Erişilebilirlik

UNICEF: ‘Çocuklarımızı Yeterince Koruyamadık’


Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), milyonlarca çocuğun dünyada artan çatışmalar yüzünden yaşadıkları şiddet nedeniyle büyük riskler altında yaşamak zorunda kaldığını açıkladı.

UNICEF, dünyada rekor düzeyde artan çatışmalarda çocukların vahşeti yaşadığını kaydederek, ”Çocuklarımızı yeterince koruyamadık” açıklamasını yaptı.

UNICEF Acil Durum Program Direktörü Manuel Fontaine, dünyanın dört bir yanındaki çatışma bölgelerinde yaşayan çocukların son 12 ayda aşırı şiddette maruz kaldıklarını belirterek, “Dünya, çocukları korumak adına başarısızlığını sürdürüyor. Son üç yılda, çok daha fazla ülkede çatışmalar çıktı. Çatışmaların tarafları neredeyse hiç ceza almadan vahşet işliyor. Bu durum günden güne daha da kötüye gidiyor. Çocukları korumak ve onlara yardım etmek için çok daha fazlası yapılabilir ve yapılmalıdır” diye konuştu.

“Çocuklar askere alındı, canlı kalkan olarak kullanıldı”

UNICEF’e göre, savaş ve iç çatışmaların yaşandığı ülkelerde çocuklara yönelik çok ciddi ihlaller meydana geliyor. Çocuklar insan kalkanı olarak kullanılıyor, çatışma ve savaşlarda silahlandırılarak askere alınıyor.

UNICEF, 2005 yılında Güvenlik Konseyi tarafından tespit edilen altı ağır ihlalden ikisinin, silahlandırılan ve canlı kalkan olarak kullanılan çocuklar olduğunu belirtiyor.

Dünyada milyonlarca çocuğun, tecavüz, zorla evlendirme ve kaçırılma riski taşıdığını vurguluyor.

UNICEF’e göre, Suriye, Yemen, Kongo, Nijerya, Güney Sudan ve Myanmar da, çocuklara yönelik istismarlar, çatışan tarafların adeta standart taktikleri haline dönüşmüş durumda.

2018 çocuklar için hiç iyi geçmedi

  • 2018’in ilk dokuz ayında Afganistan'da 5 bin çocuk ya öldürüldü yada sakat kaldı. Afganistan’da, bomba, mermi veya atıldıktan sonra patlamamış bombaların patlamasıyla ölen kurbanların yüzde 89’unu çocuklar oluşturuyor.
  • Kamerun’un kuzey batı ve güney batı bölgelerinde çıkan ayaklanmalar çatışmalara dönüştü. Çatışmaların en büyük kurbanları çocuklar oldu. Ayaklanmacılar genellikle okulları, öğrencileri ve öğretmenleri hedef aldı. Geçtiğimiz kasım ayında bir okuldan 80 kişi kaçırıldı. Çıkan çatışmalar nedeniyle bugüne dek 93 köy tahrip edildi.
  • Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki üç çocuktan ikisinin insani yardıma ihtiyacı var. Ülkede birçoğu yerinden edilmiş olan çocuklar ailelerinden ayrı yaşıyor. Her üç çocuktan ikisi, kronik yetersiz beslenme sorunu yaşıyor.
  • Myanmar'daki Arakanlı mülteciler ve özellikle çocuklar oldukça zor durumda. Çocukların, Arakan eyaletinin merkezindeki sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimi engelleniyor.
  • 2018 yılının ilk dokuz ayında, Somali'de çatışan taraflar 1800 çocuğu silahaltına aldı. 1278 çocuk silahaltına alınmak için kaçırıldı.
  • Doğu Ukrayna’da eğitim sisteminin çökmesi nedeniyle, 700 bin kız ve erkek öğrenci tehlikeli ve kırılgan koşullarda öğrenim yapmak zorunda kaldı. Birçok öğrenci kurşun delikleriyle dolu sınıflarda eğitim görüyor. Okul bahçelerindeki patlamamış mühimmatlar çocuklar için büyük tehlike oluşturuyor.

UNICEF, 2018 yılında çatışma bölgelerinde çocuklara sağladığı yardımları da şöyle sıraladı; Nijerya’da silahaltına alınmış 833 çocuğun Ekim’de çatışan taraflar tarafından serbest bırakılması sağlandı. Güney Sudan'da ailelerinden ayrı olan 6 bin çocuk yeniden aileleriyle birleştirildi. Binlerce Arakanlı çocuğa psikolojik destek sağlandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG