Erişilebilirlik

Türk Akademisyenlere Ödül


Dünyanın en saygın öğretim kurumlarından Columbia Üniversitesi seçici kurulu, Türk akademisyenler, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ile Avukat Serkan Cengiz’in kişisel erişim hakları konusunda verdiği hukuk mücadelesini ödüle layık gördü.

Kişisel erişim hakkı için hukuk mücadelesi

Türk hukukçular Atatürk’e hakaret edildiği gerekçesiyle 5 Mayıs 2008 ile 30 Ekim 2010 tarihlerinde hükümet tarafından ülkede erişimi tamamen kapatılan ‘YouTube’ yasağının kaldırılması için yargı süreci başlatıp mahkemeye başvurmuştu.

Başvuru sonrasında, mahkemenin almış olduğu ‘YouTube’a’ erişim yasağı kararı bir üst mahkeme tarafından da onaylanıp yasakların sürmesi yönünde karar alınca, dava ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine ‘ taşınmıştı. Hukuk mücadelesi sonuç vermiş ve ‘YouTube’a’ erişim yasağı kaldırılmıştı.

Türk hukukçular, 2016 yılı ‘ Küresel İfade Özgürlüğü Ödülü’nü’ Norveç’li hukukçularla paylaştılar. Ülkenin en üst mahkemesi olan ‘Norveç Yüksek Mahkemesi’ de gazetecilerin hükümet karşıtı terör soruşturmaları da olsa haber kaynaklarını açıklamamaları yönünde bir karar almıştı.

Bollinger: "Cesur mahkemeler ve avukatlar var"

Columbia Üniversitesi Rektörü Lee C. Bollinger, seçici kurul tarafından ‘ 2016 Yılı Küresel İfade Özgürlüğü Ödülü’nün ’ sahiplerinin belirlenmesinin ardından bir açıklama yaptı. Bollinger, “ Tarihimizde basın özgürlüğünü sonlandırmak, ifade özgürlüğünü engellemek, sivil toplumun dinamizmini azaltmak için dünya çapında çabaların rahatsız edici bir eğilim gösterdiğine ve bunların önünde duran yürekli mahkemeler ve avukatlar olduğuna tanık oluyoruz” dedi. Bollinger, “Bu yıl ‘ Küresel İfade Özgürlüğü Ödülünü’ kazananlar gösterdikleri olağanüstü çabalarla kendi ülkelerinde olduğu kadar küresel ölçekte de kişilerin yasal haklarını, sivil özgürlüklerini, erişim özgürlüklerini savundular ve desteklediler ve bu ödüle küresel dünyanın vatandaşları adına sahip oldular” dedi.

İlk ödülü ‘Anayasa Mahkemesi’ almıştı

Geçtiğimiz yıl Columbia Üniversitesi Rektörü Lee C. Bollinger girişimiyle dağıtılmaya başlanan ödüllerin ilki de Türkiye Anayasa Mahkemesi’ne verilmişti. ‘ Küresel İfade Özgürlüğü Ödülleri’, dünya ülkelerinde ifade özgürlüklerini güçlendiren anlayış çerçevesinde alınmış önemli kararlar arasından seçiliyor. Ödülleri dağıtan seçici kurula Rektör Bollinger başkanlık ediyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG