Erişilebilirlik

'Çocuklarda Yüksek Tansiyon Gelecekleri İçin Takip Edilmeli'


Amerikan Pediyatri Cemiyeti’nin kan basınçı standartlarını 2017’de değiştirmesiyle yüksek tansiyon teşhisi konan çocukların sayısında artış yaşanmıştı. Son bir araştırmaya göre bu değişiklik, çocukların yetişkinliklerinde kalp hastalığı yaşayıp yaşamayacağı konusunda daha iyi bir öngörü sağlıyor.

Yaklaşık 4 bin yetişkinin çocukken kayıt altına alınmış tansiyon rakamlarını inceleyen araştırmacılar, 2017 standartlarının ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek hipertansiyon, kalp büyümesi ve metabolik sendromu daha başarılı tahmin edebildiğini açıkladı. Çocuklarda tansiyonla ilgili izlenecek standartlar 2004 yılından 2017’ye yenilenmemişti.

2017 standartlarının, yüksek tansiyon sınıfına giren çocukları yüzde 4 arttırdığına dikkat çeken araştırma, gelecekte kalp krizi riskinin de bulunduğunu ancak bu verilerin ortaya çıkmasının da çocukluktan yetişkinliğe yıllar süreceğini belirtiyor.

Araştırmanın yazarlarından Tulane Üniversitesi profesörü Dr. Lyddia A. Bazzano, 1971’de başlayan bir araştırmanın verilerinden yararlandı. O dönemde çocuk yaşta olan katıımcıların tansiyonu 36 yıl boyunca takip edildi.

Ancak bu durum çocuklara daha fazla ilaç tedavisi gerekeceği anlamına gelmiyor. Ailelerin daha dikkatli olması ve yaşam tarzında sağlıklı değişikliklerle olası risklerin önüne geçmek mümkün.

Bu değişiklikler fazla tuzdan kaçınma, düzenli egzersiz, iyi beslenme ve sağlıklı bir kiloda kalmayı kapsıyor.

13 yaş altı çocuklarda tansiyon sınırları yetişkinlerden farklılık gösteriyor. Yetişkinker için 12’ye 8 ve altında tansiyon normal sayılıyor. Çocukların ise boyuna, kilosuna ve cinsiyetine göre bu sınır değişiyor. Çocukların yetişkinlere kıyasla daha düşük tansiyona sahip olduğu bilinse de doktorların bu değişkenlere göre ölçüm yapması gerekiyor.

Uzmanlar üç yaş ve üstü çocukların doktor kontrollerinde tansiyonunun da ölçülmesi konusunda aileleri ve sağlık yetkililerini uyarıyor.

Dikkatli olunması gereken bir başka konuysa doktor korkusu nedeniyle çocuklarda ölçümlerin yüksek çıkabilmesi. Doktorların bu nedenle çocuğun bu korkuyla başa çıkmasını sağlayarak iki ölçüm daha alması gerekiyor.

Ailelerin belli bir tansiyon aralığını akıllarında tutması ise gerekli görülmüyor zira çocuklar geliştikçe bu oran da değişiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG