Erişilebilirlik

Çok Sayıda Rusya Vatandaşı IŞİD Saflarında


Kazakistan'daki zirvede Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'la görüşen Vladimir Putin
Kazakistan'daki zirvede Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'la görüşen Vladimir Putin

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetlerinden arasında kişinin 5 bin ile 7 bin IŞİD saflarında savaştığını açıkladı. Bu rakam, Putin’in 1 ay önce verdiğinin 2 katı.

Kazakistan’da eski Sovyet ülkeleri liderleri ile yapılan zirvede konuşan Putin, bu kişilerin Suriye’de kazandıkları deneyimi evlerine döndüklerinde kullanmalarına izin veremeyeceklerini belirtti.

Putin geçen ay CBS kanalının 60 Minutes programına verdiği demeçte de aynı noktaya değinmişti. Putin, Esat hükümetini desteklemesinin nedenleri arasında eski Sovyet cumhuriyetlerinden militanların Suriye’de olmasını da sıralamıştı.

Geçen ay 2 bin militanın Suriye’de savaştığını söyleyen Putin bu kişilerin IŞİD için mi savaştığı konusunda bir yorum yapmamıştı.

Ancak Rusya Cumhurbaşkanı, söyleşide Suriye’nin yüzde 60’ının Amerika’nın, diğer ülkelerin ve BM’nin terör örgütü olarak tanımladığı IŞİD, El Nusra ve bazı diğer örgütlerin elinde olduğunu ifade etmişti.

Haziran ayında Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) eski başkanı ve Kremlin Güvenlik Konseyi danışmanı Nikolay Patruşev, binden fazla Rus’un IŞİD saflarında savaştığını söylemişti.

Rusya’da yetkililer ve medya Beşar Esat’a karşı savaşan tüm grupları IŞİD olarak tanımlıyor. Bunların arasında Batı’dan destek alan gruplar da var.

Ocak ayında Londra’daki Kings College Uluslararası Radikalleşme Çalışmalar Merkezi’nin yayınladığı rapor, Suriye’deki 20 bin yabancı savaşçının 800 ile 1500’ü arası bir rakamın Rusya’dan geldiğini, 1450’sinin ise diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinden savaşa katıldığını bildirmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG