çin'den dünyanın çeşitli yerlerine seyahat eden yolcuların havaalanlarında taramadan geçirilmesi önlemlerinin etkisini de sınırlıyor.

Pek çok ülkedeki havaalanlarında Çin'den gelen yolcuların ateşinin ölçülmesi amacıyla termal tarayıcılar kullanılıyor. Ancak Fransa şimdiye kadar bu uygulamayı hayata geçirmedi. Çin'den gelen yolcular Fransız kanalı BFM TV'ye ülkeye girerken herhangi bir kontrolden geçmediklerini söyledi.

Başkent Paris'te maskelere talebin artmasıyla birlikte eczanelerde maskelerin de tükendiği belirtiliyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da, Çin'de virüsün çıkış noktası olan ve karantinaya alınan Wuhan kentindeki Fransız vatandaşlarının bölgeden ayrılmasını sağlamak amacıyla farklı seçeneklerin değerlendirildiğini belirtti.

Wuhan'da maske takmak zorunlu
Wuhan'da maske takmak zorunlu

Çin Devlet Başkanı: "Virüs daha hızlı yayılıyor"

Corona virüsün Çin’in Wuhan kentindeki balık pazarında yasadışı yollardan satılan vahşi hayvanlardan yayıldığı tahmin ediliyor.

Asya’nn finans merkezi Hong Kong’da Çin Ay Takvimi’ne göre yapılan yeni yıl kutlamaların iptal edildi, okullar 17 Şubat’a kadar tatil edildi.

Çin'de Ay Takvimine göre kutlanan yeni yıl tatilinde olağanüstü kabine toplantısı yapan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping devlet televizyonuna göre ülke olarak ciddi bir durumla karşı karşıya olduklarını, öldürücü virüsün daha büyük bir hızla yayıldığını söyledi.

Çin'den gelen 3 hasta Avustralya'da tedavi altına alındı
Çin'den gelen 3 hasta Avustralya'da tedavi altına alındı

Çin’de yeni yıl kutlamaları zamanı insanların en fazla seyahat ettiği dönem. Yetkililer kutlamaları iptal edilerek virüsün yayılmasının önüne geçmeye çalışıyor.

En çok vakanın görüldüğü Wuhan’da sağlık ve acil durum görevlileri dışında Pazar gününden itibaren hiçbir araç kent merkezine sokulmayacak. Wuhan ve çevresindeki 10 şehre giriş ve çıkışlar sınırlandırıldı.

Çin’de virüsten dolayı hayatını kaybeden 41 kişiden 39’u Hubei bölgesinden. McDonald’s ve Starbucks gibi şirketler Hubei’deki tüm şubelerini bir haftalığına kapattığını açıkladı.

Çin’de tren istasyonları ve havaalanlarında koruyucu kıyafet giyen görevliler yolcuları ateşini ölçen taramalardan geçiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs tehdidinin henüz uluslararası acil durum ilan edilmesini gerektirecek noktada olmadığını açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG