Erişilebilirlik

Corona Endişesi Almanya'da Borsayı Vurdu


Tüm dünyayı olduğu gibi Almanya’yı da etkisi altına alan Corona virüsüyle ilgili endişeler Frankfurt Borsası’nda büyük kayıplara yol açtı. Yüzde 7,36 kayıpla haftayı açan borsa 10 bin 692 puanı gördü.

Borsadaki kaybın, Corona virüsünün yayılma riskine paralel, petrol fiyatları konusunda Rusya ve Suudi Arabistan arasında yaşanan uyuşmazlıktan kaynakladığı belirtiliyor.

En büyük kayıp Lufthansa'da yaşandı

Borsadaki büyük bir satış dalgasından DAX endeksine kayıtlı 30 büyük şirketin de etkilendiğini belirten ve Frankfurt’un ‘Kara Pazartesi’ yaşadığını söyleyen uzmanlar, en büyük kaybın yüzde 9’la havayolu şirketi Lufthansa’da tespit edildiğini duyurdu.

Lufthansa Corona virüsü yüzünden sadece Mart ayında 7 bin uçuşunu iptal etmiş, 125 kısa ve orta mesafeli ve 25 uzun mesafeli uçağı uçuş programından çıkardığını duyurmuştu.

Almanya’da Corona vaka sayısı ise bin 112’ye ulaştı. Ülkenin doğusundaki Neudstadt Dosse kasabasında yaşıyan 5 bin kişi karantinaya alındı. Atçılık eğitimi veren bir yatılı okulda bir öğretmende virüsün tespit edilmesinden sonra alınan karara göre, Berlin’in yaklaşık 100 kilometre batısındaki kasabaya giriş-çıkışlar durduruldu. Başkentte ise bir gece kulübünde virüsü kaptıkları anlaşılan iki polisin karantinaya alınmasından sonra, üyesi oldukları birlikte görevli yüz polis memuru 14 günlüğüne karantinaya alındı.

Bundesliga seyircisiz mi oynanacak?

Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, spor müsabakalarının seyircisiz oynanmasını tavsiye ederken, bin kişiden daha fazla seyirciye yer veren tüm etkinliklerin iptal edilmesini önerdi. Buna göre, Bundesliga ve 2. Bundesliga’da dahil tüm lig maçlarının seyircisiz oynanıp oynanmayacağına ev sahibi kulüpler hafta sonuna kadar karar verecek.

Tespit edilen vaka sayısının bir haftada on kat artış göstermesinin hafife alınacak bir durum olmadığını söyleyen Bakan Spahn, okulların kapatılması konusunda ise vaka sayısına bağlantılı olarak yerel makamların karar vermesi önerisinde bulundu.

Kuzey Ren Vestfalya'da Corona virüsünden en çok etkilenen bölge olan Heinsberg'de okullar 15 Mart tarihine kadar tatil edilmişti.

"Almanya'da doruk noktası 2 hafta sonra yaşanabilir"

Şimdiye kadar Almanya’da, Mısır’da tatil yaptığı sırada Corona virüsünden ölen 60 yaşındaki Alman vatandaşından başka yaşamını yitiren olmadı. Ancak İtalya’daki vaka sayılarını ve virüsün yayılış grafiğini değerlendiren uzmanlar, Almanya’da doruk noktasının iki hafta sonra yaşanacağını tahmin ediyor.

Merkezi Berlin'de bulunan dünyaca ünlü eğitim ve araştırma hastanesi Charite'den yapılan değerlendirmelerde Corona hastalarının sayısının önümüzdeki mayıs ayı sonuna kadar bir milyonu bulabileceği, havaların ısınmasıyla sayının gerileyeceği ancak önümüzdeki sonbahar aylarında sorunun yeniden ortaya çıkacağı belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG