Erişilebilirlik

Çocuklarda Obezite Yoksul Mahallelerde Daha Yaygın


Çocuklarda Obezite Yoksul Mahallelerde Daha Yaygın
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
Linki indirmek için
Çocuklarda obezite bütün dünyada ciddi bir sorun. Ancak obezitenin en yaygın olduğu yerler, zengin ülkelerdeki yoksul mahalleler.

Amerika’da çocuklar arasında obezite, son 30 yıl içinde iki kat arttı. Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre, özellikle yoksul mahallelerde bu oran çok daha yüksek. Teksas’taki Rice Üniversitesi’nin araştırmasına göre, yoksullukla obezite arasında doğrudan bir bağ var. Araştırmayı yöneten Rachel Tolbert Kimbo açıklıyor: “Yoksul mahallelerde yaşayan çocukların varlıklı bölgelerde yetişen çocuklara oranla obezite riskinin çok daha yüksek olduğunu gördük.”

Başka araştırmalar da kötü beslenmeyle obezite arasındaki ilişkiyi doğruluyor. Yeterli beslenmeyen çocuklar büyüme sorunları yaşıyor, zeka gelişiminde bile geri kalıyor. Bir çocuk aşırı kilolu olsa da yeterince beslenmeyebiliyor ve bu da hastalık ve gelişme bozukluğu riskini iki kat arttırıyor. Skype aracılığıyla konuştuğumuz Johns Hopkins Üniversitesi doktoru Robert Black, bunu şöyle açıklıyor: “İki kat artması, beslenme yetersizliği olan ülkelerde ve ailelerde yetişen çocukların boyunun kısa kalacağı, obez olabilecekleri ve bu yüzden de şeker ve kalp hastalıkları ile diğer kronik rahatsızlıklara yakalanma riskinin ikiye katlanacağı anlamına geliyor.”

Yeterince gıda alan çocukların bile kötü besleniyor olması mümkün, çünkü bu çocuklar gerekli besinleri almıyor olabilir. Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu ve diğer kuruluşlar, beslenme yetersizliğiyle mücadele eden 165 milyon çocuğa gerekli besinleri sağlamak amacıyla yardım topluyor.

Başka programlar da beslenme imkanlarının bol olduğu yerlerde obeziteyi önlemeyi amaçlıyor.

Amerika’da Sağlıklı Gençlik İçin Virginia Vakfı adlı kuruluş, Washington’a komşu Virginia eyaletinde çocukların okuldan sonra günde bir saat spor yapmasını sağlayarak obeziteyle mücadele ediyor. Vakıf yetkilisi Richard Foster, amaçlarının çocuklara hayat boyu sürecek alışkanlıklar kazandırmak olduğunu söylüyor: “Hedefimiz, çocukların hareket etmelerini, daha iyi beslenmelerini sağlamak, sağlıklarını koruma sorumluluklarını üstlenerek daha uzun bir hayat yaşamalarına yardımcı olmak.”

Egzersiz, çocukların okulda daha başarılı olmasına da yardım edebilir. Ulusal Tıp Enstitüsü’nün yeni bir raporuna göre, öğrencilerin fiziksel faaliyetlerini arttırmaları sadece obeziteyi önlemekle kalmıyor, aynı zamanda matematik ve okuma-yazmada daha başarılı olmalarını sağlıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG