Erişilebilirlik

Corona’da Enfeksiyon Seyri Öngörülebilir mi?


İngiltere ve Almanya’da bilimadamları, Corona virüsü enfeksiyonu kapanların kanında belirledikleri 27 proteinin, kişinin hastalığı ne şiddette geçireceğini öngören biyolojik gösterge rolü oynayabileceğini söylüyor.

Cell Systems (Hücre Sistemleri) adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre, İngiltere’deki Francis Crick Enstitüsü ve Almanya’daki Charite Universitaetsmedizin Berlin’den bilimadamlarının Corona virüsü hastalarında rastladıkları 27 proteinin kandaki miktarları, gösterdikleri semptomların şiddetine göre değişiyor.

Araştırmayı yapan bilimadamları, bu biyolojik göstergelerin, Corona virüsüne yakalanan kişinin hastalığı ne şiddette atlatacağını öngören bir testin yanısıra yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesine imkan sağlayabileceğini bildiriyor.

Araştırmanın Crick Enstitüsü’ndeki liderlerinden moleküler biyoloji uzmanı Christoph Messner, “Corona virüsüne yakalanan bir kişinin hastalığı ağır geçirip geçirmeyeceğinin öngörülmesi konusunda doktorlara yardımcı olan bir test çok değerli olacaktır” diyor.

Messner, böyle bir test sayesinde doktorların her hastanın tedavisini çok daha iyi planlayabileceğini ve hastaneye veya yoğun bakıma yatma riski taşıyanları belirleyebileceğini söylüyor.

Bilimadamları, araştırmada belirlenen 27 proteinden üçünün, yangıya (enflamasyon) ve Corona virüsü enfeksiyonunun ağır geçirilmesine yol açan bir biyolojik gösterge olarak bilinen interleukin IL-6 proteiniyle bağlantılı olduğunu da kaydediyor.

Dünya çapında 374 bin kişinin ölümüne yol açan Corona virüsü salgınında şimdiye kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 6 milyon 700 bini geçti. Doktorlar ve bilimadamları, Corona virüsüne yakalananların hastalığa çok farklı tepkiler verdiğini, bazıları hiç belirti göstermezken diğerlerinin hastalığı çok ağır geçirdiğini ve hatta hayatını kaybettiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG