Erişilebilirlik

Cohen: “YPG’ye Hiçbir Söz Vermedik İlişkimiz Taktiksel”


Amerika'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Jonathan Cohen, Amerika’nın YPG ile ilişkisini harekete dayalı, geçici ve taktiksel olarak niteledi. YPG’ye hiçbir söz vermedik diyen Cohen, Türkiye-Amerika ilişkilerini de geniş çerçeveli ve derin olarak tanımladı

Cohen bu açıklamaları Washington’da Ortadoğu Ensititüsü’nün düzenlediği bir panelde yaptı.

Cohen, “En önemlisi Amerika ile Türkiye ilişkileri arasındaki ilişkiler geniş ve derin, Suriye Demokratik Güçleri’ni Rakka için kullanmak ile ilgili anlaşmazlık taktiksel bir konu. Bunun, Türkiye’ye yönelik güvenlik taahhüdümüz de stratejik değişikliğe etkisi olmayacaktır. Konuşacak çok konumuz var, taktiksel alanlarda anlaşmazlıklarımız var, Türkiye ile her zaman yoğun ve çeşitli ilişkimiz oldu ve bu devam edecek. Amerika YPG’yi savaş alanı ortağı olarak görüyor, çünkü Suriye’nin o bölgesinde tek güçler, Rakka’yı kurtarabilecek kapasitedeler, onlarla ilişkimiz geçici, harekete dayalı ve taktiksel”dedi.

Cohen, Suriye ve YPG ile ilgili olarak Türkiye ile görüşmelerin devam etmekte olduğunu söyledi. Jonathan Cohen, “biz bunu Türkiye’nin ulusal güvenlik çıkarlarını dikkate alarak yapmak istiyoruz” dedi.

Amerika’nın Avrupa ve Avrasya’dan İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı, “Türkiye ile Suriye’nin kuzeyindeki siyasi gelecek konusunda, örneğin Rakka’nın kurtarılmasından hemen sonrasıyla ilgili olarak görüşmelerimize devam ediyoruz. Menbiç konusunda da Türkiye’ye taahhüdler vermiştik, sonunda bunlar tamamen gerçekleşmedi. Bir sonraki adımda daha iyisini yapmaya ihtiyaç var, o da Rakka. Rakka yüzde yüz Arap, Türklerle Rakka konusunda bu konularla ilgili konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.

Rakka’nın kurtarılmasının ardından neler olacağı konusunda belirsizlik olduğunun mesajını veren Cohen YPG’ye hiçbir konuda söz vermediklerini de vurguladı.

Cohen, “Onlar bu savaşta çünkü bu savaşta olmak istiyorlar, ama biz Amerika, Avrupa ve Türkiye’ye ulaşmaya çalışan Irak ve Suriye’deki terör örgütlerini yenmek için ortak bir savaştayız. Bu örgütün çirkinliği, yaptıkları, onları dış politikamızın birinci gündem maddesi yaptı. Bu nedenle YPG ile ortaklık yapıyoruz, çünkü onlar alandaki güç, kısa dönemde harekete geçecek güç” dedi.

Cohen, Suriye’de politikalarının etnik, otonom veya mezhepsel bölgeleri desteklememek olduğunu belirtti ve isteklerinin bölgelerdeki insanların kendi gelecekleri konusunda kararları vermeleri olduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG