Erişilebilirlik

Colorado Nehrinde Kuraklık Su Kesintilerini Tetikliyor


ABD’nin batısındaki olağanüstü kuraklık Colorado Nehri ile ülkenin en büyük su rezervuarları olan Mead Gölü ve Powell Gölü'nü kurutuyor. Nehrin aşırı kullanımı ve bölgenin kuraklaşması nedeniyle zorunlu su kesintileri uygulayan federal hükümet, eyaletlerden nehir havzasını kurtarmak için plan hazırlamalarını istedi.

Colorado Nehrinde Kuraklık Su Kesintilerini Tetikliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

ABD hükümeti yedi Batı eyaletini şimdilik, zorunlu Colorado Nehri su kesintilerinden kurtardı. Ancak azalan rezervuarları, aşırı kullanımdan ve iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği şiddetli kuraklıktan korumak için ciddi bir koruma gerektiği uyarısı yapıldı.

ABD Islah Bürosu Haziran ayında, federal hükümetin zorunlu kesintilerle karşı karşıya kalmamaları için eyaletlere kendi su kullanımını azaltmayı müzakere etmeleri konusunda Ağustos ortasına kadar 60 gün süre vermişti.

Federal yetkililer, su kullanımının gelecek yıl için yüzde15 ila yüzde 30 gibi benzeri görülmemiş bir şekilde azaltılmasını talep etmişti.

Ancak büro ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri düzenledikleri basın toplantısında 40 milyon kişinin su ihtiyacını etkileyecek bir anlaşmaya varmaları için, eyaletlere daha fazla zaman tanıyacaklarını açıkladı.

Bunun yerine daha önce müzakere edilen kesintilere geri döndüler. Bu karar da Nevada ve Arizona eyaletleri ile Colorado Nehri'nden pay alan Meksika’ya üst üste ikinci yıl kesinti getirecek.

İçişleri Bakan Yardımcısı Tommy Beaudreau, federal yetkililerin Colorado Nehri'nin geçtiği yedi eyaletle bir anlaşmaya varmak için çalışmaya devam edeceğini söyledi. Bu eyaletler Arizona, California, Colorado, New Mexico, Nevada, Utah ve Wyoming.

Federal yetkililer, hem 100 yıllık Colorado Nehri sözleşmesinde halihazırda müzakere edilen şartlar hem de 21. yüzyılda insan etkisiyle yaşanan iklim değişikliğinin daha yüksek sıcaklıklara ve daha kuru topraklara yol açması nedeniyle, daha fazla kesintiye ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Kuruyan Mead Gölü'nde geçmişte batmış bir tekne
Kuruyan Mead Gölü'nde geçmişte batmış bir tekne


Dün yayınlanan 24 aylık bir tahmin raporu, nehirdeki en büyük iki rezervuar olan Mead Gölü ve Powell Gölü'nün seviyelerinin düşmesinin daha önce müzakere edilen kesintileri tetikleyeceğini gösteriyor.

Rapora göre Arizona, Nevada ve Meksika'nın su tedariki üst üste ikinci yıl da azalacak. Öngörüler Arizona için yüzde 21, Nevada için yüzde 8 ve Meksika için yüzde 7.

Colorado Nehri anlaşması kapsamında kesintiye ilk maruz kalacak olan bu eyaletler, geçen yıl ilk kez sırasıyla yüzde 18, yüzde 7 ve yüzde 5'lik su kesintileri yaşamışlardı.

Özellikle en büyük tüketici olan California’nın, düşük rezervuar seviyelerinin tetiklediği kesintilerden şimdiye kadar etkilenmemiş olması nedeniyle, daha fazla kesinti konusundaki müzakereler eyaletler arasında gerginlik yaratıyor.

Mead Gölü ve Powell Gölü kapasitelerinin dörtte birinin biraz üzerinde. Su seviyesi daha da düşerse, Batı eyaletlerinde yaşayan milyonlarca kişi için hidroelektrik enerji üretemeyecekler.

Colorado Nehri’nin suyunu yönlendirme kanalı olan Central Arizona Projesi’nin Genel Müdürü Ted Cooke, "Arizona'nın, katkıda bulunmayan diğerlerinin yararına orantısız bir azaltma yükünü taşımayı sürdürmesi kabul edilemez" dedi.

Güney Nevada Su İdaresi Genel Müdürü John Entsminger da dün ABD Islah Bürosu’ndan daha fazla aciliyet beklediğini söyledi.

Entsminger, "Gerekli daha büyük kesintileri yapmamız mümkün, ancak bunun için masadaki herkesin orantılı düzeyde sıkıntı çekmesi gerektiğinin farkına varması gerekecek" dedi.

Suları Çekilen Gölde İnsan Kalıntıları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

En az 1200 yıldır kayıtlara geçen en kötü kuraklık olan ‘23 yıllık mega kuraklık’, bir asır önce nehrin her yıl 871 milyar metreküp sağlayabileceğini varsayan sözleşmenin gücünü test ediyor. Nehrin son yirmi yıldaki gerçek akışı ortalama 544 milyar metreküp ve eyaletlerin su yöneticilerine kağıt üzerinde, nehirde var olan sudan daha fazla hak bırakıyor.

İçişleri Bakanlığı'nın su ve bilimden sorumlu bakan yardımcısı Tanya Trujillo, "Göreve geldiğimizden bu yana vurguladığımız gibi, karşı karşıya olduğumuz koşullar her eyalette ve her sektörde hızlı hareket edilmesini ve su tasarrufunun artırılmasını gerektirecektir" dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG