Erişilebilirlik

Çocuklarda Reflü İlaçları Astım Krizlerini Etkiler mi?


Çocuklarda Reflü İlaçları Astım Krizlerini Etkiler mi?
Çocuklarda Reflü İlaçları Astım Krizlerini Etkiler mi?

Astım nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalık. Mide reflüsü ise mide asidinin yemek borusuna çıkmasıyla oluşan bir rahatsızlık. Bu iki hastalık birbirine fazla benzemese de genellikle aynı kişileri etkiliyor. Bir araştırma mide reflüsü sorunu olan yetişkinlerin tedavisi sırasında astım krizlerinin azaldığını ortaya koydu. Şimdi aynı etkinin çocuklarda da olup-olmadığı araştırılıyor.

17 yaşındaki Alaina Kvapil’e 4 yıl önce astım teşhisi konmuş: "Astım krizinde solunum yollarınız neredeyse kapanıyor, nefes alıp-veremez hale geliyorsunuz."

Dünya Sağlık Örgütü astımın çocuklar arasındaki en yaygın kronik hastalık olduğunu söylüyor. Nedeni bilinmese de bir çok araştırma reflü ile astım arasında bağ olduğunu ortaya koyuyor. Astım hastalarının %70’inde mide reflüsü sorunu var. Reflü, mide asidinin yemek borusuna sızması olarak biliniyor.

Çocuk ve bebekler de reflü hastası olabiliyor. Çocuklarda da, yetişkinler de olduğu gibi, en belirgin semptom midede yanma duygusu.

Alaina Kvapil çocuklarda reflünün tedavisiyle astım belirtilerinin yok olup-olmadığını ortaya çıkarmayı amaçlayan bir araştırmaya katılıyor. Çocuklara ilaç olarak mide asidini düşüren proton pompa inhibitörleri veriliyor.

Johns Hopkins Tıp Fakültesi’nden doktor Janet Holbrook araştırmayı yürüten ekipten: "Proton inhibitörleri yaygın olarak kullanılan bir ilaç türü. Astımın tedavisinde yararlı olup-olmadıkları konusunda çelişkili veriler var."

Araştırmaya katılan çocukların yarısına proton inhibitörü ile steroid verilirken, diğer yarısına placebo verildi.

Genelde reflü tedavisinde kullanılan ilaçlar astım semptomlarını azaltsa da, reflü problemi olmayan denek çocukların astım sorunlarında gerileme görülmedi. Hatta reflü ilaçları astım krizlerini arttırdı.

Doktor Janet Holbrook, "İlaç verdiğimiz çocuklar araştırma boyunca daha fazla üst solum yolu rahatsızlığı yaşadılar. Dolayısıyla reflü ilaçları astım krizlerini azaltmadığı gibi çoğalttı," diyor.

Araştırma mide reflüsü problemi olan çocuklarda da reflü ilaçlarının astım krizlerini azaltmadığını ortaya çıkarmış oldu.


XS
SM
MD
LG