Erişilebilirlik

Connolly: 'Türkiye İkili Oynuyor'


Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Üyesi ve Türk Dostluk Grubu Eş Başkanı Gerry Connolly, bölgede büyük bir insani kriz yaşandığını söyledi ve sığınmacılara acil yardım çağrısında bulundu

IŞİD’den kaçarak Türkiye’ye sığınan Kürtler ve son günlerde bölgede yaşananlar hakkında Amerika’nın Sesi Kürtçe Yayın Bölümü’ne bir değerlendirme yapan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Üyesi ve Türk Dostluk Grubu Eş Başkanı Gerry Connolly, bölgede büyük bir insani kriz yaşandığını söyledi.

Türkiye’de bir milyondan fazla mülteci bulunduğunu ve IŞİD’in Kobani’ye düzenlediği son saldırıyla bu rakamın giderek arttığını belirten Connolly, insani yardımın şart olduğunu vurguladı. İnsani yardımın yanısıra, askeri anlamda da yardıma ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Connolly, IŞİD’in ele geçirdiği Kürt köylerinden geri çekilmesini sağlamak için Peşmerge’ye de yardım edilmesi gerektiğini bildirdi.

Kürtler’in IŞİD’e Karşı Koalisyondaki Rolü

Kürtler’in IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyondaki yeri ve Suriye’de oynayabilecekleri rol konusuna da değinen Connolly, Temsilciler Meclisi’nden geçen ve Suriye muhalefetine silah ve eğitim sağlayacak olan yarım milyar dolarlık planı hatırlattı ve bu plan doğrultusunda hareket edileceğini söyledi.

Bölgedeki koşullar nedeniyle planın kusursuz olmadığına dikkati çeken Temsilciler Meclisi üyesi Connolly, muhalif güçlere sağlanacak olan silahların yanlış kişi ve grupların ellerine geçmesinden son derece büyük kaygı duyduğunu da belirtti. Silahlandırma konusunda sorunlar yaşanabileceğini de kaydeden Virginia Demokrat milletvekili Connolly, bu potansiyel sorunların tam anlamıyla bir çaresi olmadığını söyledi.

“Türkiye İkili Oynuyor

Gerry Connolly, IŞİD konusunda ikili oynadığını öne sürdüğü Türkiye’nin NATO üyesi ve Amerika’nın müttefiki olarak bölgede önemli bir rol üstlenmesi gerektiğini, ancak buarada petrol karaborsasına göz yumarak IŞİD’e dolaylı olarak finansal destek sağladığını belirtti.

Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türkiye’ye yaptığı ziyaretin amacının da bu konuya çözüm bulmak olduğunu söyleyen Connolly, Türkiye’nin ikili oynayamayacağını ve bir karar vermesi gerektiğini belirtti. IŞİD’in Türkiye için de bir tehdit oluşturduğuna dikkati çeken Connolly, Türkiye üzerinden IŞİD’e akan finansal kaynakların kurutulması gerektiğini vurguladı.

Silahlar PKK’nın Eline Geçer mi?

Büyük sorunların yaşandığı, çatışmalarla iç içe olan, zorlu bir bölge ile karşı karşıya olduklarını belirten Connolly, IŞİD tehdidi, Suriye’deki iç savaş ve İsrail – Filistin savaşının yaşandığı bir coğrafyada muhaliflere sağlanacak silahların kimin eline geçeceğini kontrol etmenin zor olduğunu söyledi.

Miletvekili Gerry Connolly, Türkiye’nin bölgedeki dengeleri ve iç güvenliğini koruma adına izlediği siyasetin yanlış olmadığını, ancak bölgede yaşanan gelişmelerin Türkiye’yi olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi. Türk Dostluk Grubu Eş Başkanı Gerry Connolly, bu nedenle amaçlarının Türkiye ile birlikte çalışarak, IŞİD’i besleyen finansal kaynakları kurutmak olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin bu konudaki kaygılarını anlayışla karşıladıklarını söyleyen Connelly, ancak şu anda önceliğin bölgedeki tehditle mücadele odaklı olduğuna dikkati çekti.

‘İran’la IŞİD’e Karşı Ortaklık Olmaz’

İran’ın finansal ve askeri açıdan şu ana kadar görülmüş en güçlü Sünni kökenli, barbar bir terörist grubun varlığından memnun olamayacağını belirten Connolly, yakın zamanda bu konuda Amerika’yla İran arasında bir ortaklık olasılığı görmediğini belirtti.

Irak’ta yaşanan sorunların eski başbakan Maliki döneminde başladığını söyleyen Connolly, daha güçlü bir Irak görmek istediklerini ancak şu andaki durum nedeniyle bunun pek mümkün olmadığını ve bu yüzden doğrudan Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimiyle çalıştıklarını bildirdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG