Erişilebilirlik

Comey Tartışmalarına Putin de Katıldı


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Amerika Başkanı Donald Trump tarafından görevden alınan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) eski başkanı James Comey’i eleştirdi.

Putin, Comey’nin Amerika Başkanı Donald Trump’la görüşmesini bir arkadaşına aktarmasını ve onun da medyaya sızdırmasını ‘tuhaf’ olarak niteledi. Putin Comey’e ironik bir şekilde Rusya’ya iltica etmesini önerdi.

Putin, Comey’in Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) eski çalışanı Edward Snowden’la kıyasladı ve alaylı bir şekilde Rusya’nın Comey’e siyasi iltica hakkı verebileceğini söyledi.

Snowden, 2013’ten bu yana Rusya’da mülteci statüsünde yaşıyor.

Bu arada Putin, Amerika ile ilişkileri normal hale getirmek için umudu olduğunu söyledi.

Putin, Moskova’da ulusa yönelik yaptığı canlı konuşmada, Moskova ve Washington’un kitle imha silahlarının yaygınlaşmasını önlemek ve Kuzey Kore’nin nükleer ve füze krizini çözmek için çalışabileceklerini kaydetti.

Putin ayrıca, iki ülkenin küresel yoksulluğu ve iklim değişikliğini engellemek için çaba harcayabileceğini de vurguladı.

Vladimir Putin, Rusya’nın Amerika’nın Ukrayna krizinin çözümünde yapıcı rol oynamasını umduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı, Rusya’nın Amerikan seçimlerine müdahil olduğu yönündeki suçlamaların da siyasi iç çatışmayı şiddetlendirdiğini söyledi.

Putin, konuşmasında Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahil olduğu iddialarını bir kez daha redetti.

Putin yaptırımlara tepki gösterdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerikan senatosunun Moskova’ya yönelik yaptırımları ağırlaştırmasının amacının Rusya’yı sınırlamak olduğunu kaydetti.

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’da Çarşamba günü kabul edilen yaptırımlar siber saldırılar düzenleyen Rus ekonomisindeki kilit sektörleri ve kişileri hedef alıyor.

Putin, Senato kararından üzüntü duyduğunu, Batı’nın uyguladığı ambargonun Batı’nın kendisine de zarar verdiğini kaydetti.

Putin, bununla birlikte yaptırımların Rusya’ya petrol ve gaz ihracatı bağımlılığına alternatif sanayiler geliştirmesine olanak sağladığını vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı, elektronik, uzay çalışmaları ve tarımın büyük ilerleme kaydettiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG