Erişilebilirlik

Crohn Hastalığına Alışılmadık Tedavi: Dışkı Nakli


Crohn hastalığı adıyla anılan kronik bağırsak iltihabı, ileride kalın bağırsak kanserine yol açacak kadar tehlikeli bir hastalık. Ancak uzmanların fareler üzerinde yaptıkları bir deneme, bu hastalıktan rahatsız birçok insana umut aşılayacağa benziyor

Sağlıklı insanların dışkılarında yararlı bakteri bulunduğu bilinen bir gerçek. Sağlıklı bireyden alınan dışkı, zararlı bakterilerin bulaştığı Crohn hastalarının boşaltım sistemlerine nakledildiğinde, yararlı bakteriler bu hastaların bağırsaklarında dengeyi yeniden sağlamaya başlıyor.

Doktorların fareler üzerinde gerçekleştirdiği dışkı nakli, bağırsaklardaki Clostridium difficile gibi şiddetli enfeksiyonlarında da olumlu sonuçlar verebiliyor.

Uzmanlar ayrıca sağlıklı dışkı naklinin kalınbağırsakta otoimmün hastalığını da gerilettiğine dikkati çekiyor.

Crohn hastalığı insanları yaşam boyu etkiliyor ve hastalık şiddetli ishal, kramp ve kanamaya yol açıyor.

Utah Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlarından Profesör June Round, Crohn hastalığının gittikçe daha az lifli gıda ve daha çok Batı tarzı yağlı yiyecekler tüketilmesinden dolayı tüm dünyada arttığına dikkati çekiyor. Ayrıca uzman, yoğun antibiyotik kullanımını da bu hastalığın gerekçeleri arasında sayıyor.

“Mikroplar vücudumuzda doğal ortamlarında yaşıyor” diye konuşan Round, antibiyotiklerin yararlı yararsız tüm mikropları öldürdüğünü belirtiyor. Uzmana göre özellikle Batılı ülkelerde antibiyotik kullanımının yaygınlaşması, otoimmün hastalıklarının artmasında önemli bir etken.

Crohn gibi hastalıkların mevcut tedavi yöntemi, daha çok semptomları azaltma yönünde. Hastalığın tamamen tedavisiyle ilgili bu son gelişme, oldukça ilgi çekici görünüyor.

Crohn hastası fareler üzerinde gerçekleştirilen dışkı nakli deneylerinde, hasta farelerin sindirim ve boşaltım sistemindeki sağlıklı bakteri altyapısının yeniden oluştuğu, bağırsak faaliyetlerinin neredeyse normale döndüğü gözlendi.

Ancak bu dışkı naklinin nasıl yapıldığı basit olduğu kadar mide bulandırmaya yeter. Dışkı bir boru yardımıyla hastanın midesine naklediliyor. Profesör Round, uzmanların şimdi bu sağlıklı dışkıda bulunan bakteriyi hap haline getirmenin yollarını incelediğini belirtiyor.

Crohn hastalığının yeni tedavi yöntemiyle ilgili son bilgiler Cell Host and Microbe adlı tıp dergisinde yayınlandı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG